Witte Donderdag

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Laatste Avondmaal

Witte Donderdag is een feestdag waar het laatste avondmaal van Jezus wordt herdacht. Witte Donderdag is één dag voor Goede Vrijdag in de Goede Week.

Geschiedenis

De bronnen van Witte Donderdag zijn de vier evangeliën; Mattheüs, Marcus, Lucas, en Johannes. In de middag van de zevende maand in het Joodse jaar bereiden mensen zich voor, voor het Pesach. Na zonsondergang op de dag erna begint Pesach. Die viert Jezus met zijn twaalf apostelen. Tijdens de maaltijd stelt Jezus het avondmaal in. Johannes schrijft in tussen hoe Jezus de voeten wast van zijn apostelen. Jezus geeft de opdracht om elkaar lief te hebben. Judas (één van de twaalf apostelen) ging vertrekken en ging helpen Jezus gevangen te nemen. Na de maaltijd bidt Jezus met zijn apostelen (behalve Judas) en zegt dat de Geest van de waarheid zal komen (de Heilige Geest). Vervolgens gaat Jezus met zijn apostelen naar de Olijfberg en daar vraagt Jezus aan zijn apostelen om Hem te waken. De leerlingen zijn echter moe en vallen in slaap. Ze hebben er geen idee van dat Jezus diezelfde avond zal worden verraden door Judas. Jezus heeft het moeilijk in de tuin van Getsemane.


Judas en het leger waren ondertussen bij de berg waar Jezus was, hierna gaf Judas Jezus een kus om hem te verraden. Toen werd Jezus gearresteerd. Toen moest Jezus naar het paleis. Hier weren valse redenen gezegd waarom Jezus niet vrij mocht. Daarna spuugde veel mensen op Jezus en werd hij zelfs geslagen. Petrus die het paleis binnen komt (één van zijn apostelen) wordt gezien, maar dan beweert hij dat hij Jezus niet kent.

Het laatste avondmaal, de beroemde muurschildering van Leonardo da Vinci

Avondmaal in de kerk

Iedere zondag wordt er in de Katholieke Kerk een dienst gehouden, waarin het laatste avondmaal het meest belangrijke deel van de viering is. De priester geeft een hostie aan de gelovigen die ter communie gaan. Die hostie is het symbool voor het brood dat Jezus heeft gebroken om God met de mensheid te verzoenen. Dan wordt het laatste avondmaal van Jezus met zijn leerlingen herdacht. Katholieken gaan met de hostie in de mond dan extra geconcentreerd bidden tot God.

Traditie

De christenen vieren Witte Donderdag door alle kruisbeelden met een wit doek te dekken. Dat na dienst met paars doek wordt overdekt. De kleur die de mensen in de kerk dragen is dan ook wit. Daarom heet het ook Witte Donderdag. De gebeden van Witte Donderdag beëindigt met de voetwassing van twaalf gelovigen door de priester. Tijdens de voetwassing zingen de mensen Ubi Caritas. In het Gregoriaans. Hierna wordt het olielampje gedoofd. Tot en met Pasen luiden er dus geen klokken. Ook de orgel wordt niet gespeeld. Men zingt dan nog een lied genaamd Pange lingua en daarmee eindigt de Miss. Dan wordt het altaar volledig leeg.

Videoclips


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Witte_Donderdag&oldid=770165"