Verenigde Arabische Emiraten

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Verenigde Arabische Emiraten
دولة الإمارات العربية المتحدة

Flag of the United Arab Emirates.svg Emblem of the United Arab Emirates.svg VAE locator map.png

Hoofdstad Abu Dhabi
Aantal inwoners 9.503.738 (2019)
Oppervlakte 83.666 km²
Regeringsvorm Federatie van Emiraten (monarchieën)
President Khalifa bin Zayed Al Nahayan (sinds 2004)
Premier Mohammed bin Rashid Al Maktoum (sinds 2006)
Godsdienst Islam (76%)
Christendom (9%)
Hindoeïsme (8,2%)
Boeddhisme (1,8%)
Overig (5%)
Taal Arabisch (اللغة العربية)
Munteenheid VAE-Dirham
Volkslied Ishy Biladi
Motto God dan het vaderland dan de president
Nationale feestdag 2 december
Landcode ARE

De Verenigde Arabische Emiraten (vaak afgekort als VAE, in het Arabisch الإمارات العربيّة المتّحدة) is een groep van landen in Azië, om precies te zijn in het Midden-Oosten. De belangrijkste godsdienst is de islam. Het land is lid van de Arabische Liga.

De Verenigde Arabische Emiraten is een federatie van emiraten.

De hoofdstad is Abu Dhabi. Ook de bekende snelgroeiende stad Dubai ligt hier.

Geschiedenis

De VAE is al lang bewoond. Het is in de geschiedenis zo lange tijd samen met Oman van Perzië geweest. Ook de Portugezen waren in het land. Ze waren niet de baas, maar lange tijd maakten ze de straten onveilig in de VAE. Dat gebeurde tot de sultan van Oman ze in 1650 verdreef. Rond 1800 vestigde een paar gevaarlijke stammen zich ann een deel van de kustlijn hier. Dit stuk kust was toen ook wel beter bekend als de Piratenkust.

Ook vestigden de Britten zich in dit gebied. Dat gebeurde tot 1971. Op 2 december van dat jaar vormden zes van de emiraten een staat,(Abu Dhabi, Ajman, Al Fujayrah, Dubai, Sharjah en Umm Al Qaywayn) de VAE. Drie maanden later werd Ras al Khaymah ook lid. Eigenlijk zouden de landen Qatar en Bahrein ook lid worden, maar die deden uiteindelijk toch niet meer mee.

Bestuurlijke Indeling

De emiraten van de VAE.

De Verenigde Arabische Emiraten is opgedeeld in zeven emiraten. Al deze emiraten hebben een eigen emir. De emir van Abu Dhabi is momenteel de president van het land. Zoals je op het kaartje hiernaast kunt zien is Abu Dhabi ook verreweg de grootste emiraat.

Hoewel het één land is kunnen niet alle emiraten goed met elkaar overweg. Er zijn dus toch een aantal grensconflicten. Dat verklaart ook de rare grenzen van de emiraten, die vaak enclaves (een stuk van het emiraat dat alleen grenst aan een andere emiraat) en exclaves hebben in de andere emiraten. Verder is er ook nog een enclave van Oman in de VAE. Ook is er een gebied dat wordt bestuurd door Fujairah en Sharjah gezamenlijk en een gebied dat wordt bestuurd door Ajman en buurland Oman. Ten noorden van Ras al-Khaimah ligt ook nog een exclave van Oman.

Dit zijn de emiraten:

Steden

Hier staan de 6 grootste steden van het land. Al deze steden liggen aan zee, op Al Ain na.

Lijst met de 6 grootste steden

Dubai
Dubai
Abu Dhabi
Abu Dhabi
Sharjah
Sharjah

Nummer Stadsnaam Stedelijke bevolking

Ajman
Ajman
Ras al-Khaimah
Ras al-Khaimah

1 Dubai 2.106.533
2 Abu Dhabi 1.935.234
3 Sharjah 1.332.455
4 Al Ain 580.000
5 Ajman 403.923
6 Ras al-Khaimah 200.000

Economie

De Verenigde Arabische Emiraten zijn één van de meest ontwikkelde landen ter wereld. Het heeft ook één van de snelst groeiende economieën Natuurlijk komt dit vooral door de aardolie en aardgas die hier wordt gewonnen, vooral de hoofdstad Abu Dhabi is daarvan afhankelijk. Maar ook zonder olie gaat het goed met het land. Er wordt tegenwoordig ook veel verdiend aan toeristen die veel geld te besteden hebben. In de VAE staat voor de toeristen bijvoorbeeld het hoogste hotel ter wereld. Maar ook voor zakenmannen is de VAE een ideale plek, want als je inwoner bent hoef je geen belasting te betalen.

Er wordt ook veel gebouwd in het land. Vooral in Dubai, daar zijn/waren ze bezig met de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Of wat dacht je van het grootste winkelcentrum ter wereld, Dubai Mall, met daarin het grootste aquarium ter wereld. Er wordt dus al met al veel afgebouwd in deze golfstaat.

Niet alleen in Dubai zijn ze voordurend bezig. Ook in Abu Dhabi zijn ze aan het werk. Sinds 2009 worden hier veel formule-1 races gehouden.

Dubai en Abu Dhabi zijn dus ook concurrenten van elkaar. In Dubai bouwt men nu een vliegveld wat de grootste ter wereld moet worden, Al Maktoum International Airport. Daarom zit de stad ook zo diep in de schulden. De steden willen meer fabrieken, havens en luchthavens dan mogelijk is. Abu Dhabi en Dubai proberen elkaar dus te overtreffen, maar dat heeft dus niet altijd goede gevolgen.

Onderwijs

Het onderwijs in de Verenigde Arabische Emiraten is gratis. Tenminste, als je naar een openbare school gaat. Er zijn hier ook privéscholen. Die scholen kunnen zowel duur als goedkoop zijn. Tot en met het voortgezet onderwijs is het ministerie van onderwijs hier verantwoordelijk voor. Op de basisschool en het voortgezet onderwijs leer je niet alleen Arabisch, maar ook Engels als tweede taal.

Als je naar het wetenschappelijk onderwijs gaat (universiteit) is niet meer het ministerie van Onderwijs verantwoordelijk voor je, maar het ministerie voor Wetenschappelijk onderwijs. Zij bepalen ook wie student mag worden op de universiteiten in de VAE. De belangrijkste van die scholen zijn de Universiteit van de VAE, de Zayed-universiteit, het Medisch College van de Golf, de universiteit van Sharjah en de Hogere Colleges van Technologie. Ook zit er in Sharjah nog een Amerikaanse universiteit, dat is een privé-universiteit.

Volkslied

Zie Arabic Emirati Tahiat Alalam

Het volkslied van de Verenigde Arabische Emiraten is al sinds 1971 Arabic Emirati Tahiat Alalam.

Varia

  • De inwoners van de VAE hoeven geen belasting te betalen.
  • In de VAE betaalt de overheid je ziektenkosten.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verenigde_Arabische_Emiraten&oldid=740242"