Genk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Sint-Martinuskerk

Genk is een stad in de Belgische provincie Limburg. Het is de hoofdplaats van het Kanton Genk. In 2014 telde de stad 65.399. Genk is een belangrijke industrie stad in Vlaanderen, dit komt o.a. Dit komt omdat er vroeger o.a. drie steenkoolmijnen waren in Genk en omdat de E314 aan Genk ligt. Genk grenst aan Hasselt, Zutendaal, Opglabbeek, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Diepenbeek, Bilzen en As. Genk is vooral bekend om Bokrijk.

Geschiedenis

Genk was waarschijnlijk ontstaan als een Keltische dorp en was bekeerd tot het christendom in de 10e eeuw. De overblijfselen van een kleine houten kerk daterend uit die periode werden gevonden in het gebied. De eerste vermelding van Genk als Geneche kan worden gevonden in een document uit 1108, cederende van het grondgebied aan de abdij van Rolduc. Genk behoorde tot het graafschap Loon, totdat het werd geannexeerd door het prinsbisdom Luik in 1365.

Gedurende een eeuw van gaande industrialisatie verder naar het zuiden in België, Limburg gemoderniseerd slechts langzaam: Genk bleef onbelangrijk en kleine, langzaam groeiende op een populatie van 2.000 rond 1900. Het rustige dorp was de thuisbasis van het landschap schilders en schrijvers zoals Neel Doff.

In 1901, André Dumont vond een grote hoeveelheid kolen in het nabijgelegen dorp van als. Kort daarna werd het "zwarte goud" ook gevonden in Genk. Na de Eerste Wereldoorlog, het dorp begonnen om te trekken van een grote hoeveelheid van zowel de Belgische als de buitenlandse immigranten, en werd al snel de grootste stad van Limburg na Hasselt, piek tot een inwoneraantal van 70 000. Echter in 1966 de kolen die mij van Zwartberg gesloten en Genk moest ontwikkelen nieuwe industrieën, vooral langs het Albertkanaal en de snelwegen. Tegen het einde van de jaren 1980, werden de twee resterende kolenmijnen van Winterslag en Waterschei ook gesloten. In 2000 werd Genk officieel een stad. Genk werd onlangs verkozen tot de vriendelijkste stad in Europa door de zee toeristische Commissie


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Genk&oldid=764873"