Verbeter WikiKids vandaag nog!
Noto Emoji KitKat 1f386.svgNoto Emoji v2.034 1f386.svg Wij wensen onze lezers een gelukkig 2023. Noto Emoji v2.034 1f386.svgNoto Emoji KitKat 1f386.svg

God

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
God met de engelen schept Adam, zoals Michelangelo dat 500 jaar geleden voorstelde

God is een bovennatuurlijk wezen waarvan het bestaan niet kan worden bewezen, maar waarin toch veel mensen uit verschillende religies geloven. Omdat je God niet kunt zien of meten, zijn er verschillende opvattingen en voorstellingen over wie of wat God is. Vaak wordt God voorgesteld als een almachtig opperwezen en de schepper van het universum.

Op zoek naar een godsbewijs

Vooral in de middeleeuwen gingen theologen en filosofen op zoek naar een bewijs voor het bestaan van God. In de moderne natuurkunde is ontdekt dat er een heleboel onbekende energie bestaat in het universum. Ze noemen dat donkere energie. Volgens sommigen is dat een deel van God. We weten er echter te weinig van om alles te bewijzen.

Algemeen

  • Goden: in samenlevingen die in meerdere goden geloven (polytheïsme). Zo hadden de Oude Grieken en Romeinen elk een pantheon van meerdere goden. Tegenwoordig is veelgodendom bijvoorbeeld terug te vinden in het Chinese volksgeloof en het Japanse shintoïsme. Niet alle hindoes zijn polytheïstisch.
  • God (als enige god): dit geloof noemt men monotheïsme. Als God met een hoofdletter wordt geschreven, dan wordt God bedoeld als een persoon. Dat is voor gelovigen degene die heeft gezorgd dat hemel en aarde bestaan. De belangrijkste monotheïstische godsdiensten zijn het jodendom, het christendom, en de islam.
Blaise Pascal

Filosofie en religie

In de religie wordt gezegd dat een heleboel mensen iets hebben ervaren van God. Ze hebben vaak informatie gekregen en die hebben ze verder verteld. Op basis van deze informatie zijn veel godsdiensten ontstaan. In de filosofie gaat het anders. Daar hebben mensen geen bijzondere ervaringen, maar stellen ze vragen over dingen die gebeuren in de omgeving. Van daaruit denken ze verder. Veel filosofen waren mede daarom godsdienstig. Een bekende filosoof was Blaise Pascal. Hij leefde van 1623 tot 1662. Volgens hem was het niet mogelijk om te bewijzen dat God bestaat. Omdat hij een wetenschapper was heeft hij in de wiskunde de statistiek mede helpen ontwikkelen. Zo bedacht hij het idee onder de naam van de kansberekening voor het bestaan van God.

Jodendom

Abraham was de eerste die het geloof in meerdere goden onzin vond. Daarom wordt hij de eerste monotheïst genoemd. Ruim 400 jaar later openbaarde God zijn naam aan Mozes. Dat was Jaweh (JHWH, ook Jehova genoemd)

Christendom

Islam

  • Allah, God uit de Islam. Veel mensen geloven dat Allah dezelfde is als Jaweh en de God van de christenen

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=God&oldid=742530"