Deputatie

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Provinciecollege)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De deputatie in Vlaanderen of het provinciecollege (collège provincial) in Wallonië is het dagelijks bestuur van de provincies van België. De deputatie kan vergeleken worden met de regering van een deelstaat of het schepencollege van een gemeente, maar heeft andere taken. Een lid van de deputatie/provinciecollege wordt een gedeputeerde genoemd.

De deputatie/provinciecollege wordt gekozen door de provincieraad van de betreffende provincie. Aan het hoofd van de deputatie/provinciecollege staat een gouverneur. De deputatie/provinciecollege is vergelijkbaar met de Gedeputeerde Staten in Nederland.

In Vlaanderen hebben alle provincies vier gedeputeerden. Oorspronkelijk waren dit er zes, maar na de verkiezingen van 2018 is dit teruggebracht naar 4. In Wallonië hebben Waals-Brabant, Luxemburg en Namen alle drie 4 gedeputeerden. Luik en Henegouwen hebben er vijf. De deputatie/provinciecollege vormen de tussenschakel tussen de regering van het gewest of de gemeenschap en de gemeente. Ze gaan vooral over zaken als gezondheid, milieu, onderwijs en toerisme.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Deputatie&oldid=625902"