Soedan

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Republiek Soedan
جمهورية السودان

Flag of Sudan.svg Emblem of Sudan.svg Sudan (orthographic projection).svg

Hoofdstad Khartoem
Aantal inwoners 44.198.115 (2022)
Oppervlakte 1.861.484 km²
Regeringsvorm Federale republiek onder een junta
Voorzitter van de militaire raad Abdel Fattah al-Burhan (sinds 2019)
Godsdienst Islam (97%)
Traditionele religies (1,5%)
Christendom (1,5%)
Taal Arabisch (اللغة العربية)
Engels (English)
Munteenheid Soedanese pond
Volkslied Nahnu Djundulla Djundulwatan
Nationale feestdag 1 januari
Landcode SDN

Soedan of Sudan is een land in het noorden van Afrika. Soedan grenst (met de klok mee) aan Eritrea, Ethiopië, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Libië en Egypte. In het noordoosten heeft het een kust aan de Rode Zee. De hoofdstad van Soedan is Khartoem.

Soedan was vroeger een Britse kolonie en kwam onder leiding van "de Gekke Mahdi" in opstand tegen de Britten. Tegenwoordig is Soedan een onafhankelijk land, maar het is wel een erg arm land zoals zoveel Afrikaanse landen.

Soedan wordt van zuid naar noord doorsneden door de rivieren de Witte Nijl en de Blauwe Nijl, die in Khartoem samenstromen en vanaf daar de Nijl vormen.

In het noorden en midden van Soedan bevinden zich, van noord naar zuid, de oostelijke uitlopers van de Sahara (woestijn), de oostelijke uitlopers van de Sahel (woestijnsteppe) en de de Soedan (grassteppe). Deze droge gebieden worden doorsneden door de Witte Nijl, de Blauwe Nijl en de Nijl. Langs deze rivieren bevinden zich de vruchtbaarste gebieden van het land en hier wonen dan ook de meeste mensen. De islam is hier de belangrijkste godsdienst. In het zuiden van Soedan bevindt zich in hoofdzaak een vochtige savanne, met in het midden een uitgestrekt moeras. Onder dit moeras bevinden zich de grootste olievoorraden van Soedan. Economisch is het zuiden veel slechter ontwikkeld dan het noorden.

Soedan is lid van de Arabische Liga.

Sinds 9 juli 2011 is het zuidelijke deel van Soedan, Zuid-Soedan, een zelfstandig land. Sindsdien wordt Soedan soms Noord-Soedan genoemd, om het te onderscheiden van de zuiderbuur.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Soedan&oldid=660752"