Mozes

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mozes en de Thora.

Mozes (ook wel: Mosje, Moyses, Moesa en Musah) was één van de grootste profeten volgens het heilige boek van het jodendom. In de Bijbel wordt hij echter de leider van de Israëlieten genoemd en in de Koran een boodschapper en profeet van God. Hij heeft dus meerdere functies gehad.

Bevrijder van de Hebreeën uit de slavernij

Mozes werd geboren als zoon van een Hebreeuwse slaaf. Hij groeide op aan het Egyptische hof, maar moest vluchten nadat bleek dat hij een Egyptische slavenopziener had gedood. Hij vluchtte de woestijn in naar Midian en kwam terecht bij een familie die ook afstamde van Abraham. Hij trouwde er met een van de dochters van het hoofd van de familie, een priester. Daarom werd hij schapenherder, maar op een dag hoorde hij de stem van God vanuit een struik. Hij dacht dat die struik in brand stond, maar die gaf alleen fel licht. God zei dat Mozes de Hebreeën (voorlopers van de Joden) moest bevrijden uit de slavernij. Hij moest daarvoor naar de farao. Die wilde hen echter niet laten gaan. Daarop volgden 10 plagen, waarvan de laatste de ergste was. Toen ze mochten vertrekken, moesten ze het zo snel doen, dat ze niet eens tijd hadden om het brood helemaal door te laten rijzen. Dat vertrek uit de slavernij van Egypte vieren de joden nog steeds met het Pesachfeest. Toen ze echter bevrijd waren uit de slavernij, moesten ze veertig jaar door de woestijn zwerven, van oase naar oase. Het was een moeilijk tijd waarin het volk vaak honger en dorst had. Men had vaak ruzie en klaagde veel, ondanks allerlei wonderen van God. In die tijd heeft Mozes de 10 geboden van God gekregen. Uiteindelijk zouden ze na vele jaren in het Beloofde Land aankomen, maar de meeste mensen waren gestorven op de tocht. Het waren de hun kinderen die aankwamen in Jericho en alle andere steden. Ook Mozes heeft het net niet gehaald, hij mocht van de Heere (omdat hij gezondigd had) het Beloofde Land niet binnen gaan. Het is niet zeker wanneer de Exodus (uittocht uit Egypte) plaatsvond, mogelijk was het voor de tijd van de Egyptische farao Achnaton, maar het kan ook in de dertiende eeuw zijn geweest.

Mozes' stamboom

Volgens vele verhalen en geschriften zou dit de stamboom van Mozes zijn:

 
 
 
 
Jakob
 
Lea
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Levi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kehat
 
 
 
 
Merari
 
Gerson
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Amram
 
Jochebed
 
Uzziël
 
Chebron
 
Jishar
 
Amminadab
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mozes
 
Mirjam
 
Aäron
 
Eliseba
 
Putiël
 
Nachson
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nadab
 
Abihu
 
Itamar
 
Eleazar
 
?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pinechas


Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mozes&oldid=684992"