Volkspartij voor Vrijheid en Democratie

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf VVD)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (nl) Logo.svg

Oprichting 24 januari 1948
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Centrumrechts
Stroming Conservatief-liberalisme
Economisch liberalisme
Minderheid:
Sociaalliberalisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Partijleider Mark Rutte
Partijvoorzitter Christianne van der Wal
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Annemarie Jorritsma
- Tweede Kamer Klaas Dijkhoff
- Europees Parlement Malik Azmani
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
12 van de 75
- Tweede Kamer
32 van de 150
- Europees Parlement
5 van de 29
- Provinciale Staten
80 van de 570
- Gemeenteraden
1131 van de 7.640
- Burgemeesters
111 van de 355
- Commissarissen van de Koning
2 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau Teldersstichting
Jongerenorganisatie Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Europese fractie Renew Europe
Internationale organisatie Liberale Internationale
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van Comité-Oud
Partij van de Vrijheid
Afsplitsing van
Portaal Portal.svg Politiek

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, afgekort VVD, is een Nederlandse politieke partij. Op dit moment is de VVD met 32 zetels in de Tweede Kamer de grootste partij van Nederland. Daarom is partijleider Mark Rutte nu de minister-president van Nederland. De VVD regeert samen met het CDA, D66 en ChristenUnie.

De VVD is een liberale partij, wat betekent dat ze persoonlijke vrijheid erg belangrijk vindt en niet wil dat de regering zich teveel bemoeit met de economie. Ook is de VVD een rechtse partij Vraagteken2.png.

Geschiedenis

Het begin

Pieter Oud was de eerste partijleider van de VVD

Vroeger was er een partij met de naam de Liberale Unie. Deze partij begon te splitsen in 1885 en versplinterde steeds meer. Uiteindelijk ontstonden er vele nieuwe partijen uit deze ene partij. Dat waren onder meer de Partij van de Vrijheid (PvdV) en Comité-Oud. Deze twee partijen werden op 24 januari 1948 één partij, de VVD. Comité-Oud had ontevreden leden en moest daarom wel samenvoegen met een andere partij. Eerst wilden ze samenvoegen met de PvdA, maar die was te sociaal-democratisch. De VVD wilde (en wil nog steeds) meer vrijheid en minder regels. Daarom werd het woord "vrijheid" in de afkorting gezet. Zo wisten mensen dat ze voor het liberalisme zijn.

In 1948 deed de VVD mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De partij kreeg 8 zetels en mocht in het kabinet (Drees-Van Schaik) zitten samen met drie andere partijen. Pieter Oud was de partijleider en werd dankzij die VVD bekend. Tot de jaren 50 kreeg de VVD bij elke verkiezing steeds meer zetels. In 1959 had de VVD uiteindelijk 19 zetels. Tussen 1952 en 1959 zat de VVD niet in het kabinet, maar hierna weer wel. In 1963 werd Edzo Toxopeus die nieuwe partijleider van de VVD. Tussen 1965 en 1967 zat de VVD weer niet in het kabinet, maar hierna weer wel tot 1973. In 1969 werd Molly Geertsema de nieuwe partijleider van de VVD. In deze tijd had de VVD rond de 16/17 zetels.

De doorbraak

In de jaren 70 brak de VVD door. Dit was dankzij de ontzuiling, het wegvallen van bepaalde vaste dingen in Nederland. Ook kreeg de VVD toen een nieuwe partijleider, Hans Wiegel. Tijdens de verkiezingen van de Tweede Kamer in 1972 kreeg de VVD 22 zetels. In die tijd was de VVD tegen het kabinet (Den Uyl). Hierdoor kreeg de VVD tijdens de verkiezingen van 1977 er nog eens 6 zetels bij. In 1981 kwam er een nieuwe minister-president en de VVD zat nu niet meer in het kabinet. De partij kreeg weer een nieuwe partijleider, Ed Nijpels. De VVD kreeg ook meer leden en in 1982 had de partij 36 zetels in de Tweede Kamer. Het kabinet zorgde voor meer bezuinigingen in Nederland, want er was toen een crisis.

Hans Wiegel in 1971

In 1986 verloor de VVD een heleboel zetels en hield er nog 27 over. Dit was vanwege conflicten in de VVD. Joris Voorhoeve werd de nieuwe partijvoorzitter van de VVD. Doordat Ruud Lubbers en Joris Voorhoeve het niet eens waren met elkaar, viel het kabinet (Lubbers II), maar Ruud Lubbers bleef minister-president en er kwam een nieuw kabinet (Lubbers III). De VVD verloor 5 zetels.

In het kabinet

Hierna werd Frits Bolkestein de nieuwe partijleider van de VVD. De VVD had een gunstige tijd, zo viel het communisme in het oosten van Europa. Tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 1994 en de verkiezingen voor de Provinciale Staten in 1995 werd de VVD een grote partij. Hierdoor kreeg de VVD ook veel zetels in de Eerste Kamer. De VVD zat toch niet in het kabinet, omdat de Partij van de Arbeid niet voor de bezuinigingen was. Toch bleef de VVD een grote partij en in 1998 had ze 38 zetels. Hierna werd Hans Dijkstal de nieuwe partijleider van de VVD. Tijdens de verkiezingen in 2002 leek het erop dat de VVD veel zetels zou winnen. Maar er kwam ineens een nieuwe partij, de Lijst Pim Fortuyn. Deze partij zorgde ervoor dat de VVD 14 zetels verloor. Wel kwam de partij in Kabinet-Balkenende I. Hierna won de VVD weer zetels. Ondertussen was Gerrit Zalm de nieuwe partijleider geworden. Hij werd hierna opgevolgd door Jozias van Aartsen.

Verval

Mark Rutte is sinds 2010 de minister-president van Nederland

Nadat Gerrit Zalm minister werd en Jozias van Aartsen de nieuwe partijleider werd, ging het minder met de VVD. Een oude discussie kwam naar boven. In de VVD was het toen gewoon dat de partijleider niet werd gekozen door de leden van de VVD. Jozias van Aartsen wilde dat zijn Tweede Kamerleden veel vrijheid hadden. Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali gingen hun eigen mening vormen in de Tweede Kamer, die niet bij de VVD hoorde. Geert Wilders werd in 2004 uit de partij getrapt en heeft tegenwoordig een eigen partij, de Partij voor de Vrijheid. In 2006 mochten de leden een nieuwe partijleider kiezen. Dit werd Mark Rutte, ook al leek Rita Verdonk eerst de verkiezingen te gaan winnen. 51% van de stemmen ging naar Mark Rutte. De VVD had inmiddels 36 zetels in de Tweede Kamer.

Herstel

Op 14 oktober 2010 werd Rutte de nieuwe minister-president van Nederland. De VVD had nu 31 zetels in de Tweede Kamer en ging een kabinet vormen met de CDA, Rutte I. Dit "rompkabinet" werd volledig gesteund Vraagteken2.png door de PVV. Uiteindelijk stapte de PVV in het voorjaar van 2012 uit het kabinet, na een mislukt overleg in het Catshuis. Hierdoor was er een minderheidskabinet Vraagteken2.png. Het kabinet viel hierna, maar de VVD bleef een grote partij. Samen met de PvdA werd er in november 2012 een nieuw kabinet gevormd, Rutte II. Mark Rutte bleef dus de minister-president van Nederland, de VVD bleef namelijk de grootste partij. De partij had toen ruim 40 zetels, wat voor een Nederlandse politieke partij er heel veel zijn.

De samenwerking tussen de PvdA en de VVD was niet bepaald soepel, maar de VVD kwam er tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 beter vanaf dan de PvdA. De VVD verloor 10 zetels, maar bleef de grootste partij. Hierdoor vormde de partij een nieuw kabinet met het CDA, Democraten 66 en ChristenUnie. In 2019 verloor het kabinet haar meerderheid in de Eerste Kamer. De VVD werd als grootste ingehaald door Forum voor Democratie. Naar aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen laaide de strijd op tussen de twee rechtste partijen. VVD werd toen na de PvdA de grootste partij.

Standpunten

De VVD heeft een paar belangrijke standpunten uit het verkiezingsprogramma van de VVD:

  1. De VVD wil dat iedereen minder belasting gaat betalen. Vooral voor ouderen en werkenden moet dit gelden.
  2. Winkels mogen zelf bepalen of ze op zondag open zijn of niet.
  3. De leeftijd voor AOW gaat stijgen naar 67 en stijgt daarna met de levensverwachting. Hierdoor moeten mensen langer werken.
  4. Er moet meer geld naar de aanleg van nieuwe wegen.
  5. De Tweede en Eerste Kamer moeten minder leden krijgen.
  6. De publieke omroep (NPO 1, 2 en 3) moet maar uit twee televisiezenders bestaan.
  7. Er moet minder geld naar ontwikkelingssamenwerking.
  8. Leraren die niet goed lesgeven moeten worden ontslagen.

Organisaties

De telderstichting is vernoemd naar Ben Telders.

De VVD heeft ook een paar organisaties. Deze organisaties helpen als het ware de partij. Als eerste heeft een de partij een eigen jongerenorganisatie, de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD). De Teldersstichting hoort ook bij de VVD. Dit is een organisatie waar onderzoek wordt gedaan voor de VVD. De Teldersstichting onderzoekt bepaalde dingen die te maken hebben met justitie (het recht), de economie, staatskunde (politiek en bestuur) en sociale dingen. De stichting is vernoemd naar Ben Telders. Daarnaast hoort de Haya van Somerenstichting bij de VVD. Hier worden leden van VVD en de JOVD opgeleid en getraind. Deze stichting zorgt dus eigenlijk voor de toekomstige VVD-politici. Deze stichting is weer vernoemd naar Haya van Someren.

De VVD is ook één van de oprichters van het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie. Dit is een organisatie die wil zorgen voor een democratie in 17 verschillende landen, die dit niet heeft.

In het Europees Parlement

Het aantal leden van de VVD per jaar.

De VVD is met vier zetels vertegenwoordigd in het Europees Parlement. Hier hoort het, net als D66, bij de groep Renew Europe. Hieronder vallen veel liberale partijen in de Europese Unie, zoals de Franse partij La République en marche ! en de Britse partij Liberal Democrats. De partijen werken samen en hebben grotendeels dezelfde standpunten. Het doel van de partij is de Europese Unie meer aan te laten sluiten bij de burgers en het te hernieuwen, vooral op het gebied van stemmen.

Qua standpunten is de VVD een pro-Europese partij. De VVD stelt dat de Europese Unie goed is voor de economie en veel banen en geld oplevert. De partij wil een vrije markt waarin bedrijven zonder al te veel regels handel kunnen voeren en met elkaar kunnen concurreren. De VVD streeft naar één Europese markt. Wel wil de partij strenger toezicht op de banken om bijvoorbeeld een tweede eurocrisis te voorkomen. De partij is op andere punten minder positief over de EU. De partij wil dat de EU zich niet met te veel dingen moet bemoeien; sommige dingen kunnen beter door de lidstaten zelf worden geregeld. Volgens de VVD moet de Europese Unie niet zijn eigen belastingen gaan heffen en zich niet bemoeien met zaken als pensioen en sociale zekerheid.

Cijfers & leden

De VVD had 33.498 leden in 2014. In de Tweede Kamer heeft de VVD 41 van de 150 zetels. In de Eerste Kamer heeft de VVD 16 van de 75 zetels. In het Europees Parlement heeft de partij 3 van de 751 zetels (Nederland heeft altijd 26 zetels in het Europese Parlement). In de gemeenten Wassenaar en Rozendaal, Het Gooi en ten westen van Haarlem wonen de meeste VVD-stemmers. Ook in de provincie Drenthe is dit vaak zo. In de provincies Friesland, Groningen en Overijssel wonen de minste VVD-stemmers. In gebieden met mensen die sociaal-zwak zijn (bijv. mensen die leven van een uitkering en ouderen), heeft de VVD vaak minder stemmen. Dit is bijvoorbeeld in achterstandswijken van grote steden.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volkspartij_voor_Vrijheid_en_Democratie&oldid=629324"