Titus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paulus is aan het studeren en het schrijven

De brief van de apostel Paulus aan Titus is niet alleen gericht aan zijn metgezel, maar aan de hele gemeente in Kreta. Paulus heeft samen met Titus het Griekse eiland bezocht, maar hij moest verder gaan om het evangelie te preken. Hij heeft Titus er achtergelaten, want niet alles ging er goed. Paulus vindt dat de Kretenzers meer moeten doen om een goed christen te zijn. De Kretenzers zijn te veel bezig met allerlei interpretaties en toevoegingen aan de leer van Jezus Christus. Paulus vindt het belangrijker dat ze een goed leven leiden, waarin ze goed zijn voor een ander en niet driftig, zelfingenomen of ongastvrij zijn.

Schrijverschap

Omdat de schrijfstijl in deze brief, net zoals beide brieven aan Timoteüs, anders is dan bij andere brieven van Paulus, wordt er soms getwijfeld of Paulus de brieven wel geschreven heeft. Hij kan gebruik gemaakt hebben van iemand die voor hem de brieven schreef en waarbij hij in algemene termen de brieven dicteerde. Ook is niet duidelijk wanneer de brieven geschreven zouden moeten zijn. Dat komt ook omdat Titus niet genoemd wordt in het boek van de Handelingen van de apostelen.

Geen doorbreken van rolpatronen

In het 2e hoofdstuk geeft Paulus een aantal aanwijzingen aan mannen, vrouwen en slaven. Hij schrijft dat de liefde voor elkaar het belangrijkste is. Slaven moeten gehoorzamen aan hun meesters, vrouwen moeten goede huisvrouwen zijn en mannen matig en een voorbeeld zijn met goede daden. Roddelarij of overmatig drankgebruik is helemaal verkeerd. Paulus schrijft daarbij hoe belangrijk het is dat anderen niets verkeerds kunnen zeggen over de christenen. Het is in iedere samenleving zo dat problemen van een minderheid worden uitvergroot binnen de meerderheid. In de tijd van Paulus waren de christenen een kleine, maar snel groeiende minderheid.

Video


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Titus&oldid=691200"