2 Korinthe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ruïnes die herinneren aan een groot verleden

2 Korinthe is de tweede brief die de apostel Paulus schrijft aan de nieuw gevormde christelijke gemeente in de stad Korinthe. Waarschijnlijk is de brief een samenvoegsel van 2 of misschien 3 kleinere brieven van Paulus. Hij heeft de brief niet lang na de eerste brief aan de Korinthiërs geschreven. Dat was in het jaar 55 na Christus. Het is dan ruim 20 jaar na het leven van Jezus Christus. De apostelen zijn het geloof in het christendom aan het verkondigen in het Romeinse Rijk. De brief van Paulus is de meest persoonlijke die hij heeft geschreven.

Problemen in de gemeente

Het net beginnende christendom kent meerdere kinderziekten. In Korinthe waren er vragen over het belang van de oude joodse geschriften, zoals de Tora in het christelijke geloof. De meningsverschillen liepen daarover op. In de brief schrijft Paulus over de irritaties die zijn ontstaan. Hij schrijft hoe hij de de christenen heeft moeten vermanen. Hij deed het met tranen in de ogen. Hij is blij dat het allemaal is uitgepraat en dat hij met een goed gevoel opnieuw naar Korinthe kan komen. Omdat de gemeente wel rijk is, roept hij hen op om geld te geven aan armere gemeenten, zoals die in Jeruzalem. Hij roept de christenen ook op om te proberen anderen niet te irriteren, maar toch vast te houden aan het geloof. Dat is nogal moeilijk, omdat Paulus zelf ook nogal eens mensen heeft geïrriteerd omdat hij vertelde over Jezus Christus. Hij heeft op veel plaatsen veel tegenstand moeten weerstaan. Hij is zelfs 2 maal bijna dood gestenigd.

De derde hemel

In hoofdstuk 12 staat een opvallende passage (12: 2-4). Hij schrijft dat hij iemand kent die naar de derde hemel is geweest. Waarschijnlijk is hij dat zelf geweest. Hij ziet het als een visioen of een openbaring. Hij is een ervaring geweest die Paulus steeds de moed heeft gegeven om door te gaan ondanks alle tegenstand. Hij geeft aan dat hij mogelijk zelfs uit zijn lichaam is getreden. Om die reden wordt soms verondersteld dat hij een Bijna-doodervaring heeft gehad, ook omdat hij zijn ervaring omschrijft als een paradijs. Tevens geeft Paulus ermee aan dat er meerdere niveaus zijn in het leven na de dood, dus alleen een hemel, een hel en een vagevuur is een te grote versimpeling van het hiernamaals.

Video


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=2_Korinthe&oldid=729371"