Dierendag

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fransiscus geeft een preek aan de vogels.

Dierendag is een dag die wereldwijd wordt gevierd op 4 oktober. Dit is de sterfdag van Franciscus van Assisi. Het is een dag waarop de dieren extra verwend worden.

Naamdag

De datum van dierendag gaat terug op het overlijden van de heilige Franciscus van Assisi (4 oktober 1226). Al eeuwenlang op die dag het leven van Sint-Franciscus herdacht. Dat is zo omdat hij een bijzondere heilige was. Hij gaf veel om arme mensen, zoals de zwervers. Hij hielp ook vaak zieke mensen die niet meer in e steden en dorpen mochten komen omdat ze besmettelijk waren. Hij hield ook erg van planten en dieren. Volgens de legende voerde hij soms zelfs gesprekken met dieren, vaak omdat hij vond dat de mensen niet wilden luisteren. Misschien deed hij het ook om zijn preken te oefenen, maar hij kreeg soms het idee dat de dieren echt naar hem luisterden. Zijn sterfdag, waarop de Kerk Franciscus steeds herdenkt, werd tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen uitgeroepen tot Werelddierendag. De huidige paus is ook vernoemd naar Fransiscus.

Vroeger en nu

De eerste dierendag op 4 oktober was in 1929. Men vond dat er meer rekening gehouden moest worden met de dieren.

Op basisscholen wordt op 4 oktober ook veel aandacht besteed aan dierendag. Kinderen mogen dan hun favoriete huisdier (als deze ongevaarlijk is) of dierenknuffel mee naar school nemen. Ook in veel kerken worden diensten opgedragen aan de dieren.

Tegenwoordig wordt reclame gemaakt om geen vlees te eten op dierendag, om zo het lijden van dieren te verminderen. Ook veel kinderen en jongeren praten tegen hun dieren, zoals de parkieten, hun paard of een ander dier.

Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dierendag&oldid=819241"