Esther

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esther spreekt met Mordecai

Esther is de naam van een Bijbelboek. Het is ook de naam van de hoofdpersoon. Ze leeft in de tijd van de Perzische overheersing. De Perzen zijn geen vijanden van de Joden. Ze hebben echter wel strenge wetten, namelijk de Wetten van de Meden en Perzen. De vijand van de Joden, Haman, weet de Joden in een kwaad daglicht te plaatsen. Daardoor wordt er een Wet van Meden en Perzen uitgevaardigd. De Joden worden vogelvrij verklaard. Een grote slachting onder de Joden dreigt. Esther weet hier een stokje voor te steken. Zij doet het zo goed dat het Poerimfeest van de Joden hierop gebaseerd is.

Esther wordt als een van de voorbeelden gezien waarin vrouwen belangrijk zijn in de Bijbel. Tevens wordt het verhaal soms genoemd als tegenhanger van de Holocaust omdat in dit verhaal alles wel goed afloopt voor de Joden. Esther heeft als moedige vrouw een massamoord 2500 jaar geleden weten te voorkomen.

Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Esther&oldid=687546"