Johannes (apostel)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Johannes)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jezus troost Johannes tijdens het laatste avondmaal

Johannes was een van de twaalf Apostelen van Jezus Christus. Hij werd met Petrus en Jacobus als de dichtst bij Jezus staande apostelen gezien. Hij was de enige apostel die aanwezig was tijdens de kruisiging van Jezus. Samen met Petrus was hij degene die het lege graf heeft aangetroffen en een levende Jezus ontmoet (Pasen). Ook was hij aanwezig bij de Hemelvaart van Jezus (Hemelvaartsdag).

Volgens de christelijke traditie heeft Johannes aan het einde van zijn leven een evangelie geschreven. Dit evangelie wijkt sterk af van de evangeliën van Mattheüs, Marcus en Lucas. Alleen deze vier evangeliën worden als betrouwbaar gezien, omdat ze in dezelfde eeuw als het leven van Jezus zijn geschreven en ze alle feiten serieus hebben nagetrokken. Uit wetenschappelijk onderzoek volgt dat apostel Johannes het evangelie niet zelf heeft geschreven. Een aantal onderzoeken stelt dat het waarschijnlijk door meerdere christenen is geschreven die daarbij bestaande bronnen gebruikten.

VideoclipAfkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Johannes_(apostel)&oldid=834009"