Henegouwen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henegouwen (Hainaut)
Flag of Hainaut.svg Wapen van Henegouwen (provincie).svg

Province de Hainaut in Belgium.svg

Hoofdstad Bergen
Eigenschappen
Oppervlakte 3.786 km²
Hoeveelheid inwoners 1.356.895 (1 januari 2023)
Gouverneur Tommy Leclercq (PS)
Arrondissementen 7
Gemeenten 69
Gewest Wallonië
Meer informatie www.hainaut.be
Portaal Portal.svg België

Henegouwen (Frans: Hainaut, Picardisch: Hénau, Waals: Hinnot, West-Vlaams: Enegouwn, Duits: Hennegau) is een provincie in het zuidwesten van België, met als hoofdstad Bergen (Mons). De provincie behoort tot het Waals Gewest en is dus Franstalig.

Geschiedenis

Een oude kaart van het graafschap Henegouwen.

De provincie Henegouwen is vernoemd naar het vroeger graafschap Henegouwen. Henegouwen behoorde toen tot de Spaanse Nederlanden. Dit bevatte het huidige Nederlands en België en was eigendom van Spanje. Later scheidde de noordelijke provincies zich af en werden de zuidelijke provincies eigendom van Oostenrijk. Tot 1795 bleef het graafschap bestaan. De Franse koning Lodewijk XIV zorgde ervoor dat het graafschap werd gesplitst. Een deel werd toegevoegd aan de voormalige Franse provincie Flandre, het overige deel bleef zelfstandig. Tijdens het bewind van Napoleon werd Henegouwen opgeheven, net als alle andere "landjes". België werd verdeeld in departementen. In 1815, toen België onderdeel werd van Nederland, werd Henegouwen een provincie van Nederland. Later in1830 bij het zelfstandig worden van België werd Henegouwen één van de (toen nog 11) provincies van België. Door de jaren heen werden de grenzen van de provincie wel wat aangepast. De laatste keer dat dit gebeurde wat in 1963. Toen werd de taalgrens ingevoerd. Hierdoor werden twaalf Franstalige gemeenten onderdeel van Henegouwen. Ook kreeg Henegouwen de plaats Komen in West-Vlaanderen, hoewel dit niet aan de rest van de provincie grenst. Zo'n stukje land heet een enclave.

Bestuurlijke indeling

Arrondissementen

De provincie Henegouwen heeft 7 arrondissementen Vraagteken2.png. Dit zijn:

Gemeenten

De gemeenten van Henegouwen. De nummers komen overeen met het lijstje hiernaast.
De rivier de Samber en de oude stad Lobbes.
De Grote Markt van Chimay.

De provincie Henegouwen is daarnaast nog te verdelen in 69 gemeenten. Sommige gemeenten mogen zich ook een stad noemen, ze hebben dan een stadstitel. In de lijst hier onder staan die gemeenten aangegeven door het woordje (stad) erachter. Ook staat de eventuele Franse naam van de gemeenten erachter.

1. Aiseau-Presles
2. Anderlues
3. Antoing (stad)
4. Aat of Ath (stad)
5. Beaumont (stad)
6. Belœil
7. Bernissart
8. Binche (stad)
9. Boussu
10. 's-Gravenbrakel of Braine-le-Comte (stad)
11. Brugelette
12. Brunehaut
13. Celles
14. Chapelle-lez-Herlaimont
15. Charleroi (stad)
16. Châtelet (stad)
17. Chièvres (stad)
18. Chimay (stad)
19. Colfontaine
20. Komen-Waasten of Comines-Warneton (stad)
21. Courcelles
22. Dour
23. Écaussinnes
24. Elzele of Ellezelles
25. Edingen of Enghien (stad)
26. Erquelinnes
27. Steenput of Estaimpuis
28. Estinnes
29. Farciennes
30. Fleurus (stad)
31. Vloesberg of Flobecq
32. Fontaine-l'Evêque (stad)
33. Frameries
34. Frasnes-lez-Anvaing
35. Froidchapelle

36. Gerpinnes
37. Ham-sur-Heure-Nalinnes
38. Hensies
39. Honnelles
40. Jurbeke of Jurbise
41. La Louvière (stad)
42. Le Rœulx (stad)
43. Lens
44. Les Bons Villers
45. Lessen of Lessines (stad)
46. Leuze-en-Hainaut (stad)
47. Lobbes
48. Manage
49. Merbes-le-Château
50. Momignies
51. Bergen of Mons (stad)
52. Mont-de-l'Enclus of Kluisberg
53. Montigny-le-Tilleul
54. Morlanwelz
55. Moeskroen of Mouscron (stad)
56. Pecq
57. Péruwelz (stad)
58. Pont-à-Celles
59. Quaregnon
60. Quévy
61. Quiévrain
62. Rumes
63. Saint-Ghislain (stad)
64. Seneffe
65. Opzullik of Silly
66. Sivry-Rance
67. Zinnik of Soignies (stad)
68. Thuin (stad)
69. Doornik of Tournai (stad)

Bevolking en taal

Canaval in Binche. Dit soort kostuums heten Gilles.

Henegouwen heeft zo'n 1.356.895 inwoners (1 januari 2023). Nog steeds neemt het aantal inwoners in de provincie toe, terwijl voor 2000 het inwonersaantal nog kromp. De inwoners zijn niet gelijkmatig over Henegouwen verdeeld. In het uiterste zuiden wonen de minste mensen en in het noordoosten de meeste. Daar liggen namen de grote steden, als Bergen en Charleroi. In het westen is het aantal inwoners weer gemiddeld. Toch schiet de plaats Moeskroen daar boven uit, want daar wonen iets meer mensen dat in de rest van de regio.

In Henegouwen is het Frans de officiële taal. Toch zijn er vier gemeenten waar veel Nederlands wordt gesproken. Dit zijn de gemeenten Komen-Waasten, Moeskroen, Vloesberg en Edingen. Deze gemeenten zijn zogeheten faciliteitengemeenten. Dit betekend in dit geval dat veel voorzieningen voor de inwoners zowel in het Frans als in het Nederlands worden aangeboden.

Politiek

De huidige gouverneur van Henegouwen is Tommy Leclercq. Dit is hij sinds 2013. De gouverneur is onderdeel van het provinciecollege Vraagteken2.png. Dit college bestaat uit een samenwerking tussen de partijen de Parti Socialiste (PS) en de Mouvement Réformateur (MR). Naast een provinciecollege is er nog de provincieraad Vraagteken2.png. Deze controleert het college. De provincieraad van Henegouwen bestaat uit 56 leden. In 2018 waren de laatste verkiezingen voor de provincieraad. In de raad zijn er 30 leden van de Parti Socialiste (PS), 16 van de Mouvement Réformateur (MR), 6 van Les Engagés en 4 van Ecolo. Voor 2012 had de provincieraad nog 84 leden.

Links

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Henegouwen&oldid=817188"