Mauritanië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Islamitische Republiek Mauritanië
الجمهورية الإسلامية الموريتانية
(al-Jumhūrīyah al-Islāmīyah al-Mūrītānīyah)
République Islamique de Mauritanie

Flag of Mauritania.svg National Seal of Mauritania.svg Mauritania (orthographic projection).svg

Hoofdstad Nouakchott
Aantal inwoners 4.271.197 (2021)
Oppervlakte 1.030.700 km²
Regeringsvorm Islamitische semi-presidentiële republiek
President Mohamed Ould Ghazouani (sinds 2019)
Premier Mohammed Ould Bilal (sinds 2020)
Godsdienst Islam (99,9%)
Taal Arabisch (اللغة العربية)
Frans (français; in feite).
Munteenheid Ouguiya
Nationale feestdag 28 november
Landcode MRT

Mauritanië is een land op het continent Afrika.

Mauritanië is een erg arm land, volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Mauritanië 46,3% van de bevolking in armoede. Het is ook het land waar het langst slavenhandel is geweest: tot in de jaren tachtig waren er in Mauritanië nog markten waar je slaven kon kopen, pas in de jaren '80 is de slavernij er officieel afgeschaft. Dat betekent niet dat nu nergens slavernij meer is, alleen officieel niet meer.

Met de mensenrechten was het dus niet goed gesteld, en nog steeds niet trouwens.


Bevolking

30% van de bevolking is Moor. Moren zijn een mix van Arabieren en Berbers. In Mauritanië bestaat eveneens 30% van de bevolking uit mensen met een donkere huidskleur. De overige veertig procent is een mengeling van Moren en donkere mensen.

Religie

Theoretisch gezien is 100% van het land moslim. Mauritanië is sinds de start van het land in 1960 lid van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC). Ook hoort Mauritanië bij de Arabische Liga. In de praktijk is zo'n 98,5% moslim en 1,5% christen. Op 28 april 2018 werd in het parlement een wet goedgekeurd die de doodstraf verplicht stelt voor belediging van Allah en Mohammed en het afvallen van de islam. Veel organisaties in en buiten Mauritanië hadden kritiek op deze wet.

Politiek

In Mauritanië bestaat het merendeel van de regering uit Moren. De zwarte mensen worden in dit land behandeld als tweederangsburgers. Zwarte mensen worden ook erg gediscrimineerd door de Moren. Met de Berbers zijn er geen problemen, maar dat is vooral omdat de Moren zelf deels Berbers zijn. Deze Berbers zijn vertrokken uit Marokko, omdat koning Hassan II de Berbers liever niet in zijn land wilde hebben. Het andere deel van de Berbers is als gastarbeider naar Europa vertrokken. In Marokko is een klein deel van de toenmalige Berbers overgebleven.

Reisadvies

De organistatie Foreign and Commonwealth Office (FCO) raadt reizen naar de volgende provincies van Mauritanië af:

  • Tiris Zemmour
  • Adrar
  • Tagant
  • Hodh el Chargui
  • Dakhlet-Nouadhibou
  • Inchiri


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mauritanië&oldid=740147"