Keti Koti

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Suriname met Keti Koti

Keti Koti is een Surinaamse feestdag waarop wordt herdacht dat op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen werd beëindigd. Het wordt ook wel Dag der Vrijheden of Kettingsnijden genoemd.

De naam Keti Koti komt uit de Sranantongo taal en betekent Ketenen Gebroken.

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen.

Op het moment van de afschaffing kwamen ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse slaven vrij, waarvan 34.441 slaven in Suriname. Voor elke slaaf werden de slavenhouders met 300 gulden schadeloos gesteld, maar de vrijgemaakte slaven kregen zelf niets en werden nog tien jaar verplicht om in Suriname op contractbasis het werk te blijven doen.

Viering in Nederland

Nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam

In Nederland wordt Keti Koti sinds 2009 jaarlijks gevierd op 1 juli in het Oosterpark in Amsterdam als een (landelijke) herdenking van de slavernij en viering van het einde van de slavernij. In dit park staat sinds 1 juli 2002 het Nationaal Monument Slavernijverleden.

Ook Rotterdam kreeg in 2013 een Slavernijmonument. Dat is geplaatst aan de oever van de Nieuwe Maas in het Lloydkwartier, op de plek waar ooit veel slavenhandelaren met hun schip vertrokken richting Afrika.

En zo zijn of komen er in Nederland monumenten in steeds meer plaatsen, ook al omdat de (werkelijke) afschaffing van de slavernij in Nederland, namelijk pas in 1873, in 2023 150 jaar geleden is.

Excuses

Op 1 juli 2023 sprak Koning Willem-Alexander bij het Nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam de aanwezigen toe en bood zijn excuses aan en vroeg om vergeving om wat (zijn) en de Nederlandse voorouders de tot slaaf gemaakten hadden aangedaan. President Rutte had dat al eerder gedaan namens de (voormalige) regeringen.

Meer bekijken en lezen

Wat is Keti Koti? NPO Kennis... en je weet het


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Keti_Koti&oldid=798966"