Charles Dickens

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Charles Dickens (1812-1870) was een belangrijke Engelse schrijver.

Charles' kindertijd

Charles John Huffham Dickens is in 7 februari 1812 geboren in Engeland. Toen hij 10 jaar was verhuisde hij met zijn ouders John Dickens en Elisabeth Barrow naar London. Zijn vader werd door financiële schulden in de gevangenis gezet en dus moest Charles vaak werken en kon hij niet naar school. Toen hij 12 was belandde hij in een schoenmakersfabriek waar hij 10 uur per dag werkte, dit werd een inspiratiebron van zijn werk.

Bekende boeken

Hij heeft veel baantjes gehad en kwam toen hij 15 was op een advocatenbureau. Hij leerde zichzelf stenografie en werd later kamerverslaggever voor de Morning Chronicle. Daardoor begon hij met literatuur, hij omschreef het leven in London. Deze beschrijvingen kwamen later allemaal bij elkaar in de Sketches by Boz, Boz is de broer van Charles; Moses, hij was altijd verkouden. Veel van Charles’ verhalen kwamen in tijdschriften en later ook in boeken. Hij werd heel bekend toen zijn verhalen maandelijks in de The Pickwick Papers. Door het succes kwam al snel het verhaal; Oliver Twist,dit schreef hij in 1837-1838. Hij heeft in die tijd nogmeer boeken geschreven; Nicholas Nickleby, The Old Curiosity Shop en Barnaby Rudge.

Succes

Hij reisde in 1842 naar de Verenigde Staten om o.a. te helpen tegen de slavernij. In 1843 kwam er weer een boek, dit keer over kerst “A Christmas Carol in Prose”, dat was een van de vele kerstverhalen die hij geschreven heeft. Van 1835 tot 1870 las Charles Dickens ook vaak zijn eigen verhalen voor, dit vonden veel mensen een groot succes. Hij heeft ook het boek “A tale of two cities” geschreven, dat staat nu op nummer 7 van best verkochte boeken ooit! Er zijn al ongeveer 200 miljoen boeken van verkocht!

Overleden

Toen hij het boek “The mistery of Edwin Drood” overleed Charles Dickens op 9 juni 1870. Hij is begraven op de Poets' Corner in Westminster Abbey, Londen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Charles_Dickens&oldid=556425"