Hadj

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De hadji is een jaarlijkse bedevaart naar Mekka.

Je moet één keer in je leven naar Mekka gaan als je moslim bent, want dat ben je verplicht als je moslim bent. Op één van de 5 zuilen staat dat je naar Mekka moet gaan. De 5 zuilen zijn heel belangrijk voor de Islam. Maar als je geen geld hebt, of ziek bent, dan hoef je niet naar Mekka te gaan. Maar als je een tweede keer naar Mekka wilt gaan, dan is het beter dat je het geld aan een arm mens geeft. Zodat zij ook naar Mekka kunnen gaan. De pelgrims moeten witte kleding aan doen. Ze lopen dan 7 maal om de Ka'aba heen. Dat is het heilige gebouw van de moslims. Vervolgens gaan ze ook naar een aantal plaatsen waar de profeet Mohammed is geweest. Mede om die reden is Mekka de laatste 0 jaar ingrijpend gemoderniseerd. De stad is bijna niet meer te herkennen voor mensen die er 20 jaar er niet meer zijn geweest. Het is vaak heel druk tijdens de Hadj, waardoor het regelmatig voorkomt dat grotere groepen moslims worden verdrukt en sterven tijdens de Hadj.

Waarom moet het?

Want zo zijn er geen verschillen tussen arme en rijke mensen. Want voor Allah is ieder mens hetzelfde. Moslims beschouwen de bedevaart naar Mekka als het hoogtepunt van hun leven. Ze sluiten de pelgrimstocht af met het Offerfeest. Tijdens dat feest laten de moslims over de hele wereld een schaap slachten om het offer van de profeet Abraham (Ibrahim) te herdenken. Als je geen moslim bent, mag je niet naar Mekka, ook niet als toerist.

videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hadj&oldid=752345"