Dag van de Arbeid

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wenen, Oostenrijk, 2013

De Dag van de Arbeid is een feestdag die elk jaar op 1 mei valt. Het wordt eigenlijk in Nederland, België en Suriname gevierd op 1 mei maar in andere landen is dat verschillend. In Europa is 1 mei bijna overal een officiële feestdag maar in Nederland is dat niet. Bij die andere landen vieren ze op 1 mei het feest van Sint-Jozef, als arbeider. De feestdag werd ingesteld in 1890. Bijna iedereen in België en Suriname is op deze dag vrij.

In Nederland heeft de FNV sinds 2015 de organisatie van de Dag van de Arbeid op zich genomen. Iets over de geschiedenis ervan lees je op de website van de FNV.

Wat wordt er gevierd én herdacht op de Dag van de Arbeid?

Vroeger waren werknemers totaal afhankelijk van hun baas, de werkgever, als het ging om niet te lange werktijden, een veilige werkplek, een fatsoenlijk loon om van te kunnen leven en dergelijke. In een lange strijd is bereikt dat die rechten er nu wél zijn. Om die rechten te behouden en om te strijden tegen misstanden die er nog wél zijn, zijn er de vakbonden, waarvan je lid kunt worden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dag_van_de_Arbeid&oldid=864767"