Belasting

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Belasting is het geld wat bedrijven en inwoners van een land, bijvoorbeeld Nederland, vanaf hun 18e verjaardag moeten betalen op bijvoorbeeld inkomen en bezittingen aan de overheid van hun land. Van dat geld onderhoudt een land bijvoorbeeld het leger (defensie), betaalt het de ambtenaren (ministers, regering, burgemeesters, wethouders, agenten), en betaalt het de kosten van ziekenhuizen, het aanleggen van wegen en betaalt het pensioenen en AOW. Behalve Btw, dat betaal jij als kind ook op bijvoorbeeld speelgoed dat je koopt.

Langere tijd wordt er al gediscussieerd of er één uniform tarief moet komen voor de omzetbelasting. Voor en nadelen wegen tegen elkaar op. Momenteel betaalt men 21%, 9% of 0% omzetbelasting over goederen en diensten. 9% is het laag tarief. Dit is voor goederen en diensten zoals etenswaren of primaire diensten. Voor een betere uitleg zie het rapport van Sweers, Theunissen en Veenstra (2021).

Belasting is ook de druk op een vlak, bijvoorbeeld op een vloer. Zo is de maximale belasting op een houten vloer ongeveer 250 kg per vierkante meter op de zwakste plek. Je kan er dus heel wat op zetten voordat de boel instort!

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Belasting&oldid=870437"