1 Johannes

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Johannes als jonge man, geschilderd door Rubens

De Eerste brief van Johannes, ook wel 1 Johannes genoemd, is anders dan de andere brieven in het Nieuwe Testament. Er staan geen groeten in en de schrijver noemt zichzelf ook niet. Toch is altijd aangenomen dat de schrijver dezelfde is als de schrijver van het vierde evangelie, en dat is de apostel Johannes. Eigenlijk is het geen brief gericht aan personen, maar een preek of een herderlijk schrijven. De opening van de brief lijkt veel op het begin van het evangelie van Johannes. Hij begint zo:

Wat er was vanaf het begin, wat wij gehoord hebben, wat wij met eigen ogen gezien en aanschouwd hebben, wat onze handen hebben aangeraakt, dat verkondigen wij: het Woord dat leven is.

Jezus Christus wordt gezien als het Woord van God en heeft zo God leren kennen. Jezus was dus geen geest, zoals sommigen veronderstelden. Johannes voegt eraan toe dat God licht is.

video


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=1_Johannes&oldid=729363"