Bevrijdingsdag

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op bevrijdingsdag hangen mensen vaak de vlag uit

In Nederland wordt op 5 mei bevrijdingsdag gevierd. Op deze dag vieren we dat ons land vrijheid kent.

De dag was bedoeld om de bevrijding van Nederland door de geallieerde soldaten te vieren. De Duitsers waren verslagen en Nederland was weer vrij op 5 mei 1945. Om dit feit te herdenken werd sinds de Tweede Wereldoorlog ieder jaar Bevrijdingsdag gevierd. Voor de Tweede Wereldoorlog werd ook een bevrijdingsdag gevierd. Dat heette toen Waterloodag. Daarin werd herdacht dat in 1815 de Franse dictator Napoleon werd verslagen.

Aansluiting met de dodenherdenking

Alle vlaggen die op 4 mei met dodenherdenking half stok hingen worden dan weer in de top gehezen. Er wordt in Wageningen een bevrijdingsvuur ontstoken dat dan vervolgens naar alle provincies in Nederland wordt gebracht. Destijds werd in Wageningen de overgave door de Duitsers getekend. De bevrijdingsvuren komen dan ook niet gelijktijdig aan in de verschillende provinciën.

Bevrijdingsdefilé

In Wageningen wordt een bevrijdingsdefilé gehouden. Dat is een soort optocht met veel auto's uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn dan ook veteranen aanwezig, maar dit aantal wordt snel kleiner. Mede daarom krijgt het steeds meer een algemeen karakter. We vieren dat we vrijheid hebben in ons land. Vervolgens zijn we solidair met diegenen die dat niet hebben. Er spreken dan meerdere ambassadeurs die aandacht vragen voor bepaalde onvrijheden in sommige landen. Om het in het hele land te vieren worden er vervolgens op verschillende plaatsen in Nederland festivals gehouden, mede georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Deze festivals noemt men kortweg Bevrijdingspop. Tijdens de Bevrijdingsdag wordt het volkslied, namelijk het Wilhelmus gespeeld. In sommige steden worden vertegenwoordigers van de soldaten die de betreffende stad hebben bevrijd, uitgenodigd. In Breda komen daarom vaak kinderen van Poolse soldaten. Tijdens het bevrijdingsfestival zijn ook de koning en de koningin aanwezig. Hij zwaait dan naar het enthousiaste publiek. Het bevrijdingsfestival wordt ieder jaar adgesloten met het bekende lied uit de Tweede Wereldoorlog van Vera Lynn met We'll meet again.

In de meeste andere Europese landen wordt Bevrijdingsdag op 8 mei gevierd, omdat toen Duitsland officieel verslagen was.

Video

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bevrijdingsdag&oldid=861742"