Offerfeest

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het beroemde schilderij van Rembrandt waarin de engel tegen Abraham zegt dat hij zijn zoon niet moet offeren

Het Offerfeest ontstond nadat Ibrahim (christendom en jodendom: Abraham) bijna zijn zoon doodde voor God.

Waarom

Allah wilde Ibrahim testen. Daarom moest hij zijn zoon offeren voor God. In die tijd was het normaal om iets wat je belangrijk vond te offeren voor God. Veel andere volkeren offerden mensen voor hun goden. Zelfs ruim 500 jaar geleden werd het nog gedaan door de Azteken, de Inca's en andere stammen uit Zuid-Amerika. God wilde op het laatste moment echter niet dat Abraham zijn zoon ging offeren. Daarom liet hij Abraham een schaap slachten. Mensenoffers zijn een gruwel voor God, zo staat in de Bijbel en Koran.

Eten

Bij het Offerfeest eten moslims vaak dieren zoals een schaap en een koe. Meestal slachten ze zelf een schaap, in de Westerse landen moet men hiervoor vaak eerst toestemming vragen aan de gemeente. Als je vegetariër bent en moslim dan hoef je het offerfeest niet te vieren, maar dan moet je wel geld of eten geven aan de armen.

Wanneer

Het Offerfeest is niet altijd op dezelfde datum. In 2018 is het offerfeest op 21 augustus. Het Offerfeest is een van de twee grootste feesten van de islam. Het Offerfeest wordt ook wel slachtfeest of schapenfeest genoemd.

Het Offerfeest in het christendom

Ook het christendom kent een soort offerfeest. Dat is Pasen. Dat gaat over het offer dat Jezus Christus heeft gebracht voor de mensen en iedereen God kan leren kennen. Jezus Christus wordt daarom in de Rooms-Katholieke Kerk het Lam van God genoemd.

Videoclips


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Offerfeest&oldid=770167"