Somalië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Somalië
Jamhuuriyadda Federaalka Soomaaliya
جمهورية الصومال الفدرالية

Flag of Somalia.svg Coat of arms of Somalia.svg Somalia (orthographic projection) highlighted.svg

Hoofdstad Mogadishu
Aantal inwoners 16.360.000 (2021)
Oppervlakte 637.657 km²
Regeringsvorm Federale parlementaire republiek
President Mohamed Abdullahi Mohamed (sinds 2021)
Premier Mohamed Hussein Roble (sinds 2020)
Godsdienst Islam (99,8%)
Overig/geen (0,2%)
Taal Somalisch (Soomaaliga)
Arabisch (اللغة العربية)
Munteenheid Somalische shilling
Volkslied Qolobaa Calankeed
Landcode SOM

Somalië is een land op het continent Afrika.

Somalië is een erg arm land; mensen hebben weinig geld en eten en leven vaak onder de armoedegrens. Somalië ligt bij de evenaar naast de Indische oceaan. Er heerst een woestijn klimaat, het is er daarom ook erg warm. Er zijn ook veel bergen. Het regent niet vaak, dus is het ook erg droog.

Geschiedenis

Op 31 januari 1991 brak er een burgeroorlog uit in Somalië. Deze oorlog is momenteel nog steeds niet bezig en is nu opeens veranderd naar een overheid tegen terroristen oorlog. De oorzaak van deze oorlog is dat president Siad Barre boos was toen hij de Ogadenoorlog verloren had. Hij had een speciale groep: de rode baretten. De Ogadenoorlog was de oorlog tussen Somalië en Ethiopië van 1977 tot 1978. Toen won Ethiopië met hulp van de Sovjet-Unie. De oorzaak van deze Ogadenoorlog was dat in 1976 het bondgenootschap met Ethiopië verbroken was, want Somalië schakelde over van de Sovjet-Unie naar de VS. Nadat Barre op 23 mei 1986 een auto-ongeluk kreeg, viel het Ethiopische leger binnen in de hoofdstad Mogadishu. De Somaliërs wilden niet langer luisteren naar Ethiopië en gingen oorlog voeren. (de eerste slag bij Mogadishu oktober 1994)

Geloof

In Somalië is bijna iedereen soennitische moslim. In de buurlanden Ethiopië en Kenia zijn veel christenen, de islam is voor de Somaliërs belangrijk voor hun identiteit. In de hoofdstad Mogadishu woonden in de jaren 1970 circa 3300 katholieken. Sinds 13 januari 1963 is het verboden om verder te vertellen over God als ze het wel deden werden ze verdreven of vermoord. De meeste Somaliërs vinden het geloof erg belangrijk. Heel belangrijk, als ze het niet belangrijk vinden gaan ze in de hel volgens hun geloof.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Somalië&oldid=740215"