Driekoningen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De drie wijzen met hun geschenken geschilderd door Jeroen Bosch

Driekoningen is een Christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd. Met dit feest wordt de ‘Kerstkring’ van twaalf dagen afgesloten. Deze Kerstkring begint met de nachtmis op kerstavond. Wie na Driekoningen nog kerstversiering in huis heeft, heeft pech want dat brengt ongeluk zeggen ze.

De drie koningen zijn de drie Wijzen uit het kerstverhaal die geschenken aanbieden; goud, wierook en mirre. De namen van deze drie Wijzen zijn Caspar, Melchior en Balthasar.

Datering

Over de keuze van de dag waarop Kerstmis gevierd zou moeten worden bestonden grote meningsverschillen. De schrijvers van het Evangelie hebben het niet belangrijk genoeg gevonden om het op te schrijven. In het Westelijke deel van het Romeinse Rijk bestond een voorkeur voor voor 25 december, in het Oostelijk deel was het 6 januari. Toen de Rooms-Katholieke Kerk geaccepteerd was en steeds belangrijker werd, heeft men 6 januari gekozen als de dag waarop de 3 wijzen naar de net geboren Jezus Christus kwamen. Zo kwam het Westen het Oosten een beetje tegemoet.

Geschiedenis van het feest

In de Middeleeuwen duurde het feest soms acht dagen. In sommige landen (waaronder Spanje en Frankrijk) wordt Driekoningen nog steeds uitvoerig gevierd. Het is voornamelijk een kinderfeest dat veel lijkt op het Sinterklaasfeest. Een paar weken voor Driekoningen schrijven kinderen een brief naar de drie koningen waarin ze vertellen wat ze graag willen hebben.
Op 6 januari zijn er optochten waarbij de koningen snoep naar de kinderen gooien.

Er wordt een driekoningenbrood of -taart gebakken met een boon of geldstuk erin. Wie de boon vindt, is die dag de baas (koning of koningin). Kinderen gaan verkleed als koningen en met een ster zingend langs de deuren om snoep op te halen. Na de optocht zetten ze hun schoenen onder de kerstboom. Ook worden er ‘geschenken’ voor de koningen en hun kamelen neergezet (cognac, mandarijnen, walnoten en water). Lieve kinderen vinden de volgende dag cadeaus onder de boom, stoute kinderen een zakje houtskool (van suiker).

In Italië krijgen kinderen met Driekoningen cadeautjes in hun schoen of kous. Ook hier krijgen stoute kinderen steenkool. De cadeautjes worden niet door de drie koningen gebracht, maar door een lelijke, oude maar vriendelijke heks: La Befana. Het verhaal hierachter heeft wel met de drie koningen te maken. La Befanan had het te druk om de drie koningen uit het Oosten te ontvangen. Voor straf is ze nu eeuwig op zoek naar het kindje Jezus en laat ze in elk huis een cadeautje achter voor het geval het kindje daar mocht zijn.

Kerstmis in de islam

Voor moslims is Jezus ook heel belangrijk. In de Koran staat uitvoerig hoe Maria zwanger werd door het ingrijpen van God. Het verhaal van Driekoningen wordt helemaal niet vermeld in de Koran

Videoclips


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Driekoningen&oldid=819242"