Valentijnsdag

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Valentijn.gif
Valentijnskaart uit 1909.
Illustratie uit een kinderboek

14 februari is het altijd Valentijnsdag.
Op deze dag kan je een geheime liefde een kaartje sturen of iets leuks geven, bijvoorbeeld een cadeautje of bloemen. Maar je kunt ook een vriend of familielid iets sturen of geven, omdat je blij bent dat je elkaar kent. Op deze dag worden er veel rode rozen gegeven. De rode kleur staat vaak voor de liefde.

Geschiedenis van Valentijnsdag

Hoe Valentijnsdag precies ontstaan is weten we niet precies. Maar de meeste mensen geloven dat 14 februari de dag is dat de priester Valentinus stierf. Valentinus was een Romeinse priester die zich had bekeerd tot het christendom. Hij leefde in de 3e eeuw na Christus in het oude Rome. Valentinus was een goed mens en hielp alle mensen die hulp nodig hadden, zoals armen, zieken en bejaarden. Maar ook gewone mensen die bij hem kwamen gaf hij raad en hulp. Valentijn gaf de mensen altijd een bloem als ze hem om raad of hulp vroegen. Vandaar dat mensen elkaar met Valentijnsdag vaak bloemen geven. Het dochtertje van de stadhouder van Rome was heel erg ziek. Toen hij haar had genezen bekeerde de stadhouder zich tot het christendom. Als dank liet hij ook direct alle christelijk gevangenen vrij. Maar de keizer was hier zo boos over, dat hij Valentinus liet ondervragen, martelen en onthoofden. Een martelaar is iemand die omwille van zijn (of haar) geloof gemarteld wordt en daardoor sterft. Later werd Valentinus heilig verklaard en werd zijn sterfdag, 14 februari, een feestdag.

Maar er zijn nog meer verhalen over het ontstaan van Valentijnsdag. Volgens een ander verhaal trouwde Valentinus stiekem een (heidense) Romeinse soldaat en een gelovig christelijk meisje, terwijl dit niet mocht van de keizer. De keizer dacht dat zijn soldaten niet meer zo goed voor hem zouden vechten, als ze eenmaal getrouwd waren. Ze zouden dan maar steeds met hun gedachten bij hun vrouw zijn. Maar Valentinus vond dat de liefde belangrijker dan de wetten van de keizer. Al gauw kwamen er meer stelletjes die zich door Valentinus lieten trouwen. Als straf liet de keizer Valentinus onthoofden. Vlak voordat hij stierf smokkelde hij nog een briefje uit de gevangenis naar iemand waarvan hij veel hield. Er stond op: "Van jouw Valentijn". Ook nu nog schrijven mensen dit vaak op een Valentijnskaart, zodat degene voor wie de kaart bedoeld is niet precies weet wie de afzender is. Vandaar de naam Valentijnsdag.

Een commercieel feest

Vroeger was Valentijnsdag echt een dag waarop je een kaartje of bloemen kon sturen naar je (geheime) liefde. "Van je Valentijn" stond er op het kaartje. Lekker geheimzinnig dus. Maar veel mensen vinden Valentijnsdag tegenwoordig een veel te commercieel feest. Een feest dat alleen bedoeld is voor winkels om maar zoveel mogelijk winst te maken. Met cadeautjes, bloemen en kaarten. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, speelt dit commerciële punt heel erg. Maar ook in ons land en andere landen wordt er veel geld verdiend met Valentijnsdag. Natuurlijk is het leuk als je een klein cadeautje of een kaartje krijgt van iemand die veel van je houdt. Maar het wordt af en toe hoe langer hoe gekker.

Valentijnsdag in andere landen

Valentijnsdag wordt in heel veel landen gevierd, maar niet in alle landen en ook niet overal op dezelfde manier. In veel niet-westerse landen (zoals in Afrika) kent men dit feest niet. Ook wordt het in sommige landen op een andere datum gevierd.

 • In Brazilië vieren de mensen Valentijnsdag op 12 juni. Dat komt omdat 14 februari precies tijdens het Braziliaanse carnaval valt. Dan hebben de mensen wel iets anders aan hun hoofd dan cadeautjes weggeven. 12 juni is de sterfdag van de heilige Antonius van Padua, de beschermheilige van alle verliefde stelletjes.
 • In Duitsland wordt Valentijnsdag niet gevierd. 14 februari is daar een ongeluksdag. Het is namelijk de geboortedag van Judas, de verrader van Jezus.
 • In Zuid-Korea geven vrouwen op 14 februari chocolade aan de mannen. Op 14 maart geven de mannen dan weer snoepgoed aan de vrouwen. Degenen die niets hebben gekregen gaan treuren in een restaurant en eten zwarte noedels.
 • In Schotland vieren ze Valentijnsdag een beetje zoals de oude Romeinen dit ook deden. Die vierden Lupercalia, een heidens feest. De namen van alle niet getrouwde jonge vrouwen (meisjes) werden in een grote kom gegooid en dan mochten alle jonge mannen die nog niet getrouwd waren er een naam uitpakken. Daarna was je een paar. In Schotland doen ze dit ook, alleen ben je natuurlijk niet direct getrouwd, maar heb je tijdens het feest wel gewoon een leuke date.
 • Rozen zijn in Taiwan heel belangrijk. 1 roos zegt: “Jij bent voor mij de enige echte liefde.” Als een vrouw 99 rozen krijgt, betekent dat eeuwige liefde van de man voor haar. En als een man 100 rozen aan een meisje geeft, wil hij met haar trouwen.
 • Sepandarmazgan is een dag die in Iran gevierd wordt. De mannen vieren op die dag hun liefde voor hun eigen vrouw, maar ook voor hun moeder (een soort Moederdag dus). Maar ook (moeder) aarde wordt op die dag geëerd.
 • In China wordt het Qixi-festival gevierd, het festival van de geliefden. Dat is elk jaar op een andere dag, namelijk de zevende dag in de zevende maand van de Chinese kalender. Volgens een legende waren er een wevend meisje en een herdersjongen die verliefd op elkaar waren. Het was een verboden liefde en ze woonden allebei aan een kant van de zilveren rivier, die ze niet zomaar over konden steken. Elk jaar op de zevende dag van de zevende maand was er een grote groep eksters die een brug vormde, zodat de geliefden één nacht bij elkaar konden zijn.

Symbolen van Valentijn

 • een hart – het hart geeft het gevoel aan van mensen. Je komt het hart tegen in heel veel spreekwoorden.
 • een roos – een rode roos, de kleur van de liefde en perfectie. Ook de oude Grieken en Romeinen eerden met een roos hun godin van de liefde: Afrodite en Venus.
 • Cupido – de god van de liefde van de Romeinen die met pijlen naar je hart schoot. Als je hart geraakt werd, was je op slag verliefd. De Grieken noemden hem Eros.
 • een duif – twee mensen die van elkaar houden, twee tortelduifjes. De godin Venus (de godin van de liefde) wordt vaak afgebeeld met een duif.
 • een teddybeer – een zacht vriendje dat je gezelschap kan houden in donkere nachten.

Externe videolinks

Test je kennis

Opdracht


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Valentijnsdag&oldid=822368"