Schaarbeek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schaarbeek
Schaerbeek Belgium.svg
Blason Schaerbeek.svg

SchaarbeekLocatie.png

Gewest Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Provincie Geen
Arrondissement Brussel-Hoofdstad
Inwoners 131.604 (2014)
Oppervlakte 8,14 km²
Burgemeester Bernard Clerfayt (FDF)
Postcode(s) 1030
Zonenummer(s) 02
Website www.schaarbeek.be
Portaal Portal.svg België


Schaarbeek of Schaerbeek is een plaats en gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in België. Schaarbeek ligt ten noordoosten van Brussel. Met 130.000 inwoners is het de tweede grootste stad van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De gemeente Schaarbeek grenst aan de gemeenten Brussel, Evere, Sint-Lambrechts-Woluwe, Etterbeek en Sint-Joost-ten-Node. Schaarbeek is ontstaan op de plek waar de Haachtsesteenweg en de Maalbeek elkaar kruisten.

Bezienswaardigheden

Schaarbeek kent een aantal bezienswaardigheden. Zo is het station en stadhuis van Schaarbeek een beschermd onroerend goed. Het Huis der Kunsten was vroeger een landhuis, maar tegenwoordig een museum. Hier vinden onder andere tentoonstellingen en lezingen plaats. De Hallen van Schaarbeek liggen vlak in de buurt. Dit was vroeger een overdekte markt, maar tegenwoordig wordt het voor verschillende doelen gebruikt. De Koninklijke Sint-Mariakerk is in 1853 gebouwd ter ere van Koningin Louise-Marie. Verder is het Houffalizeplein erg bekend. In Schaarbeek staan ook de gebouwen van de VRT en de RTBF.

Verkeer & Vervoer

Sinds 1864 heeft Schaarbeek een station, Station Schaarbeek. Dit station ligt in het noordelijkste puntje van Schaarbeek. In 1952 is het Station Brussel-Noord in Schaarbeek te komen liggen, vanwege de aanleg van een nieuwe spoorlijn. Brussel-Noord wordt veel meer bezocht dan Station Schaarbeek, doordat het dichterbij het centrum van Schaarbeek ligt. Later in 1976 kreeg Schaarbeek een derde station, Station Meiser. Hierdoor lopen er tegenwoordig ook tramlijnen door Schaarbeek heen.

Partnersteden

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schaarbeek&oldid=651032"