Marokko

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Koninkrijk Marokko
المملكة المغربية
(Al Mamlakat al-Maghrebiya)
ⵜⴰⴳⵍⴷⵉⵜ ⵏ ⵍⵎⴰⵖⵔⵉⴱ
(Tagldit N'Lmaġrib)

Flag of Morocco.svg Coat of arms of Morocco.svg Morocco (orthographic projection).svg

Hoofdstad Rabat
Aantal inwoners 36.517.248 (2022)
Oppervlakte 446.550 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Koning Mohammed VI (sinds 1999)
Minister-president Aziz Akhannouch (sinds 2021)
Godsdienst Islam (99%)
Overig/geen (1%)
Taal Arabisch (العَرَبِيةُ‎‎)
Berber (ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ)
Munteenheid Marokkaanse dirham
Volkslied Hymne Cherifien
Nationale feestdag 30 juli
Motto God, vaderland & koning
Landcode MAR

Marokko is een land in noordelijk Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan, grenzend aan Algerije en de Westelijke Sahara.

Het land staat bekend om zijn keuken, stranden, fosfaat, bergen en mooie landschap.

Geologie

Marokko bestaat voor een groot deel uit woestijn en een vruchtbare kuststrook aan de Atlantische Oceaan - Straat van Gibraltar, er loop een brede gebergteketen door het land: het Atlasgebergte met als hoogste punt: Jebel Toubkal met 4.165 meter, en een natuurlijke barriére vormt tussen het vruchtbare kustgebied en de Sahara woestijn. Het land is rijk aan minerale delfstoffen, zoals: Fosfaat, ijzer, mangaan, lood, zink, koper, zout en ook zijn er redelijke olie reserves in de grond. Het land is verder zeer bekend om zijn fossielen, met name tanden van haaien en mosasaurussen uit de uitgestrekte fosfaat afzettingen. Voorts ligt helemaal in het noorden nog het Rifgebergte.

Foto's van Marokkaans landschap

Geschiedenis

Flag of Morocco.svg Geschiedenis van Marokko Flag of Morocco.svg
Beknopte weergave
  Berberse stammen tot 800 voor Chr.
Fenicië rond 800 voor Chr.
Carthago Koninkrijk Mauretania rond 100 voor Chr.
Romeinse Rijk rond 30 voor Chr.
West-Romeinse Rijk rond 400
Vandalen   rond 430
Byzantijnse Rijk rond 550
Kalifaat van de Ommajjaden rond 700
Grote Berberopstand 740-743
Barghawata Sijilmasa Imamaat Fez
Idrisiden
Emiraat Nekor Kleine stammen: Zeneta rond 800
Lamtuna
Almoraviden   rond 1070
Kleine stam: Masmuda
Kalifaat van de Almohaden rond 1150
Meriniden rond 1280
  Marrakech Azemmour Portugal Spanje rond 1415
Saadidynastie rond 1580
Republiek Salé   Zaouia van Dila Minder belangrijke staten rond 1660
Alaoui-dynastie Britse Rijk rond 1680
Marokko rond 1730
Wedloop om Afrika 1880
Frankrijk Spanje rond 1912
Marokko Westelijke Sahara**   Hedendaags
 
**Westelijke Sahara is een weinig erkende staat
Portaal  Portaalicoon  Afrika
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis


Op de plek waar nu Marokko ligt wonen al heel veel jaren mensen, zelfs al rond 8.000 voor Christus. Het gebied heeft niet altijd Marokko geheten maar werd bijvoorbeeld ook aangeduid als Maghreb (het noordwestelijke deel van Afrika). Hier hoorden ook de landen Algerije, Tunesië, Libië en Mauritanië bij. In de eeuwen die volgden hebben veel heersers het gebied geregeerd waaronder Idris ibn Abdallah. In 788 stichtte hij de Idrisiden dynastie, nakomelingen hielden tot 985 de macht. In de 11e eeuw werd het gebied verenigd door de Almoraviden en die zorgden ervoor dat het gebied heel belangrijk werd. De eeuwen daarna waren er weer veel verschillende volkeren die de macht hadden. Marokko is ook lange tijd een Franse kolonie geweest, tot 2 maart 1956 toen werd het onafhankelijk. Sindsdien is het weer een koninkrijk.

Bekende steden van Marokko zijn:

Koninkrijk

Marokko is een koninkrijk. De koning van het land is koning Mohammed de zesde. Die koning is al sinds 1999 koning van het land. Hij was de opvolger van zijn vader koning Hassan de tweede. Hij stond bekend als hater van de Berbers. Hij verbood Berbernamen en als je er een had dan werd je gemarteld of vermoord maar dat is nu niet meer zo.


Bevolking

Ongeveer 1,7 miljoen Marokkanen, veelal van Berber-afkomst, wonen en werken in het buitenland, voornamelijk in Frankrijk. In Nederland wonen ongeveer 260.000 Marokkanen. Van de totale bevolking is bijna 26 procent jonger dan 15 jaar. De gemiddelde levensverwachting voor mannen is 74,2 jaar en voor vrouwen 80,5.

95% van de Marokkaanse bevolking zijn van oorsprong imazighen (Berberse), 55% spreken tamazight taal, 40% spreken darija en dat is een mengsel van tamazight,france,Spaanse en Arabisch.

Riffijnen

Riffijnen zijn de bewoners van de Rif streek in het noorden van Marokko. De Rif streek is het Berbers sprekende deel van het Rifgebergte, dit is de omgeving van de steden Al Hoceima en Nador. De Riffijnen spreken het thamazight, een Berbertaal. Zij wisten een Rif-Republiek te stichten door vrijheidsstrijder Mohammed Abdelkrim El Khattabi tijdens de Rifoorlog (1921-1926).

Eind jaren 60 begonnen Europese landen arbeiders te halen uit de Rif streek. Koning Hassan gaf toestemming om Riffijnen die kant op te sturen omdat hij de Riffijnen zag als onruststokers. Hierdoor is ruim 80% van de Marokkanen in Nederland en België van Riffijnse afkomst.

Islam

Het dagelijkse leven in Marokko is voor het geloof, de islam. Vijf keer per dag roept de muezzin (de man die de moslims tot gebed op roept) de moslims in Marokko op om te bidden. Marokkaanse mannen gaan dan naar de moskee om hun moslimplicht te vervullen.

ook kun je op de Marokkaanse Satelliet om bijvoorbeeld 5 voor 9 bidden. Een man die leest dan een stukje uit de Koran voor.

Ramadan

Eén keer in het jaar vasten de moslims en dat heeft een grote invloed in het openbare leven. Ze vasten tussen zonsopgang en zonsondergang. In Marokko zijn er 98,7% moslims, 1.1% christen en 1.1% joden.

Jongens en meisjes onder de twaalf jaar hoeven niet te vasten. Dan mogen ze overdag eten maar als iemand het in het openbaar doet, dan wordt dat beschouwd als een belediging van de ramadan.

Als de zon onder is gegaan mag je weer eten. Meestal eten ze dan Marokaanse soep, dadels en melk; dat eet je dan elke dag. Elke dag eet je pas als de zon onder is gegaan.

Koningsteden

Marokko heeft vier koningsteden, Marrakech, Féz, Meknes en Rabat. Deze steden heten zo omdat ze ooit door een sultan tot hoofdstad werden uitgeroepen. De Koning heeft ook een villa in Tétouan! Daar gaat hij elke vakantie naar toe!

De nationale valuta van Marokko is de Dirham. Tien Dirham is ongeveer één euro. Als je in Nederland woont, en je gaat naar Marokko dan is alles goedkoper voor jou. Want in Marokko krijgen de mensen veel minder loon, in vergelijking is het levensonderhoud met Nederland net zo duur, het verschil zit hem voornamelijk in accijnzen : zoals de btw. Voor meer informatie over het geld kijk dan bij Fooien.

Basisscholen in Marokko

In Marokko is school gratis en verplicht tot 16 jaar.

Medina

In de grote steden vind je de medina. Dat is oud deel van de stad waar je veel winkels vindt. De winkels zijn er vaak klein. In de medina vind je de verschillende soorten winkels (zoals op de markt) bij elkaar.

Foto's van de medina

Bezienswaardigheden

De hassantoren is een hele mooie toren. het was de bedoeling om de hoogste ter wereld te maken maar dat is uiteindelijk niet gelukt. de hassantoren staat in rabat. de hassantoren is een minaret

Soek

Een soek is een markt. Het lijkt wel een beetje op een verplaatsbare medina: zoveel kraampjes waar je veel verschillende zaken kunt kopen.

Foto's van de soek

Fooien

Meestal worden er wel fooien gegeven in Marokko. Portiers en gidsen doen meestal ongevraagd extra dingen hopend op een extra hoge fooi. Op deze manier kunnen zij hun brood verdienen. Restaurantpersoneel verwacht meestal een fooi, waarvan de hoogte afhangt van het soort restaurant.

Economie

De landbouw is niet de enige bedrijfstak waar Marokko profiteert van de nabijheid van Europa. Marokko is een van Afrika's populairste toeristische bestemmingen. Toeristen bezoeken het land niet alleen voor het warme weer, maar ook vanwege zijn geschiedenis en cultuur. Toerisme is een groeisector in de Marokkaanse economie.

Algemene foto's

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marokko&oldid=827093"