Overijssel

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Overijssel
Flag of Overijssel.svg Overijssel wapen.svg

Overijssel in the Netherlands.svg

Hoofdstad Zwolle
Eigenschappen
Oppervlakte 3.420,86 km²
Hoeveelheid inwoners 1.142.360 (in 2015)
Bevolkingsdichtheid 344 inw./km²
Commissaris van de Koning Andries Heidema (CU)
Gemeenten 25
Volkslied Aan de rand van Hollands gouwen
Website www.overijssel.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Overijssel is een provincie in Nederland. Overijssel grenst in het noorden aan de provincie Drenthe, in het noordoosten aan de Duitse deelstaat Nedersaksen, in het zuidoosten aan de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het zuiden en zuidwesten aan de provincie Gelderland, provincie Flevoland en in het noordwesten aan Friesland. De hoofdstad van Overijssel is Zwolle. Overijssel dankt zijn naam aan de rivier de IJssel.

Satellietfoto van Overijssel

Geografie

In Overijssel vind je veel zandgrond. Door de zandgrond lopen veel beken en kleine riviertjes. In het noordwesten van de provincie vind je vooral meren en polders. Ook vind je in het oosten veel veen. Het meeste hiervan is vroeger weggestoken als turf. Overijssel kun je in drie landstreken verdelen:

 1. De Kop van Overijssel
 2. Het Salland
 3. Twente

In Overijssel vind je ook grote steden als: Zwolle, Almelo, Hengelo, Enschede, Deventer, Kampen en Oldenzaal. Enschede is de grootste stad van Overijssel. In Overijssel vind je ook belangrijke rivieren zoals: de IJssel, het Zwarte water, de Overijsselse Vecht en de Dinkel. Maar er zijn ook veel kanalen, zoals: het Twentekanaal en het Overijssels kanaal.

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van Overijssel voor het hoofdartikel over dit onderwerp..

In 1528 kreeg de provincie de naam Overijssel. Hiervoor heette de provincie Oversticht. In 1233 heette het gebied in het latijn al zo: Transysla of Transisalania, als je dat letterlijk zou vertalen krijg je Over-IJssel. Het gebied werd toen bestuurd door Sticht Utrecht.

Overijssel bestond uit de landstreken: Land van Vollenhove, Salland, Twente en Drenthe. In de middeleeuwen kregen verschillende plaatsen stadsrechten. Zoals: Enschede, Almelo, Delden, Deventer, Diepenheim, Genemuiden, Goor, Gramsbergen, Hardenberg, Hasselt, Kampen, Oldenzaal, Ommen, Ootmarsum, Rijssen, Steenwijk, Vollenhove, Wilsum, Zwolle. Hengelo was ook wel een stad, maar had geen stadsrechten.

In 1528 werden Overijssel en Sticht Utrecht afgestaan aan keizer Karel V. De keizer werd ook heer van Overijssel. Daarom kreeg Overijssel de naam Heerlijkheid Overijssel. De staten van Overijssel werden gevormd uit de Hanzesteden Zwolle, Kampen en Deventer en de ridderschappen Twente, Salland en Vollenhove.

De provincie maakte sinds de Tachtigjarige Oorlog deel uit van het Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In het begin werd de provincie bestuurd door de burgemeester van de grootste steden en de leden van ridderschappen. Na een bezetting van 2 jaar kregen de stadhouders er de macht. In 1795 werd de Bataafse Republiek opgericht. Hierbij werd Overijssel deel van het Departement der Oude IJssel. In 1801 werd Overijssel weer een zelfstandige provincie.

Culinair

Bekend eten uit Overijssel is Deventer Koek. De ingrediënten zijn roggemeel, honing, specerijen en vruchten.

Politiek

Gemeenten

Zie Lijst van gemeenten in Overijssel voor het hoofdartikel over dit onderwerp..

Overijssel is verdeeld in 25 gemeenten.

 1. Almelo
 2. Borne
 3. Dalfsen
 4. Dinkelland
 5. Deventer
 6. Enschede
 7. Haaksbergen
 8. Hardenberg
 9. Hellendoorn
 10. Hengelo
 11. Hof van Twente
 12. Kampen
 13. Losser
 14. Oldenzaal
 15. Olst-Wijhe
 16. Ommen
 17. Raalte
 18. Rijssen-Holten
 19. Staphorst
 20. Steenwijkerland
 21. Tubbergen
 22. Twenterand
 23. Wierden
 24. Zwartewaterland
 25. Zwolle

Voormalige gemeenten

Zie Lijst van voormalige gemeenten in Overijssel voor het hoofdartikel over dit onderwerp..

Externe links

Provincievlag Klik hier voor een lijst van Overijsselse steden, dorpen en buurtschappen
met een verwijzing naar de gemeente.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overijssel&oldid=727598"