Saoedi-Arabië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninkrijk Saoedi-Arabië
العربيّة السّعوديّة

Flag of Saudi Arabia.svg Emblem of Saudi Arabia.svg Saudi Arabia (orthographic projection).svg

Hoofdstad Riyad
Aantal inwoners 34.218.169 (2019)
Oppervlakte 2.149.690 km²
Regeringsvorm Absolute monarchie
Koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed (sinds 2015)
Godsdienst Islam (93%)
Christendom (4,4%)
Overig (3,3%)
Geen religie (0,3%)
Taal Arabisch (اللغة العربية)
Munteenheid Saoedische riyal
Volkslied Aash Al Maleek
Nationale feestdag 23 september
Landcode SAU

Saoedi-Arabië of Saudi-Arabië is een land in Zuid-West-Azië. De hoofdstad is Riyad. Het rijk ligt in het Midden-Oosten. Het westen van Saoedi-Arabië ligt aan de Rode Zee. In het noorden grenst het aan Jordanië, Irak en Koeweit. In het oosten grenst het aan de Perzische Golf en de landen Qatar, Verenigde Arabische Emiraten en Oman. In het zuiden grenst het aan Noord- en Zuid-Jemen. Het land is zeer streng islamitisch, zo mogen christenen bijvoorbeeld geen bijbel verspreiden in Saoedi-Arabië en worden kerken gesloopt omdat Saoedi-Arabië ze verbieden. Saoedi-Arabië kent dus geen godsdienstvrijheid. Moslims mogen ook de Islam niet verlaten in Saoedi-Arabië. Daar kun je de doodstraf voor krijgen.

Een groot deel van Saoedi-Arabië bestaat uit woestijn. De oppervlakte van Saoedi-Arabië is zo'n 2,2 miljoen km². Saoedi-Arabië is een machtig en rijk land door zijn vele olievelden. Het is een erg dunbevolkt land ten opzichte van alle andere landen in het Midden-Oosten. Deze olie lokt veel arbeiders uit rijke landen aan om een graantje mee te pikken en dit kan soms tot hoge conflicten oplopen. De buitenlanders zijn nu al 1/5 van de totale bevolking in Saoedi-Arabië.

Het is ook een erg belangrijk land voor de islam, want in het land liggen de heilige plaatsen voor de moslims: Medina en Mekka. Hierdoor is het al duidelijk welke godsdienst er vooral in het land heerst: de islam.

Tegenwoordig wordt Saoedi-Arabië gezien als een welvarend land. Dat houdt in dat het een snel groeiend land is, met een sterke economie. Het is ook een van de rijkste Aziatische landen.

Geschiedenis

Vroeger was Saoedi-Arabië een mooi land om in te leven, daardoor zijn er veel mensen naar toe gegaan. Dit zou het begin zijn van een wereldcultuur. Deze cultuur werd uiteindelijk sterk beïnvloed door het Grieks-Romeinse rijk en Mesopotamië. Op het gebied wat nu Saoedi-Arabië heet, hebben de Romeinen geen voet gezet. Dat kwam door de de vele volken die hier hebben geleefd. De Mineeërs van 1200-650 v. Chr., de Sabeeërs van 930-115 v. Chr. en daarna de Himjarieten van 115 v. Chr tot 525.

In het jaar 570 kwamen de Perzen, die Saoedi-Arabië veroverden. In ongeveer hetzelfde jaar werd Mohammed geboren. Hij zorgde ervoor dat alle Arabische stammen samen gingen werken. Na de dood van Mohammed in 632, kwam er een revolutie in het Arabische Rijk. Het werd cultuurrijker en de politieke macht ging omhoog. Het werd kort een welvarend land. Het land kon gaan bloeien, en dat gebeurde massaal: ze veroverden hele gebieden tot aan Europa.

Volkslied

"Al Salam Al Malaki"' (Arabisch: نشيد وطني سعودي) is het Volkslied van Saoedi-Arabië. De tekst is geschreven door Ibrahim Khafaji (geboren 1935) en de muziek is gemaakt door Abdoel Rahman Al-Khateeb (geboren 1923). Het werd verkozen tot volkslied in 1950.

Arabische versie Latijnse versie Nederlandse versie

سارعي

للمجد والعلياء

مجدي لخالق السماء
وارفعي الخفاق أخضر
يحمل النور المسطر
رددي الله أكبر
يا موطني
موطني
قد عشت فخر المسلمين
عاش المليك
للعلم
والوطن
Sārʿī,
Li-l-maǧdi wa-l-ʿalyāʾ, Maǧǧidī li-ḫāliqi s-samāʾ!
Wa-rfaʿī l-ḫaffāqa l-ʾaḫḍar, Yaḥmilu n-nūra l-musaṭṭar Raddidī:
Allāhu ʾakbar, Yā mawṭinī!
Mawṭinī, Khadʿišta faḫra l-muslimīn,
ʿĀša l-malik Li-l-ʿalam, Wa-l-waṭan!
Haast je,
Voor glorie en suprematie, Verheerlijk de schepper van de hemelen!
En verhoging van de groene vlag, draag de schriftelijke lichtreflecterende begeleiding,
God is groot, O mijn land!
Mijn land, Leef als de glorie van de moslims,
Leven de koning, voor de vlag, en het vaderland!


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saoedi-Arabië&oldid=819156"