Irak

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Irak
جمهورية العراق
كۆماری عێراق

Flag of Iraq.svg Coat of arms of Iraq.svg Irak locator map.png

Hoofdstad Bagdad
Aantal inwoners 41.190.700 (2021)
Oppervlakte 438.317 km²
Regeringsvorm Federale parlementaire republiek
Staatshoofd president Abdul Latif Rashid (sinds 2022)
Regeringsleider premier Mohammed Shia' Al Sudani (sinds 2022)
Godsdienst Islam (95%)
Christendom (5%)
Taal Arabisch (اللغة العربية)
Koerdisch (Kurdî)
Munteenheid Iraakse dinar
Volkslied Mawtini
Landcode IRQ

Irak ligt in het Midden-Oosten. De hoofdstad is Bagdad. In Irak wonen vooral Islamitische mensen. De president is Abdul Latif Rashid. Sinds 2013 wonen er 33,42 miljoen mensen. in maart 2003 was er oorlog met de Verenigde Staten. De meest gesproken talen zijn Arabisch en Koerdisch. Verder grenst Irak aan Koeweit, Saoedi-Arabië, Jordanië, Syrië, Turkije en Iran. Het land is lid van de Arabische Liga. Het land heeft ook samen met Syrië te maken met de strijd tegen IS.

Naam

Een Arabische naam al-Irakíja die sinds de 6e eeuw wordt gebruikt is een mogelijke optie van de naam. Een andere mogelijke optie is dat Irak komt van de voormalige-stad Uruk (in de Bijbel Erech) die vroeger lag in Babylonië.

Geschiedenis

Vroeger was Irak vrijwel grotendeels Mesopotamië een oud land tussen de belangrijke Irakese rivieren Eufraat en Tigris. Hier ontstonden één van de eerste menselijke beschavingen van heel de wereld, maar deze waren van de Soemer. Rond 3400 v.Chr heeft de Soemer ook het eerste schrift bedacht, een voorbeeld is Gilgamesj-epos, hier schreven ze de eerste regels en steden. Irak is dan ook het begrip van de beschaving. De Soemeriërs leefden in het zuidoosten van Irak.

Fotogallerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Irak&oldid=791255"