Profeet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jezus geeft les

Een profeet is in het Christendom, de Islam en het Jodendom een boodschapper van God. Het is iemand die de stem van God hoort, of een engel of visioenen heeft die door God zijn geïnspireerd.

Het jodendom

De joodse geschriften uit de Tenach staan aan de basis van het jodendom, het christendom en de islam. In deze joodse geschriften komen veel profeten aan het woord. Voor moslims is Adam, de man van Eva de eerste profeet. Vervolgens worden er nog een heleboel profeten genoemd. Sommige profeten hebben een eigen Bijbelboek. De bekendste profeten zijn Jesaja, Jeremia, Ezechiël en Daniël. Die worden de 4 grote profeten genoemd. Daarnaast zijn er de 12 kleine profeten. Ze worden bijna niet genoemd omdat hun Bijbelboek maar klein is. Dat zijn:
Hosea, Joël, Amos, Obadja, Jona, Micha, Nahum, Habakuk, Sefanja, Haggai, Zacharia en Maleachi


Het christendom

Het Nieuwe Testament neemt de profeten uit de Tenach over. Alleen is Jezus Christus meer dan een profeet. In Jezus zit de Heilige Geest. Dat is de Geest van God zelf. Jezus hoefde dus niet steeds te wachten op boodschappen van God, zoals gewone profeten, maar God sprak steeds direct. Volgens het Nieuwe Testament is het nog steeds mogelijk dat er profeten komen.

De islam

Veruit de bekendste profeet van de Islam is Mohammed, die visioenen en boodschappen van God doorgaf aan de mensen. Een andere belangrijke profeet van de Islam is Jezus, of "Isa", zoals hij in de Koran heet. Jezus wordt ook als een profeet gezien, een boodschapper van God. Ook in de Koran staat dat Jezus meer was dan een gewone profeet, want Jezus wordt Messias genoemd en kon doden opwekken tot leven. Dus eigenlijk was Jezus een soort superprofeet. Ook veel joodse profeten worden genoemd in de Koran.

Ook in andere godsdiensten komen profeten voor. In het Jodendom geloven de mensen in de Messias die alle mensen zal bevrijden van hun zonden en de wereld zal na hem beter zijn dan ooit tevoren.

Videoclips

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Profeet&oldid=850737"