Démocrate Fédéraliste Indépendant

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Démocrate Fédéraliste Indépendant (DéFi)

DéFI logo.svg

Oprichting 11 mei 1964
Opheffing
Actief in Flag of Wallonia.svg Wallonië
Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel
Flag of Flanders.svg Vlaanderen
Richting Centrum
Stroming Sociaalliberalisme
Centrisme
Regionalisme
Federalisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider
Partijvoorzitter François De Smet
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Kamer Geen
- Brussels Parlement Emmanuel De Bock
- Franse Gemeenschapsraad Geen
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Kamer
2 van 150
- Brussels Parlement
10 van 89
- Franse Gemeenschapsraad
3 van 94
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie JeunesFDF
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Démocrate Fédéraliste Indépendant (DéFi) (Nederlands: Onafhankelijke Federalistische Democraten) is een Franstalige Belgische politieke partij. De partijvoorzitter is Olivier Maingain. DéFI is een voornamelijk een grote partij in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse randgemeenten. Toch is de partij ook in Wallonië actief.

DéFI is een liberale tot sociaalliberale partij. De partij is komt vooral op voor de belangen van de de Franstaligen in Brussel. Brussel is officieel tweetalig (Nederlands en Frans), maar het grootste deel van de bevolking spreekt Frans. DéFI wil daarom een einde maken aan de tweetalige status van Brussel. In plaats daarvan wil de partij Frans als enige officiële taal in Brussel. Ook in de Vlaamse randgemeenten, waar veel Frans gesproken wordt, wil DéFI Frans de enige officiële taal maken.

Geschiedenis

Ontstaan

De Front Démocratique des Francophones (Democratisch Front van Franstaligen) werd opgericht op 11 mei 1964. De partij was een reactie op de taalwetten van de vroege jaren 1960. Deze taalwetten moesten een einde maken aan de taalstrijd tussen Nederlandstalige en Franstalige Belgen. Toen werd onder andere de taalgrens vastgelegd tussen de noordelijke Vlaamse gebieden en de zuidelijke Franstalige gebieden. Niet iedereen was blij met de taalgrens. Zo woonden er ook veel Franstaligen in de gebieden die nu Nederlandstalig waren. Zij vormden hier een minderheid en voelden zich onderdrukt.

De partij wilde opkomen voor de Franstalige Belgen in Nederlandstalige gebieden, voornamelijk rond Brussel. In Brussel en de omliggende gemeenten speelde de partij tussen 1964 en 1982 een grote rol. In 1965 werd de partij ook nationaal vertegenwoordigd met één senator en 3 Kamerleden.

Groei

Het logo van FDF

Aanvankelijk werkte de partij samen met Rassemblement Wallon. Deze partij wilde Wallonië afscheiden van België en bij Frankrijk voegen. De partij was voornamelijk in de jaren 1970 populair, maar verdween in de jaren 1980. De twee partijen hadden één fractie in het Belgisch parlement. Ook deden ze samen onder één lijst mee aan de Europese verkiezingen.

Tussen 1977 en 1980 was de FDF onderdeel van de regering van premier Leo Tindermans en later Wilfried Martens. De partij groeide aanvankelijk, maar kreeg in de jaren 1980 enkele problemen. Zo was Roger Nols een bekend gezicht van de partij. Hij was burgemeester van Schaarbeek en werd in 1982 uit de partij gezet vanwege zijn racistische opmerkingen.

Tussen 1992 en 2011 was de FDF onderdeel van de Waalse politieke familie. De partij werkte vooral samen met de Parti réformateur libéral (PRL). De partijen deden samen mee onder één lijst. In 2002 werd FDF onderdeel van het samenwerkingsverband Mouvement Réformateur (MR), wat later ook een partij werd. Vanaf 2009 begon de FDF zich echter van de de partij te distantiëren. Zo zette de partij eigen afdelingen op in de Waalse provincies en enkele gemeenteraden. Dit was vooral een reactie op de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), waar de Mouvement Réformateur (MR) mee wilde samenwerken. In 2011 werd de samenwerking tussen FDF en MR volledig verbroken.

Sinds 2011

Olivier Maingain leidde DéFI tussen 1995 en 2019

Sinds 2011 vaart de partij hierdoor zijn eigen koers. Toch heeft de partij enkel succes in Brussel en omliggende regio's. Na het verlaten van de Mouvement Réformateur (MR) kreeg de partij wel veel nieuwe leden.

In 2015 besloot de partij haar naam te veranderen naar Démocrate Fédéraliste Indépendant (DéFI).

Ideologie

DéFI is een progressieve, liberale tot sociaalliberale partij. De partij is voorstander van een scheiding tussen kerk en staat. De partij is voorstander van een sterke verzorgingsstaat en zorg voor de zwakkeren in de samenleving. Daarnaast komt de partij ook op voor ondernemers en bedrijven. De partij wil ook dat de overheid meer doet aan groene energie en maatregelen neemt tegen klimaatverandering. Ook is de partij een groot voorstander van de Europese Unie. Op sociaal en economisch vlak kan DéFI daarom het beste met de Vlaamse Open Vld of het Nederlandse D66 vergeleken worden.

De partij is voorstander van een federaal België, maar erkent dat er enkele problemen zijn. Volgens de partij is onafhankelijkheid of meer zelfbestuur hiervoor niet de oplossing. In plaats daarvan moest het federale België op een andere manier georganiseerd worden. Hierbij komt DéFI vooral voor de Franstalige Belgen in Nederlandstalige gebieden op.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Démocrate_Fédéraliste_Indépendant&oldid=840502"