Geert Wilders

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Geert Wilders
Geert Wilders (Tweede Kamer der Staten-Generaal).jpg
Geert Wilders
Naam voluit Geert Wilders
Geboren 6 september 1963
Geboren te Venlo
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Krisztina Wilders (sinds 1992)
Relatie met
Partij VVD (1989-2004)
Groep-Wilders (2004-2006)
PVV (sinds 2006)
Religie Geen
Stroming
Functie Partijleider van de PVV
Aantreden 22 februari 2006
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Gemeenteraadslid voor de VVD
in de gemeenteraad van Utrecht
(1997-1998)
Tweede Kamerlid voor de VVD
(1998-2004)
Fractievoorzitter van de Groep-Wilders in de Tweede Kamer
(2004-2006)
Partijleider van de PVV
(sinds 2006)
Fractievoorzitter van PVV in de Tweede Kamer
(sinds 2006)
Partijvoorzitter van PVV
(sinds 2006)
Portaal Portal.svg Politiek


Geert Wilders (geboren in Venlo op 6 september 1963) is een Nederlandse politicus. Sinds 22 februari 2006 is hij de partijleider van de PVV.

Biografie

Jeugd en opleiding

Wilders werd geboren op 6 september 1963 in Venlo. Hij heeft de mavo- en havo opleiding gedaan aan het Sint Thomas College in Venlo. Daarna volgde hij een opleiding aan bij de Stichting Opleiding Sociale Verzekeringen (SOSV).

Politiek

Wilders komt in 1990 voor het eerst in aanraking met de politiek als fractiemedewerker en toesprakenschrijver bij de VVD. Daarnaast zat hij ook van 1997 tot en met 1998 voor de VVD in de Utrechtse gemeenteraad.

Tweede Kamer

Wilders staat in 1998 voor het eerst op de VVD-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1998 en komt voor die partij te zitten in de Tweede Kamer. Als Tweede Kamerlid van de VVD wilde hij samen met het CDA de uitkeringsrechten van mensen met psychische klachten die onder de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) vielen, inperken, aangezien hij die te veel geld vond kosten. Hierop kreeg hij zelfs veel kritiek te verduren van PvdA en D66, die samen met de VVD in het kabinet-Kok II zaten, maar ook van oppositiepartijen zoals GroenLinks en de SP. Wilders vond echter dat de kosten voor de WAO te hoog opliepen en dat er daarom actie ondernomen moest worden. Hierin kreeg hij bijval van het CDA en de SGP.

Wilders was tot 2004 lid van de VVD. Daar is hij uit gestapt omdat hij het niet (meer) eens was met de standpunten van die partij, met name wat betreft het mogelijke lidmaatschap van Turkije van de EU. Daar was (en is) de VVD onder bepaalde (strenge) voorwaarden voorstander van, maar Wilders was er heel erg tegen en dat is hij ook altijd gebleven.

Eigen partij

Met zijn zelf opgerichte partij de PVV ging Wilders in 2006 vanuit het niets naar 9 zetels. Die nam hij vooral weg bij zijn eigen oude partij de VVD. Een nog grotere vooruitgang boekte de PVV bij de Kamerverkiezingen in 2010: van 9 naar 24 zetels. Ook in de Eerste Kamer was de PVV inmiddels vertegenwoordigd: met 10 zetels. Op 4 juni 2009 was Wilders de grote Nederlandse winnaar bij de Europese verkiezingen voor het parlement. De PVV steeg van 0 naar 4 zetels. Die zetels raakten andere partijen dan weer kwijt. Vier partijgenoten van hem gingen naar het Europees Parlement.

Tijdens zijn politieke loopbaan heeft hij en maakt hij zich nog steeds sterk voor het opleggen van strenge beperkingen opleggen aan de immigratie van moslims naar Nederland. Wilders is naar eigen zeggen "tegen de verregaande Islamisering van Nederland", dat wil zeggen: hij wil niet dat Nederland te veel islamitische invloeden overneemt. Hij beschouwt de islam namelijk niet als een godsdienst, maar als een gevaarlijke ideologie. Wilders is ook tegenstander van de Europese Unie, in ieder geval zoals die is in haar huidige vorm. Hij wil geen grote invloed van het Europees Parlement, want hij is bang dat Nederland daardoor zijn zelfstandigheid verliest. Wilders is wel een voorstander van economische samenwerking binnen de EU-lidstaten. Ten slotte van zwaardere straffen voor criminelen. Bij een derde zwaar geweldsdelict of misdrijf, wil Wilders de dader levenslang achter de tralies hebben om herhaling te voorkomen. Ook is Geert Wilders een grote voorstander van dierenrechten. Hij wil dierenmishandeling zwaarder straffen en wil ook dat dieren beter worden behandeld. In dat opzicht heeft de PVV van Wilders dezelfde standpunten als de Partij voor de Dieren.

Fitna

Op 27 maart 2008 kwam Wilders internationaal in de bekendheid door de vertoning van de internetfilm Fitna, een film over de islam. De film bevatte kritiek op deze godsdienst. De film bestond uit eerder vertoonde beelden uit documentaires, afgewisseld met teksten uit de Koran Vraagteken2.png. Wilders kreeg zowel lof als heftige kritiek op de film. Hij kreeg geen toestemming om Groot-Brittannië te bezoeken en daar zijn film toe te lichten, maar dit is later door een rechter ongedaan gemaakt.

Kabinet-Rutte I

Geert Wilders heeft verscheidene keren in interviews met de pers gezegd dat hij graag premier van Nederland zou willen worden. Dat zou Wilders naar eigen zeggen "een hele eer" vinden.

Na de verkiezingen van 2010, toen de PVV 24 zetels scoorde, leek regeringsverantwoordelijkheid voor de partij even haalbaar. Maar door de bezwaren van de zijde van het CDA tegen met name Wilders' opvattingen over de islam, kreeg de PVV de rol van gedoogpartner in het kabinet Rutte-I, een minderheidskabinet. Maar dit ging niet heel lang goed; in april 2012 kwam er een voortijdig einde aan dit kabinet, toen Wilders na weken onderhandelen in het Catshuis niet instemde met de begroting voor 2013.

Sindsdien is er eigenlijk geen enkele partij die nog iets ziet in samenwerken met Wilders. Alleen als Wilders bij een volgende verkiezing de absolute meerderheid in zetels zou krijgen zou hij toch premier kunnen worden, aangezien de PVV dan met geen andere partij zou hoeven samen te werken. Maar die kans lijkt wel heel erg klein.


Tweede Kamerverkiezingen 2023

Zie Tweede Kamerverkiezingen 2023 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Partij voor de Vrijheid, de politieke partij van Geert Wilders, werd de grootste bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. De partij kreeg 37 van de 150 zetels. De PVV heeft niet eerder zoveel zetels gehaald. Ook was dit de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat een radicaal-rechtse politieke partij de grootste politieke partij van Nederland werd.

Gerechtelijke vervolgingen

De eerste pogingen om Wilders veroordeeld te krijgen wegens haatzaaien en discriminatie leden in 2011 bij het Amsterdamse Gerechtshof schipbreuk. Van alle aanklachten werd hij vrijgesproken.

Op 19 maart 2014, de dag van de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen, heeft Wilders 's avonds tijdens een bijeenkomst iets wel heel opvallends gezegd over Marokkanen. "Willen jullie meer of minder Marokkanen?" vroeg hij aan PVV-aanhangers tijdens een toespraak. Men reageerde met "Minder, minder!", waarop Wilders zei: "Dan gaan we dat regelen!" Veel mensen vonden dit gewoon racisme en werden hierdoor boos op Wilders en de PVV. Ook sommige mensen van de PVV zelf vinden dat Wilders dit niet had mogen roepen. Het gevolg was dat opnieuw enkele mensen uit Wilders' partij stapten. Ook binnen de Tweede Kamer kreeg Wilders veel kritiek op deze uitspraken. Vanwege de 'minder Marokkanen'-uitspraak werd Wilders opnieuw gerechtelijk vervolgd wegens aanzetten tot haat en discriminatie. Bij de rechtbank Den Haag werd hij wel schuldig bevonden, maar heeft de rechter hem geen straf opgelegd. Wilders ging hierop in hoger beroep. In 2020 veroordeelde het gerechtshof Den Haag Wilders niet voor discriminatie zoals de rechtbank dat wel deed, maar wel voor groepsbelediging. Wilders besloot hierom in cassatie te gaan bij de Hoge Raad der Nederlanden. In 2021 oordeelde de Hoge Raad dat het gerechtshof geen fouten had gemaakt en dat de veroordeling dus in stand bleef. Wilders kreeg geen straf opgelegd.

Beveiliging

Geert Wilders wordt continu beveiligd. Wilders krijgt namelijk al jarenlang te maken met bedreigingen van mensen die hem willen mishandelen of zelfs vermoorden. Dit komt door zijn standpunten over migratie, de islam en Nederlanders met een buitenlandse afkomst. .

Wilders al sinds 2004 beveiligd. Dit betekent dat er altijd beveilig staat bij zijn huis en hij zich niet kan verplaatsen zonder beveiligers. Tijdens bezoeken en zijn werk is er altijd beveiliging. Ook in zijn vrije tijd wordt hij beveiligd.

Privé

Geert Wilders' familie is van oorsprong rooms-katholiek en Wilders werd dan ook rooms-katholiek opgevoed. Zijn vader werd geboren in Maasbree en zijn moeder in Soekaboemi (Nederlands-Indië). Toen Wilders op zijn achttiende verjaardag meerderjarig werd (en dus zelf beslissingen mocht nemen) liet hij zich uit de kerkelijke registers uitschrijven. Wilders is sindsdien een atheïst: hij gelooft dus niet in God. Wel beschouwt hij de Nederlandse christenen als zijn natuurlijke bondgenoten, omdat hij naar eigen zeggen over veel zaken hetzelfde denkt als hen.

Wilders was eerst getrouwd met een Nederlandse vrouw. Hij is, voor de tweede keer, getrouwd met een Hongaarse vrouw, Krisztina Wilders. Op 31 juli 1992 traden zij in Boedapest in het huwelijk. Ze hebben samen geen kinderen.Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geert_Wilders&oldid=833287"