Waals-Brabant

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waals-Brabant (Brabant wallon)
Drapeau Province BE Brabant Wallon.svg Héraldique Province BE Brabant Wallon.svg

Province du Brabant wallon in Belgium.svg

Hoofdstad Waver
Eigenschappen
Oppervlakte 1.091 km²
Hoeveelheid inwoners 390.966 (2014)
Gouverneur Gilles Mahieu (PS)
Arrondissementen 1
Gemeenten 27
Gewest Wallonië
Meer informatie www.brabantwallon.be
Portaal Portal.svg België

Waals-Brabant (Frans: Brabant wallon) is de kleinste provincie van België. De provincie behoort tot het Waals Gewest. De hoofdstad is Waver. In Waals-Brabant wonen veel Franstalige mensen die in Brussel werken, maar niet in Vlaanderen willen wonen.

Naam

De beroemde Slag bij Waterloo.

De naam Waals-Brabant bestaat uit twee delen; Waals en Brabant. België bestaat grofweg gezien uit twee delen, Vlaanderen en Wallonië. Het woord Waals verwijst dan ook naar Wallonië. België kent namelijk ook nog Vlaams-Brabant. Brabant is een streek bestaande uit de Nederlandse provincie Noord-Brabant, De Belgische provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De naam Waals-Brabant betekend dus letterlijk het Waalse gedeelte van Brabant.

Geschiedenis

De provincie Waals-Brabant is nog niet zo heel oud. Op 1 januari 1995 is deze pas ontstaan, terwijl veel andere Belgische provincies al eeuwenlang bestonden. Toch gaat de geschiedenis van de provincie verder terug in de tijd. Het begint bij het hertogdom Brabant. Dit omvatte Noord-, Vlaams- en Waals-Brabant, de provincie Antwerpen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit hertogdom bleef jarenlang bestaan, tot dat deze in 1795 werd opgeheven door de Fransen, ten tijde van Napoleon. Na de Franse tijd werd België vanaf 1815 onderdeel van Nederland. De Nederlanders maakte van het gebied van het voormalige hertogdom drie provincies, Antwerpen, Noord-Brabant en Zuid-Brabant. Zuid-Brabant had als hoofdstad Brussel. Toen België in 1830 onafhankelijk werd besloot men om de provincie Zuid-Brabant van naam te wijzigen in Brabant. Jarenlang bleef de situatie zo, tot in 1995 werd besloten om België opnieuw in te richten. Toen een paar jaar eerder de gewesten werden ingevoerd in België, wilde zowel Vlaanderen als Wallonië dat Brabant bij hen zou horen, dit vanwege de hoofdstad Brussel. Daarom werd besloten om Brabant op te delen in een Vlaams gedeelte en een Waals gedeelte. De hoofdstad Brussel werd een apart gewest. Het Waalse gedeelte kennen we tegenwoordig als Waals-Brabant. De hoofdstad van Waals-Brabant werd Waver, omdat deze centraler ligt dan Nijvel.

Geografie

Waals-Brabant is de kleinste provincie van België. De provincie is 1091 km² en ongeveer in het midden van de provincie ligt de hoofdstad Waver. Waals-Brabant is van oost naar west langer dan van noord naar zuid. Het hoogste punt van de provincie ligt in de stad Genepiën en heeft een hoogte van 170 meter. Voor een groot deel ligt Waals-Brabant op het Brabants Plateau. In het noorden grenst de provincie aan Vlaams-Brabant, in het oosten aan de provincie Luik, in het zuidoosten aan de provincie Namen en in het zuidwesten aan de provincie Henegouwen.

Bestuurlijke indeling

Arrondissementen

Waals-Brabant heeft slechts één arrondissement Vraagteken2.png:

Gemeenten

Een kaartje met alle gemeenten van Waals-Brabant. De nummers zijn hetzelfde als het lijstje hiernaast.

Waals-Brabant telt 27 gemeenten. De gemeenten waar (stad) achter staat, hebben een stadstitel en mogen zichzelf een stad noemen. Achter sommige gemeenten staat nog een schuingedrukte naam, dit is de Franse naam voor de gemeente:

1. Bevekom Beauvechain
2. Eigenbrakel Braine-l'Alleud
3. Kasteelbrakel Braine-le-Château
4. Chastre
5. Chaumont-Gistoux
6. Court-Saint-Étienne
7. Genepiën Genappe (stad)
8. Graven Grez-Doiceau
9. Hélécine
10. Incourt
11. Itter Ittre
12. Geldenaken Jodoigne (stad)
13. Terhulpen La Hulpe
14. Lasne

15. Mont-Saint-Guibert
16. Nijvel Nivelles (stad)
17. Orp-Jauche
18. Ottignies-Louvain-la-Neuve (stad)
19. Perwijs Perwez
20. Ramillies
21. Rebecq
22. Rixensart
23. Tubeke Tubize
24. Villers-la-Ville
25. Walhain
26. Waterloo
27. Waver Wavre (stad)

Bevolking

Het bekende pretpark Walibi Belgium

In 2015 had de provincie Waals-Brabant ongeveer 394.000 inwoners. Sinds het ontstaan van de provincie in 1995 is het aantal inwoners steeds meer gestegen. In de beginjaren steeg het inwonersaantal niet zo erg hard, maar sinds 1961 groeide het aantal steeds harder. In het westen wonen er meer inwoners dan in het oosten van de provincie. De officiële taal van de provincie is het Frans.

Politiek

De gouverneur van Waals-Brabant is sinds 2015 Gilles Mahieu. Hij is van de Parti Socialiste (PS). Het provinciecollege Vraagteken2.png (de deputatie/Gedeputeerde Staten) van de provincie bestaat uit de Mouvement Réformateur (MR) en de Parti Socialiste (PS). De provincieraad Vraagteken2.png (Provinciale Staten) bestaat uit 37 leden. In 2018 waren de laatste verkiezingen voor deze raad. De huidige samenstelling van de raad is: 17 leden van de Mouvement Réformateur (MR), 7 leden van de Parti Socialiste (PS), 6 leden van Ecolo, 5 leden van Les Engagés en 2 leden van Démocrate Fédéraliste Indépendant (DéFi). Voor 2012 bestond de provincieraad nog uit 56 leden.

Links

Officiële website (Frans)

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waals-Brabant&oldid=817181"