Koeweit

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staat Koeweit
دولة الكويت

Flag of Kuwait.svg Emblem of Kuwait.svg Koeweit locator map.png

Hoofdstad Koeweit
Aantal inwoners 4.670.713 (2020)
Oppervlakte 17.818 km²
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Emir (?) Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah
Premier Momenteel geen
Godsdienst Islam (74,6%)
Christendom (18,2%)
Overig (7,2%)
Taal Arabisch (اللغة العربية)
Munteenheid Koeweitse dinar
Volkslied Al-Nasheed Al-Watani
Nationale feestdag 26 februari
Landcode KWT

Koeweit, officieel heet het de Staat Koeweit is een klein emiraat (een land dat door een emir of sjeik wordt bestuurd) in het Midden-Oosten. De hoofdstad is Koeweit (stad). Koeweit ligt op het Arabisch Schiereiland in Azië aan de kust van de Perzische Golf.

Koeweit is olierijk, net als Qatar en Bahrein. Rond 1980 besloot de Irakese dictator Saddam Hoessein Koeweit binnen te vallen voor de olie om er zelf rijker van te worden. Amerika en Iran hebben Koeweit toen gered. In Koeweit wonen vooral veel moslims.

Bevolking

Arabieren maken ongeveer 57% van de bevolking van Koeweit uit. In Koeweit leven veel gastarbeiders uit landen als Pakistan, India, Bangladesh, Nepal en de Filipijnen. Deze gastarbeiders worden vaak slecht behandeld. Vooral de vrouwen die het huishouden doen worden slecht behandeld.

85% van de bevolking is moslim.

Geschiedenis

Koeweit was deel van het Abbasidenrijk vanaf de 8e eeuw. In de 16e eeuw werd het opgenomen in het Ottomaanse Rijk. Toen werd Koeweit zelfstandiger. Koeweit wordt bestuurd door een familie. De familie stamt af van sjeik Sabah I bin Jaber, die heerste van 1752 tot 1762.

In 1899 tekende sjeik Mubarak Al-Sabaheen verdrag met de Britten. Hiermee werd Koeweit een Brits protectoraat (beschermheerschap). In 1961 werd Koeweit volledig onafhankelijk. Ook de ontdekking van olie bezorgde veel rijkdom. Dit trok veel gastarbeiders aan.

Vlag van Koeweit


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koeweit&oldid=740119"