Jozua

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jozua en de Israëlieten (tekening uit de 9e eeuw)

Jozua of Jehosjoe'a (betekent God redt) was de opvolger van Mozes als leider van het volk Israël in het Oude Testament van de Bijbel. Daarvoor heette hij Hosea. Het Bijbelboek Jozua is naar hem vernoemd. Het Bijbelboek volgt direcht op de wetten van Mozes. Dat zijn de eerste 5 boeken van de Bijbel, ook wel de Tora genoemd. Jozua is de zoon van Nun.

Verovering van Kanaän

Nadat Mozes is gestorven, trekt Jozua met het volk in de richting van het Beloofde Land. Daarvoor moeten ze eerst een door een ondiepe rivier. Dat is de rivier de Jordaan. Dan blijkt dat het land wordt bewoond door allerlei andere stammen. Dat is niet zo vreemd want de Hebreeën, zoals Israëlieten destijds werden genoemd, hebben enkele eeuwen niet het hun land gewoond. Daarom moeten ze land veroveren. De bekendste verovering is die van de stad Jericho. Jericho is tevens een van de oudste steden ter wereld. Dat doen ze op een wonderlijke manier. Ze trekken 7 maal rond de stad. Dan blijkt er ene aardbeving te komen. Omdat daardoor de muren instortten en de verdediging was verzwakt, kon Jozua met de Hebreeën relatief gemakelijk de stad innemen.

Video


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jozua&oldid=825732"