Lommel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lommel
Lommel vlag.svg
Lommel wapen.svg
LommelLocation.png
Gewest Vlaanderen
Provincie Limburg
Arrondissement Maaseik
Inwoners 34.079 (1-januari-2019)
Oppervlakte 102,37 km²
Burgemeester Bob Nijs
Postcode(s) 3920
Zonenummer(s) 011
Website www.lommel.be
Portaal Portal.svg België

Lommel is een stad in België met exact 34.079 inwoners op 1 januari 2019. Lommel heeft een oppervlakte van 102,37 km². De huidige burgemeester is Bob Nijs die al sinds 2019 burgemeester is. De stad heeft enorm veel natuur, De Lommelse Sahara is een duin-en zandlandschap van wel 193 hectare! Lommel staat ook wel bekend voor zijn vakantiepark Centerparcs De Vossemeren.

Een inwoner van Lommel noem je een Lommelaar. Het meervoud van een Lommelaar is Lommelaren.

Geschiedenis

Een bunker bij Kanaal Bocholt-Herentals uit de Tweede Wereldoorlog

Lommel bestaat sinds het jaar 990. In de vroegere periodes maakte Lommel deel uit bij de Eninge van de Kempen dat ook wel de Meierij van 's-Hertogenbosch wordt genoemd.

Sinds 1648 was Lommel onderdeel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Mensen uit Lommel heette toen Hollanders in de plaats van Belgen. In de jaren 1798-1799 ondernam de Hollandse dominee Stephanus Hanewinkel een tocht door de gehele Meierij van 's-Hertogenbosch en deed in 1799 ook Lommel aan. Hij beschreef de stad als "het uiterste Dorp der Majorij, aan de grenzen van Luikerland, liggende rondom in zeer grote en wijd uitgestrekte heien

In 1795 vielen de Fransen Lommel binnen. Toen de Fransen Lommel verlieten kreeg Lommel zijn troepen terug en behoorde Lommel tot koninkrijk der Nederlanden, Lommel bleef dus behoren tot de Meierij. 19 november 1817 ging bij overging van Noord-Brabant naar Limburg als ruil tegen Luyksgestel dat in 1819 van de provincie Antwerpen op Noord-Brabant overging. Luyksgestel behoorde toen tot Prinsbisdom Luik en Lommel tot Meierijse exclave.

Na de Belgische revolutie behoorde Lommel echter nog tot koninkrijk Nederland onder Belgisch bewind. Hoewel Nederland dit stukje Meierij nog in handen heeft eist Nederland het op tot de Staat-Brabant. Op het marktplein staat een standbeeldje van een teut, een typisch historisch fenomeen uit de streek. Teuten waren rondreizende handelaars en ambachtslui die vanaf de 16e tot 20e eeuw met hun koopwaar (koperwaren, textiel, aardewerk ...) op de rug naar Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg trokken.

Lommel vooral de wijk Barrier speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog in Operatie Market Garden. Door de Irish Guards op 10 september 1944, beschikten de Britse troepen over een bruggenhoofd richting Nederland. Op 17 september 1944 staken ze de Nederlandse grens over.

Bezienswaardigheden

De Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk
Farm-Fresh bullet go.png Zie voor meer informatie over de Lommelse Sahara hier
Farm-Fresh bullet go.png Voor een hele lijst over bezienswaardigheden van Lommel, zie hier

Enkele bezienswaardigheden in Lommel is het GlazenHuis en het Duitse Militaire Begraafplaats en het Poolse Militaire Begraafplaats. Ook zijn er veel natuurgebieden in Lommel, zoals De Watering en de Lommelse Sahara. Lommel is ook de derde winkelstad van Limburg in België met een handelscentrum en buitenwinkelcentrum De Singel. Daarnaast is er ook een tweede winkelcentrum, deze is namelijk een binnenwinkelcentrum en heet Vivaldi en is vernoemd naar de Italiaanse violist Antonio Vivaldi. Hiernaast worden ook wel de rivieren de Schelde en de Maas bezienswaardigheden genoemd en de watertoren van Lommel.

Markt

Een marktkraampje bij de woensdagmarkt

In Lommel is er net zoals in veel steden een wekelijkse markt op woensdag. De woensdagmarkt is elke woensdag van 13:00 tot 17:00. Op de markt verkoopt men eten, antieke spullen en veel andere dingen. Soms zijn er ook speciale edities van de woensdagmarkt zoals de glasmarkt in de plaats van de woensdagmarkt.

Kerken

Lommel telt ook een groot aantal kerken, ongeveer elf kerken. Dat betekent dat elk gehucht een kerk telt behalve Gelderhorsten en de Blauwe Kei. Een bekende kerk in Lommel is de Sint-Pietersbandenkerk in Lommel-Centrum. Het is daarnaast ook de oudste kerk in Lommel. Een andere kerk is de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskerk te Heide-Heuvel. Het is een witte kerk naast een basisschool. En zo kun je de hele tijd doorgaan tot je alle kerken hebt in Lommel. Voor de rest telt Lommel een dertigtal kapelletjes die regelmatig worden gebruikt.

Verblijven

In Lommel komen jaarlijks tien duizenden toeristen, de meeste hiervan zijn 1-dags bezoekers maar de rest overnachten in Lommel bijvoorbeeld. Lommel telt 5 hotels, 1 hostel, drie vakantieparken en zes B&Bs. Voor alle verblijf opties van Lommel (hotels, vakantieparken..) is hier onder een lijstje van:

Hotels

Hostel

 • Huis Over Grenzen

Vakantieparken

 • Oostappen Vakantiepark Blauwe Meer
 • Oostappen Vakantiepark Parelstrand
 • Center Parcs de Vossenmeren
 • Sjorovo (minicamping)

Bed and Breakfeasts

Achter de B&B's staan er hoeveel sterren het is voor een goeie B&B:

 • B&B Villa Neeckx - 5 sterren
 • B&B de Watering - 4 sterren
 • B&B Het koffieboontje - 4 sterren
 • B&B Dream On Wheels - 3 sterren
 • The Pipowagen by The Wellness Cottage - 3 sterren
 • Cosy Cottage by The Wellness Cotage - 4 sterren

Cultuur

Lommels

Lommels is een dialect die voornamelijk wordt gesproken in Lommel. De dialect behoort tot het Oost-Brabants en niet tot het West-Limburgs. Het Lommels wordt in Lommel vrij plat gesproken. Bij Lommels wordt de k in het midden van een woord vaak niet uitgesproken. Dus maken wordt bv. ma'e. Het Lommels telt circa 409 woorden, hier zijn er een aantal van elke letter:

Nederlands Lommels
Aardappel Jerpel
Adem Ossem
Babbelen Buurten
Boom Beujem
Confituur/Beleg Jelèi
Centrum 'et Durrep
Draad Drowet
Dadelijk/Straks Pedjème
Een kind E jonk
Eerste Jeste
Friet Frut
Frikandel Ne lange
Graven Dabben
Grootouders Grutaawers
Haan Hoauwen
Hark Regske
Idioot Jammekloat
ik ékk
Jullie Gelli
Jas Frak
Kaars Kjès
Koelkast IJskas
Ladder Leejer
Lucief Stekske
Masker Monbakkes
Mond Bakkes
Naald Nöl
Nootjes Neuj'es
Os Mutte
Ouders Aawers
Paal Poawel
Peer Peir
Raar Aerig
Ransel Poetszak
Schaap Schuip
Sok Zeuk
Tafel Toffel
Telefoon Tillefon
Uw Euw
Vader Voi
Vrouw Vrammes
Wat is er? Wajist?
Wie Wien
Wortel Poowete
Zetel Zurg
Zeuren Gemermerejer
Zijn Zen

Daarnaast zijn er 51 gezegden in het Lommels zoals:

 • Het zal nooit gebeuren --> Zo gaaw as de moawen driej toweten hi
 • Heb je haar boezem al gezien --> Hedde die hurren uijer al bekéé'e
 • Niet te geloven! --> Nö zekt toch de stoof öt!
 • Wat heb je nu gedaan --> Gè kunt wa vjerrig ma'en
 • We hadden wat we wilden --> We haan wa we waan

Dat waren er 5 van de 51 gezegden.

Evenementen

Musea

Lommel telt ook een aantal musea. Een bekend museum van Lommel is het GlazenHuis. Hier wordt glas gemaakt van Lommels zand. Je kunt er enkele glaswerken bewonderen. Het GlazenHuis ligt midden van Lommel-Centrum. Een ander museum is Museum De Kolonie, een museum in de Kolonie. Het museum gaat over de prehistorie en over de mensen die er toen leefde. Regelmatig vinden er tentoonstellingen plaats en kan men opdrachten doen om het leuker te maken. Een voorbeeld van een opdracht is een tent maken zoals ze dat deden in de prehistorie.

Cinema

Lommel telt ook een bioscoop; UGC Lommel. Voorheen heette het Utopolis Lommel maar is in 2016 overgenomen door UGC. De bioscoop telt 5 zalen met in het totaal 703 stoelen. De bioscoop heeft ook een café waarbij men op de PlayStation 3 kan spelen als je een aankoop doet aan het café.

Bibliotheek

De bibliotheek van Lommel

De bibliotheek van Lommel is de "Openbare Bibliotheek Lommel". Het is bij alle dagen open behalve op Zondag. Kinderen tot 18 kunnen gratis lid worden van de bib en gratis boeken lenen. Men kan er ook gratis internetten. De Openbare Bibliotheek Lommel is lid van BiLi, dit zijn alle bibliotheken van Limburg. Als je een lidkaart van Lommel hebt kun je die in alle gemeenten gebruiken van Limburg behalve in Hechtel-Eksel, Bree, Kinrooi, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Opglabbeek, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, As, Genk, Zonhoven, Diepenbeek en Bilzen. De Openbare Bibliotheek Lommel is opgesplitst in 3 delen, het kindergedeelte, het tienergedeelte en het volwassenegedeelte. Het volwassenegedeelte bevindt zich op de 1e verdieping, het tienergedeelte en het kindergedeelte bevindt zich op de begaande grond.

Restaurants

Café de Kroon
Bomen in Lommel

Er zijn ook een groot aantal restaurants in Lommel, dit is een top 10 volgens TripAdvisor:

 1. Cuchara, Europees restaurant
 2. Diana, Europees visrestaurant
 3. De Waterkant, Europees restaurant
 4. Prik Thai, Thais restaurant
 5. Restaurant Cocotte, Europees restaurant
 6. Domein De Groote Hoef, Europees restaurant
 7. Mi Media Naranja, Spaans restaurant
 8. 't Onderwerp, Europees restaurant
 9. Hamachi, Japans restaurant
 10. Het Burgemeestershuis, Restaurant met internationale gerechten

Naast restaurant zijn er ook een groot aantal cafés in Lommel. Het oudste café van Lommel is Café de Kroon, het café is 115 jaar oud!

Verkeer & Vervoer

Station Lommel

Lommel heeft een treinstation in Kattenbos, die Station Lommel heet. De treindienst IC-10 van Lijn 19 heeft Station Lommel als één van hun bestemmingen. De IC-10 Lijn 19 dienst is de treindienst van Antwerpen-Centraal - Mol - Hamont, die gaat dus voorbij Lommel. Het station is niet erg groot. Voor de rest beschikt Lommel een busnetwerk.

Autoverkeer

Door Lommel gaan veel belangrijke N-wegen waardoor Lommel ook beter bereikbaar is. Hier zijn alle N-wegen van Lommel:

Sport

Kanaal Bocholt-Herentals in 2010

Lommel is een sportieve stad. De nationale Special Olympics, de Olympische spelen voor mensen met een beperking, worden gehouden in Lommel o.a. en Lommel heeft een groot sportcentrum genaamd de Soeverein waar verschillende sporten kan worden beoefend. In de Soeverein vestigt o.a. de schaakclub van Lommel. Voor de rest telt Lommel een zwembad waar de Lommelse Waterbengels zwemmen, een atletiekpiste waar de atletiekclub op traint, een aantal tennisvelden waar de tennisclub traint, een manege, voetbalstadion Soevereinstadion waar voetbalclub Lommel SK wedstrijden speelt, voetbalvelden achter de Soeverein om te trainen en een skatepark.

Verenigingen

Hier is een lijst van alle sportverenigingen:

 • Snooker: Snookerclub Erasmus (ere-afdeling)
 • Voetbal: Lommel SK (1ste amateurklasse), Lutlommel VV.. etc..
 • Basketbal: BBC K-Kontrol Lommel (3de nationale)
 • Tennis: Lommelse Tennisclub (2de en 4de nationale heren, 3de nationale dames)
 • Handbal: Sporting Neerpelt-Lommel (1ste nationale)
 • Zaalvoetbal: K-Kontrol LW United (1ste nationale)
 • Volleybal: LOVOC Lommel (4de nationale)
 • Atletiekclub: Daring Atletiek Lommel (DALO)
 • Triatlonclub: de Lommelse Triatleten
 • Schaken: Noord Limburgse Schaakkring (NLS) (2de nationale)
 • Zwemmen: Lommelse Waterbengels (LWB)

Evenementen

Zoals er eerder in het artikel staat worden de Nationale Special Olympics voor België in Lommel gehouden. Voor de rest werd in 1992 de Europese kampioenschappen triatlon olympische afstand in Lommel gehouden. In 2011 vond het Europees Kampioenschap Judo (onder 20-jarigen) plaats in de Soeverein te Lommel.

Onderwijs

Basisscholen

Er zijn in het totaal circa 12 basisscholen waaronder sommige basisscholen meerdere vestigingen kunnen hebben. Achter de naam van de school(groep) staat er tussen haakjes het aantal vestigingen in Lommel. Hier is een lijst:

 • Basisschool de Klimtoren (1)
 • Basisschool Den Heuvel (3)
  • Kleuterschool Den Heuvel Villawijk
  • Kleuter/basisschool Den Heuvel Warande
  • Basisschool Den Heuvel Heide-Heuvel
 • Basisschool Lutlommel BALU (1)
 • Basisschool Sint-Jan (1)
 • Basisschool XCL (3)
  • XCL Stapsgewijs
  • XCL Eigenwijs
  • XCL Wegwijs
 • Basisschool Boudewijnschool (1)
 • Eymardschool (1)
 • De Speling (2)
  • Basisschool de Speling
  • Kleuterschool de Speling
 • Basisschool de Schommel (1)
 • Basisschool 't Stekske (1)
 • Vrije Scholen Lommel-West (2)

Middelbare scholen

Er zijn in het totaal 3 middelbare scholen verspreid over heel Lommel, achter de naam van de school staat in welke parochie de school zit. Hier is de lijst:

Speciale school

Er is één speciale school voor kinderen met leerproblemen of psychische problemen de school heet; Medisch Pedagogisch Instituut Zonneweelde. Het is een kleuterschool, basisschool en middelbare school maar heeft de grootte van een normale basisschool.

Media

Lommel heeft niet echt een soort nieuwsomroep maar in Lommel zijn er wel vestigingen van nieuwsomroepen en zijn er ook edities van kranten:

Politiek

(Voormalige) burgemeesters

Tijdspanne Burgemeester
1808 - 1813 Joannes Aerts (katholiek)
1813 - 1847 Willem Karel Koekhofs (katholiek)
1847 - 1857 Jan Daels (katholiek)
1857 - 1861 Jan Van Leemput (katholiek)
1861 - 1863 Hendrik Alen (katholiek)
1863 - 1872 Peter Slegers (katholiek)
1872 - 1879 Peter Stevens (katholiek)
1879 - 1885 Jan Alen (katholiek)
1885 - 1890 Jan Vandenboer (Kath.Partij)
1891 - 1904 Peter Senders (Kath.Partij)
1904 - 1921 François Van Ham (Kath.Partij)
Tijdspanne Burgemeester
1921 - 1923 Joannes Bouly (UCB)
1924 - 1927 Peter Joosten (UCB)
1927 - 1941 Joseph Tournier (liberaal-katholiek)
1941 - 1944 Petrus Luykx (VNV, oorlogsburgemeester)
1944 - 1945 Joseph Tournier (liberaal-katholiek)
1945 - 1958 Henri Van Reempts (CVP)
1959 - 1979 René Verhoeven (CVP)
1979 - 1988 Staf Matthijs (CVP)
1989 - 2006 Louis Vanvelthoven (SP / sp.a)
2007 - 2018 Peter Vanvelthoven (sp.a)
2019 - heden Bob Nijs (CD&V)

Tabel gekopieerd van Wikipedia

Huidige burgemeester

De huidige burgemeester is Bob Nijs.

Geografie

Windroos

Center Parcs De Vossemeren
   Grenzende steden   
    Luyksgestel, Vlag van Nederland Nederland    
 Mol, Vlag van België België  Brosen windrose nl.svg  Pelt, Vlag van België België 
 Balen, Vlag van België België   Hechtel-Eksel, Vlag van België België    

Lommel grenst in het totaal aan 6 steden. In het noorden Luyksgestel in Nederland, en in het westen oosten zuidwesten en het zuiden de Belgische steden: Mol, Pelt, Balen en Hechtel-Eksel.

Gehuchten

De locatie van Lommel in Belgisch Limburg

Dit is een lijst van de gehuchten of parochies van Lommel. Lommel telt in het totaal 13 gehuchten.

Water en groen

Door Lommel stromen twee kanalen, het Kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo. Ook telt Lommel een groot aantal beekjes, met name in de Stevensvennen zoals je kunt zien bij de foto rechts. De beekjes zijn erg smal en naast de beekjes staan er veel bomen. Vlakbij de grens met Nederland in de Kolonie zijn er ook een aantal beekjes. Er zijn ook een paar meren in Lommel waar je niet mag zwemmen, een bekend meer in Lommel is die bij de Lommelse Sahara. Je mag er niet zwemmen omdat er regelmatig waterhozen voorkomen.

Lommel is bekend als de Groene stad van Belgisch Limburg vanwege het gebruik van groene energie en pure energie. Er zijn ook een groot aantal windmolens. Ook wordt Lommel de groene stad genoemd vanwege het regelmatig planten van nieuwe bomen en vanwege het glas en zand die te vinden is in Lommel.

Panorama

Een panorama van een meer in Center Parcs de Vossenmeren:

Panorama van een meer in Center Parcs de Vossenmeren

Bekende Lommelaars


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lommel&oldid=627338"