Mohammed

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moslims vinden hem zo heilig dat afbeeldingen van hem niet mogen, dus ze gebruiken kalligrafie van zijn naam.

Mohammed (Arabisch: مُحَمَّد; ca. 570 - 8 juni 632) is voor moslims en bahá'ís een profeet en boodschapper van God. Hij leefde in de Middeleeuwen en was een religieus en politiek leider, en de laatste profeet van de islam. Mohammed verenigde bijna heel Arabië onder één rijk.

Mohammed is voor de islam wat Mozes voor het jodendom was. Mozes bracht ook de wet (de Tora) en de woorden van God. Anders dan Jezus Christus was Mohammed ook een legeraanvoerder en een politiek leider. Zijn vlucht van Mekka naar Media geldt als het begin van de islamitische jaartelling. Dat was 622 na Christus. De islam, de religie van Mohammed, lijkt op het jodendom en het christendom. Er zijn veel overeenkomsten tussen stukken in de Koran, het heilige islamitische boek en de Bijbel, het heilige boek van de christenen. Zo lijkt het Kerstverhaal in de Koran in grote lijnen op het verhaal uit de Bijbel.

Leven

Mohammed werd geboren in het jaar 570, in Mekka. Zijn vader, Abdullah ibn Abd al-Muttalib, stierf een paar maanden voor de geboorte van Mohammed. De moeder van Mohammed, Aminah bint Wahab, ging dood toen hij zes jaar was. Hij groeide op onder de hoede van zijn opa (Abd al-Muttalib) en zijn oom van zijn vaders kant (Abu Talib)

De profeet Mohammed krijgt een openbaring tijdens een veldslag. De profeet is voor moslims zo heilig dat zijn gezicht onherkenbaar is gemaakt.

Als kind werkte hij als schaapherder. Later werd hij een handelaar en strijder in oorlogen. Na de dood van Mohammeds eerste vrouw, met wie hij 25 jaar getrouwd was, trouwde hij met 10 andere vrouwen. Op een gegeven moment had hij negen vrouwen tegelijk. Mohammed had ook slaven: mensen die onder dwang voor hem moesten werken. Maar hij behandelde zijn slaven zo goed, dat toen de vader van een van de slaven van Mohammed zijn zoon had gevonden en hem wilde meenemen, wilde deze slaaf niet meegaan en koos hij de Profeet boven zijn vader! Mohammed stierf in het jaar 632 na Christus. Vlak voor zijn dood heeft hij nog een afscheidsbedevaart gehouden met een grote preek. Daarin heeft hij gesproken over het belang van een bezoek aan de Kaaba in Mekka. Sindsdien is het voor iedere moslim een verplichting om eens in hun leven naar de Ka'aba te gaan, ofwel de Hadj.

Er is een gezegde in Nederland over Mohammed: "Als de berg niet naar Mohammed gaat, moet Mohammed naar de berg."

Afbeelden

Veel moslims geloven dat Mohammed niet mag worden getekend, geschilderd, of gespeeld in een film. Toen er in Amerika een film over hem werd gemaakt, "Mohammed, the Messenger of God" (Mohammed, de Boodschapper van God), was hijzelf daarom niet in de film te zien. Moslims vinden dat je van God en zijn profeten geen afbeelding mag maken.

Rellen

De Deense cartoonist Kurt Westergaard maakte in 2005 een afbeelding van Mohammed. Op deze spotprent werd Mohammed getoond met een bom in zijn tulband. Veel moslims waren hier boos over, aangezien de profeet voor hen heilig is en niet mag worden afgebeeld. Een aantal moslimorganisaties spande een rechtszaak aan tegen Westergaard vanwege discriminatie, maar verloor die, omdat het maken van spotprenten in Denemarken (en veel andere Europese landen) valt onder de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Later gebruikte Geert Wilders de Deense spotprent in zijn anti-islam film Fitna.


Video's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mohammed&oldid=798345"