Habakuk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoon van Habakuk

Een van de minder bekende profeten in de Bijbel is Habakuk. Het boek van Habakuk beslaat maar 3 hoofdstukken en staat bijna een het einde van de joodse Tenach, ook wel het Oude Testament genoemd. Habakuk leefde in dezelfde tijd als de profeet Jeremia. Dat was de periode die voorafging aan de inval van Nebukadnezar van Babylonië in 587 voor Christus. Dat was een tijd waarin veel volkeren om Juda heen werden aangevallen door de Babyloniërs, maar de Joden (van de stam Juda) steeds werden gespaard. Dat was in de 7e eeuw voor Christus. De Joden voelden zich onkwetsbaar, want ze hadden gezien hoe andere volkeren al enkele eeuwen verslagen werden, terwijl zij zelf gespaard werden. Ze geloofden dat God hen zou beschermen tegen alle ellende. Dat bleek dus tegen te vallen. Profeten zoals Jeremia waarschuwden al hiertegen, want het joodse volk hield zich niet aan de joodse wet.

Inhoud

Habakuk ziet hoe zijn volk zich onkwetsbaar acht en zich niet meer houdt aan de wetten van God Jaweh. Hij vraagt zich af hoe lang alle ongerechtigheid blijft bestaan. Er heerst onderdrukking en geweld. De goeden lijden onder de kwaden. Dan krijgt Habakuk als antwoord dat God het volk niet zal sparen. Zij zullen, net als andere ander volkeren, aangevallen worden. Ook het joodse land zal worden geplunderd en zullen mee worden genomen als slaaf. Daar wordt dan wel aan toegevoegd dat ook de Babyloniërs uiteindelijk ten onder zullen gaan. In hoofdstuk 3 zingt Habakuk het uit, want hij heeft van God begrepen dat Hij het volk niet in de steek zal laten. God zal het volk bevrijden. Het volk zal weer een nieuwe start kunnen maken. In de laatste zin van het boek juicht Habakuk dat hij weer alles aankan. Met God kan hij iedere berg beklimmen en hij voelt zich snel als een hert.

Habakuk en Paulus

Wat het joodse volk is overkomen bij de Babyloniërs, zal een christen niet meemaken, volgens Paulus. Hij citeert daarbij Habakuk 1: 5. Hij zegt dat Jezus Christus ervoor heeft gezorgd dat de joodse wet (de Tora) de volgelingen van Jezus niet meer zal veroordelen. Daardoor kan iedereen God leren kennen en hoef je geen angst meer te hebben voor de dood.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Habakuk&oldid=729640"