Kerstverhaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kerstverhaal is een genre verhalen die zich afspelen rond Kerstmis. Het kunnen Christelijke verhalen zijn gebaseerd op verhalen uit de bijbel, en in het bijzonder over de geboorte van Jezus. Het kunnen ook verhalen zijn die zich afspelen rond Kerstmis. Dat kunnen verhalen zijn waarin het over het christelijke feest Kerstmis gaat maar ook over verhalen waarin de Kerstman een hoofdrol speelt. Voorbeelden van kinderboeken die zich rondom Kerstmis afspelen zijn Kerstfeest bij de indianen van A. Vogelaar-van Amersfoort, Hoe de Gniep de kerst stal, van Dr. Seuss en Een kerstvertelling (A Christmas Carol) van Charles Dickens.

Aanbidding door de herders

Op 25 december herdenken christenen over de hele wereld de geboorte van Jezus Christus . (Rooms)katholieken noemen dit feest Kerstmis , protestanten noemen het Kerst(feest).

De geschiedenis van het kerstverhaal uit de bijbel

Lucas, de evangelist op een schilderij van Frans Hals

Over het leven van Jezus is door vier van zijn volgelingen (Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes) veel opgeschreven. We noemen deze volgelingen de vier evangelisten. Het woord evangelie betekent ‘goede boodschap’. Deze verhalen vind je in de Bijbel, in het Nieuwe Testament. Lucas was een vriend van de apostel Paulus en zijn verhaal over de geboorte van Jezus is het meest uitgebreid van allemaal.

Keizer Augustus

In het jaar dat Jezus geboren werd, was Augustus keizer van het Romeinse Rijk. Het Romeinse Rijk was zo ontzettend groot, dat de keizer in Rome nooit alles zelf in de gaten kon houden. Daarom benoemde hij in delen van zijn rijk andere mensen als koning, die in zijn naam regeerden. In Judea , een klein landje (staatje) dat lag op de plek waar nu een deel van Israël ligt, was Herodes de baas. Omdat de Romeinse legers en alle bestuurders die aangesteld werden nu eenmaal veel geld kostten, wilde keizer Augustus weten hoeveel mensen er in zijn rijk woonden, aan wie hij belasting kon vragen. Iedereen moest zich laten registreren in de plaats waar zijn of haar (voor)ouders vandaan kwamen.

Naar Bethlehem

Jozef en Maria kwamen allebei uit de stam (de familie) van David en moesten van Nazareth in Galilea, waar ze woonden en waar Jozef zijn timmerwerkplaats had, naar Bethlehem in Judea, om zich daar te laten registreren. Maria was op dat moment in verwachting van Jezus. Lopend met een ezel als lastdier gingen ze op weg. Het was een lange reis van wel 130 km door heuvelachtig terrein.

Een Verlosser wordt geboren

Toen ze eindelijk in Bethlehem aankwamen was het er erg druk. Veel mensen waren al onderweg en er was geen plaats meer in de herberg of andere plekken waar mensen konden overnachten. En uitgerekend op dat moment moest het kindje geboren worden. Jozef en Maria zochten een plek op waar Maria kon bevallen. Uiteindelijk vonden ze een stal. Zo’n stal was eigenlijk niets meer dan een schuilplaats waar de herders zich konden verschuilen als het heel slecht weer was, of erg koud. Een grot in de heuvels, misschien met wat extra houten muren en een deur om de ergste wind buiten te houden. Meer zal het niet geweest zijn. Zo’n vieze en waarschijnlijk stinkende stal is natuurlijk niet de meest ideale plek om een kindje ter wereld te brengen. Toch bracht hier Maria haar zoon ter wereld en ze noemden hem ‘Jezus’. Om hem tegen de kou te beschermen wikkelden ze hem in doeken en legden hem in een kribbe. Dat is een voerbak voor dieren. Al eeuwen eerder was er voorspeld, dat in de stad van David (dat was Bethlehem) een Verlosser geboren zou worden. Iemand die er zou zijn voor alle mensen; rijk of arm, belangrijk of helemaal niet, voor iedereen! De evangelist Lucas vertelt in zijn evangelie dat God een engel liet verschijnen aan de herders die in het veld bij hun schapen waren. Herders waren in die tijd nou niet de belangrijkste en schoonste mensen.Ze leefden altijd buiten en zaten steeds tussen de dieren. Maar de engel zei, dat juist die herders op zoek moesten gaan naar de Verlosser, die ze zouden kunnen vinden in een stal bij Bethlehem.

Aanbidding door de drie wijzen

Herodes en de drie wijzen uit het oosten

Drie wijzen, misschien wel sterrenkundigen, hadden ieder in hun eigen land een heldere ster gezien. Ook zij kenden de voorspelling en gingen op zoek naar de Verlosser om hem te eren en geschenken te geven. Ze gingen naar Jeruzalem, een grote stad in de buurt van Bethlehem. Koning Herodes, die in Judea de baas was, was als de dood dat iemand hem van de troon zou stoten en daarna zelf koning worden. Iedereen die hij hiervan verdacht liet hij vermoorden. Ook hij kende de voorspelling, had de ster gezien en hoorde van de wijzen die onderweg waren. Hij liet de wijzen bij zich komen en vroeg hun om de nieuwe koning (de Verlosser) te zoeken en het dan aan hem te komen vertellen, zodat hij de nieuwe koning ook eer kon bewijzen. Dat spraken ze af.

Mirre, wierook en goud

Caspar (uit Azië), Bathasar (uit Afrika) en Melchior (uit Europa, - deze namen kregen ze overigens pas in de Middeleeuwen - ) vonden Jezus met zijn ouders in een huis in Bethlehem en gaven hem mirre, wierook en goud als geschenken. God waarschuwde de drie wijzen in een droom om niet terug ta gaan naar Herodes. Daarom gingen ze met een omweg weer naar hun eigen land terug. Toen Herodes merkte dat hij bedrogen was, liet hij als straf alle jongetjes tot 2 jaar in Bethlehem doden. “Dan was Jezus er zeker bij”, dacht hij. Maar Jezus was gelukkig al met Jozef en Maria naar Egypte gevlucht.

Islam

Ook in de islam kennen ze een kerstverhaal. De engel Gabriël komt er net zoals in de Bijbel, vertellen dat Maria zwanger is. Ze heeft geen omgang met een man gehad, maar het is de wil van God. Een verschil in het verhaal tussen de Koran en de Bijbel is dat Jezus in de Koran wordt geboren onder een palmboom, niet in een stal of een grot. Verder kon Jezus al als baby wonderen doen volgens de Koran.

Videoclips

Externe link

Test je kennis

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kerstverhaal&oldid=832446"