Suikerfeest

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit wordt veel gegeten met suikerfeest

Het Suikerfeest, Ramadanfeest of Eid al-Fitr (Arabisch: عيد الفطر; ʿĪd al-Fiṭr, spreek uit: 'Ied oel-Fitr') is het feest dat de Islam houdt aan het einde van de Ramadan; de 30-daagse vastentijd in de Islam. Dit is het belangrijkste feest voor de moslims na het Offerfeest.

Data

Het Suikerfeest heeft geen vaste dag, zoals andere feesten, bijvoorbeeld de bevrijdingsdag. Dit komt omdat de ramadan ieder jaar elf dagen naar voren wordt verschoven. In 2008 begon de Ramadan op 1 september, maar in 2009 was dit 20 augustus.

Verloop

De traditie bij het suikerfeest wilt dat de kinderen allemaal nieuwe kleren krijgen en de ouders andere spullen die meer voor hen geschikt zijn. De familie komt bij elkaar op een speciaal ontbijt, en vervolgens worden er veel zoete dingen (waaronder suiker, vandaar het "suikerfeest") gegeten, waaronder baklava. De sfeer is meestal gezellig en het feest duurt 3 dagen. Het is ongeveer een "beloning" voor de vasten.

Moslims moeten zo denken aan de tijdelijkheid van het leven. In de ochtend zijn ze actief en in de avond zijn ze moe. Zo is het in het leven ook. Aan het einde van je leven ben je moe en verlang je naar het einde. Na dat einde bij zonsondergang is het feest: je gaat naar het paradijs. Daar moet een moslim dan aan denken tijdens het Suikerfeest.

Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Suikerfeest&oldid=822396"