Japan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Japan.svg Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Staat Japan
日本国
(Nippon-koku)

Flag of Japan.svg Imperial Seal of Japan.svg Japan (orthographic projection).svg

Hoofdstad Tokio
Aantal inwoners 125.470.000 (2021)
Oppervlakte 377.930 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie (Keizerrijk)
Keizer Naruhito (sinds 2019)
Premier Fumio Kishida (sinds 2021)
Godsdienst Shintoïsme (69%)
Boeddhisme (66,7%)
Christendom (1,5%)
Overig (6,2%)
Taal Japans (日本語)
Munteenheid Yen
Volkslied Kimi Ga Yo
Nationale feestdag Verschillende
Landcode JPN
Portaal Portal.svg Japan
Een topografische kaart van Japan

Japan (Japans: 日本 Nippon, Nihon; letterlijke betekenis: oorsprong van de zon; 大和, Yamato is de naam voor het oude Japan) is een eilandengroep en land gelegen in de Grote Oceaan.

Inleiding

Het land behoort tot het continent Azië en de hoofdstad is Tokio, dat tevens ook de grootste stad van het land is. Het land bevindt zich ten oosten van China, Zuid-Korea en Noord-Korea. In het noorden ligt Rusland en in het zuiden de niet-erkende staat Taiwan.

Het land heeft een eeuwenoude geschiedenis, die terug gaat tot de 3e eeuw v.Chr. De Japanse volkeren werden toen nog door China beïnvloedt, maar vanaf 1185 trok Japan meer zijn eigen weg. Het land raakte in internationaal isolement in de 17e eeuw en alleen Nederland mocht als enige Europese macht met Japan handelen via Dejima. In 1868 opende Japan zijn economie voor de rest van de wereld en moderniseerde in rap tempo. Het Japanse Keizerrijk groeide uit tot wereldmacht en veroverde tijdens de Tweede Wereldoorlog grote delen van Azië. Na 1945 moesten deze weer worden afgestaan. Na een korte Amerikaanse bezetting groeide de economie van Japan gestaag en werd samen met West-Europa en de Verenigde Staten de belangrijkste economieën in de wereld.

Japan bestaat in totaal uit wel 6.852 eilanden. De grootste eilanden zijn echter Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Deze vormen gezamenlijk 97% van het totale oppervlakte. Japan staat op een aardplaat; hierdoor kwam ook de aardbeving met tsunami in 2011. Japan ligt namelijk op de ring van vuur. Andere belangrijke steden in het land zijn o.a. Hiroshima, Nagasaki, Sapporo en Osaka. Het land is 's werelds enige keizerrijk. Hoewel de keizer het staatshoofd is, heeft hij tegenwoordig weinig macht. Het land staat zowel bekend om zijn klassieke als moderne cultuur. Japan is pas in de 5' eeuw een eigen land geworden. Japan heeft een eigen taal eigen tradities je merkt niet eens dat Japan vroeger bij een ander land hoorde.

Japan is het land van de bonsaiboom, sushi, manga en anime en de heilige berg Fuji.

Geschiedenis

Oudste bewoners

Een helm uit de Kofunperiode.

Toen de ijstijd was hebben waarschijnlijk de eerste bewoners van Japan de archipel bereikt door over land te reizen. Dit waren onder andere mensen uit Rusland, China of Korea. Mensen hebben dan ook gereedschappen gevonden van 40.000 jaar oud. Ook zijn er ontdekkingen die er op wijzen dat de Jomoncultuur zo'n 14.500 jaar oud is. Beelden van deze cultuur, die onder andere schelpen en vrouwenfiguren afbeelden behoren tot de oudste ter wereld. Ook schelpen en andere vondsten bewijzen dat mensen schelpdieren aten. In een later stadium van de Jomoncultuur vestigden de mensen zich op de Kantovlakte. Hedendaags is die vlakte bekend als Tokio. Tijdens de Yayoiperiode kwamen rijstteelt en het gebruik van brons en ijzer via Korea het land op. De Yayoi gingen van Kyushu naar Honshu en Shishoku en dreven de eerdere bewoners meer naar het noorden. Uit de Yayoi-cultuur kwam de Kofun-cultuur voort. Dit betekent letterlijk grafheuvelcultuur. Ze werden zo genoemd door de duizenden grafheuvels die ze maakten. Deze cultuur ging verloren doordat het boeddhisme in het land kwam en daarbij cremeren een gewoonte was.

Landschapsarchitectuur uit de Kofunperiode

Rond deze tijd gingen vele volkeren samenwerken. Uiteindelijk werd het belangrijkst de Yamato-clan. De Yamato-leiders claimden af te stammen van de zonnegodin Amaterasu en introduceerden de titel tenno, keizer, rond de 5e eeuw. Door deze clan kon het land Japan voortaan als één natie beschouwd worden die zich uitstrekte van Kyushu tot Honshu. Yamato was erg belangrijk; het had vanaf de 4e eeuw al bijzondere contacten met Korea. Aan het eind van de 6e eeuw raakten de volkeren in Yamato verwikkeld in een machtsstrijd om het boeddhisme. Prins Shotoku, die door keizerin Seiko in 593 tot regent werd benoemd zorgde ervoor dat het boeddhisme het winnende kamp was. De tempel Horyu-ji werd dan ook in 607 voltooid. In het jaar 701 werd het Taihostelsel ingevoerd; dit was een administratief stelsel, gemaakt naar Chinees model. De tempels van Nara, in 710 de hoofdstad, zijn een nog intact voorbeeld van deze Chinese dynastie. Nadat Man'yoshu, de oudste bekende poëzie voltooid werd begon Japan een eigen cultuur te krijgen.

Het Heitantijdperk

Een vroege samoerai.

De erg machtige familie Fujiwara maakte in samenwerking met keizer Kammu in 794 een nieuwe hoofdstad; het hedendaagse Kyoto. In het nieuwe systeem was de keizer de machtigste van het land. Intussen won de Fujiwaraclan aan invloed door op te treden als regent en door te dringen in de koninklijke familie. De Fujiwaraclan won aan positie door onder andere anderen aan te trouwen. Hun macht ontleenden zij aan haar grondbezit, dat door de keizer voor bewezen diensten gegeven werd. Ook hield de Fujiwara zich steeds meer bezig met de regering. Omstreeks 1150 nam de adellijke Taira-familie voor een heel korte tijd alle macht van de Fujiwara over, maar die verloor het al snel aan de Minamoto-familie na de Slag bij Dannoura in 1185. In 1192 veroverde Yoritimo Minamoto geheel Honshu en voor het eerst in de geschiedenis van Japan werd het land door één familie overheerst. Yoritimo kreeg van de keizer de eretitel shogun en deze titel voor het leven werd erfelijk voor de leiders van Japan. Tot 1868 waren de shoguns de ook de alleensheersers van de staat. In 1219 stierf de laatste shogun van de Minamoto-familie.

Het Kamakurashogunaat

Minamoto Yorimoto vestigde zijn regering in het dorp Kamakura, ver van het keizerlijke hof in die tijd. Zijn ingestelde systeem dat de edelen bevoordeelde bracht 150 jaar vrede in het land. Zijn erfgenamen waren echter alleen in naam van shoguns omdat de erfgenamen van de Hojo-familie meer invloed hadden. In Kamakura werden tempels en kunstwerken gebouwd die Yoritomo afspiegelde als een god. Ook waren de eerste samoerai hier. Dit waren krijgers met verschillende soorten wapens. Zij hadden bijvoorbeeld katana's. In de 13e eeuw werd ervoor gezorgd dat Mongoolse invallen tegengehouden werden. In 1333 bracht de Ashikagafamilie het Kamakurashogunaat ten val, hoewel Yorimoto's systeem en de Hojofamilie nog 5 eeuwen lang Japan beïnvloedden.

Het Muromachishogunaat

Veel typisch Japanse dingen, zoals het schilderen met gewassen inkt, komt uit het Muromachishogunaat

De militaire macht ging hierna terug naar het keizerlijke hof. Onder leiding van de shogun Yoshimasa werd de kunst snel bevorderd. Een ruzie over opvolging deelde het hof echter in twee delen op. Terwijl de leiders in een machtsstrijd verwikkeld waren heerste overal in het land chaos en honger. Het dieptepunt werd in de Oninoorlog bereikt toen Kyoto grotendeels werd verwoest door onder andere brandstichting. Ook werd het geplunderd. Waar vroeger alleen de samoerai de oorlog voerden waren er nu legers van infanteristen bestaande uit boeren. In 1542 dreef Japan voor het eerst handel met Europa, met de Portugezen. In de tijd dat zij hier waren was het christendom niet verboden. Nadat er weer orde was gekomen in het land kwam de verzoener Nobunaga aan de macht.

Isolatie

William Adams, een Engelsman die in 1600 op een Hollands schip Japan bereikte hielp het land gedurende twee decennia lang verschillende gebieden. Landen als Nederland, Spanje, Portugal en de Nieuwe Wereld probeerden in deze tijd handel te drijven met de shoguns. Vanaf 1641 werden enkel Hollandse en Chinese handelaren toegelaten. Hierop volgde 200 jaar isolatie en de vervolging van christenen. Ondertussen bleef Nederland, als enige Europese land, handel drijven met Japan. Dat deden ze vanaf het eilandje Dejima. Kyoto bleef in deze periode de hoofdstad, maar Edo (Tokio) werd groter en was in 1700 de grootste stad ter wereld. Ook waren er vele theaters in Edo. In 1853 arriveerde Matthew Perry van de Amerikanen. Hij zorgde ervoor dat er weer handel kwam in Japan.

Tweede Wereldoorlog

Hiroshima na het Amerikaanse bombardement. De bombardementen van Hiroshima en Nagasaki zorgden voor het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog en waren de enige keren waarop atoombommen voor oorlogsdoeleinden gebruikt werden.

Al in 1937 verklaarde Japan de oorlog aan China. Toen Amerika een olie-embargo in het nadeel van Japan instelde besloot Japan in 1941 Pearl Harbor te bombarderen. Hierna begon Japan heel Zuidoost-Azië te veroveren. Onder andere Indonesië was hier slachtoffer van. In 1944 werd Japan gebombardeerd door de VS. Het Japanse leger was vastbesloten om zich niet op te geven en voor de overgave pleegden hoge leiders talloze zelfmoordcommando's. In 1945 werd er een nog veel erger middel gebruikt dan normale bommen: atoombommen. Hierna mengde Rusland zich ook in de strijd. De keizer, Hirohito besloot om zich over te geven, dit gebeurde op 15 augustus. Japan had enorme schulden en de Tweede Wereldoorlog werd genadeloos verloren.

Japan na de oorlog

Een hotel in Japan, gebouwd in 1986.

Naoorlogs Japan, dat qua grootte hetzelfde bleef als het nu is bleef onder de controle van Amerika tot het Vredesverdrag van San Francisco in 1952. Tijdens die periode bloeide de welvaart op de eilanden weer op dankzij een economisch herstel. Tijdens de bezetting kwam er ook een nieuwe grondwet, waarbij voor de keizer niet meer het land bestuurde; hij had vanaf nu enkel een ceremoniële taak. Op aandringen van de VS werd een politiemacht van 100.000 man opgericht, dit was een leger dat van de grondwet niet zo mocht heten. Ook na het vertrek van de Amerikanen bleef de economische groei, en in de jaren '60 groeide Japan uit tot een economische grootmacht, met groeicijfers van 10% per jaar en meer. Rond 1990 begon de Japanse economie echter in verval te raken; de Nikkei-index verloor wel 70% van haar waarde. In januari 1995 werd de stad Kobe verscheurd door een aardbeving die zorgde 5.000 doden. Later dat jaar verspreidde de sekte Aum Shinrikyo het giftige gas Sarin in de metro van Tokio. Zij hadden ook plannen om de keizer te vermoorden. Op 11 maart 2011 werd de stad Sendai getroffen door een tsunami, die zelf het gevolg was van een zware zeebeving. Dit was de zwaarste beving in 140 jaar.

Geografie

Landschap

Het strand van de Amami-eilanden.
Het eiland Hokkaido.

Japan bestaat uit vier grote eilanden, die samen 97% van de totale landmassa vormen. Deze eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer kleinere eilanden, zoals de Riukiu-eilanden in het zuiden. De eilandengroep spreidt zich uit van Rusland tot Taiwan. Er zijn enige conflicten over eilanden met onder meer Rusland. Sjikotan en Itoeroep horen volgens Japan bij hun, maar worden door Rusland bestuurd. De grote eilanden zijn inmiddels via bruggen en tunnels met elkaar verbonden en naar de kleinere eilanden kan men enkel per boot (en soms per vliegtuig) gaan.

Het grootste gedeelte van Japan bestaat uit bergen. De hoogste berg daarvan is de Fuji met een hoogte van 3776 m. De Fuji is eigenlijk een slapende vulkaan en speelt een grote rol in de Japanse cultuur. De Japanners beschouwen de berg als heilig en er zijn bedevaartstochten naar de berg. Het Japanse landschap is vrij uniek voor het land. Het bestaat grotendeels uit besneeuwde, steile bergen, beboste hellingen, meren en kleine, vruchtbare akkers. Japan heeft veel korte rivieren. De langste rivier, de Shinano, is slechts 367 meter lang. Het land is vrij bosrijk, want tweederde van het land is bedekt met bossen en natuur. Slechts 11% van het land is bedekt met steden, die vaak erg dichtbevolkt zijn.

Japan heeft veel te maken met aardbevingen en behoort tot één van de meest seismisch actieve gebieden ter wereld. Dit wil zeggen dat aardbevingen en trillingen in de grond er vaak plaatsvinden. Japan ligt namelijk verspreid over drie aardplaten, namelijk de Euraziatische Plaat, de Pacifische Plaat en de Filipijnse Plaat. Deze platen zijn constant in beweging en duiken onder elkaar door. Hierdoor ontstaan grote spanningen en na jaren kan deze spanning worden vrijgelaten in de vorm van een aardbeving. De grootste aardbeving in Japan is die van 1923 in Kanto, waarbij 100.000 doden vielen. De laatste grote aardbeving kwam uit 2011, waarbij een tsunami ontstond, die stad Fukoshima trof. Tsunami's komen tevens vaak voor in Japan.

Fauna en flora

Op het land in Japan komen er zo'n 130 zoogdieren voor. De grootste zijn twee berensoorten, de bruine beer in het noorden en de Aziatische zwarte beer in het zuiden. Daarnaast komen er verschillende kleinere zoogdieren voor in Japan, waaronder de wasbeerhond, de Japanse marter, de rode vos, de iriomotekat, de Japanse serow, de Japanse makaak en het wild zwijn. Aan de kust komen ook zeezoogdieren voor, zoals de dugong, de bruinsvis en de zeeleeuw. Het is mogelijk om voor de kusten van Japan dolfijnen en walvissen te spotten. Er zijn ook nog zo'n 600 soorten vogels, waaronder de Japanse specht, de koperfazant en de groene fazant. Grote aantallen trekvogels trekken door Japan tijdens het voor- en najaar. Diverse soorten zwanen, ganzen en kraanvogels overwinteren in Japan.

Japan heeft verschillende unieke plantensoorten, die ook naar Europa en andere delen van de wereld zijn gebracht. Voorbeelden zijn de Japanse esdoorn, de dwergbamboe en de rododendron. De Japanse sierkers staat bekend om haar uitbundige, roze bloemen, die eind april tot begin mei bloeien. Ieder jaar wordt in Japan het Hanamifeest gevierd, waarbij men picknickt tussen de bloeiende sierkersen. Het wordt in Japan gezien als het officiële begin van de lente. De vegetatie in Japan is tevens erg veelzijdig. In het noorden zijn er voornamelijk naaldbossen, in het midden gemengd bos met voornamelijk eiken en beuken en in het zuiden subtropisch bos. Daarnaast zijn er ook veel mangroves en varens te vinden in Japan.

Klimaat

De Kongōbu-ji-tempel op de berg Koyasan met de bladeren van de Japanse esdoorn.

Van noord naar zuid heeft Japan te maken met verschillende klimaten. In het noorden en midden van het land is er een landklimaat, met koude winters en warme zomers. Het klimaat in deze regio wordt beïnvloedt door het klimaat van Siberië en de Stille Oceaan. In de winter waait er koude lucht vanuit Siberië over de Japanse Zee naar Noord- en Midden-Japan en in de zomer waait er warme lucht vanuit de Stille Oceaan naar Japan toe. Het hele jaar door heeft de regio met een vochtig klimaat te maken. Het zuiden heeft een subtropisch klimaat, waarin de winters warm en de zomers heet zijn. Ook hier heeft men een vochtig klimaat, met voornamelijk gedurende het regenseizoen veel neerslag. Tyfoons komen regelmatig voor in Japan en brengen veel neerslag naar het land.

Grote steden

10 grootste steden van Japan

Tokyo Dome night.jpg
Tokio
Yokohama MinatoMirai21.jpg
Yokohama

Nummer Stad Inwoners

Osaka Castle 02bs3200.jpg
Osaka
Meieki from Heiwa Park Aqua Tower.jpg
Nagoya

1 Tokio 13.227.730
2 Yokohama 3.731.706
3 Osaka 2.716.989
4 Nagoya 2.311.132
5 Sapporo 1.951.523
6 Kobe 1.527.481
7 Kioto 1.466.937
8 Fukuoka 1.570.095
9 Kawasaki 1.374.441
10 Hiroshima 1.196.875

Bestuurlijke indeling

Traditioneel wordt Japan ingedeeld in acht regio's. Vijf hiervan liggen op het eiland Honshu en de drie andere eilanden vormen eigen regio's. De regio's zijn Hokkaido, Tohoko, Kanto, Chubu, Kansai, Chugoku, Shikoku en Kyushu. De regio's vormen de culturele en historische regio's van Japan, maar worden in de administratie niet gebruikt.

Japan is verdeeld in 47 prefecturen. Deze prefecturen kan men met provincies vergelijken. Er zijn vier soorten prefecturen; to () waarmee de hoofdstad Tokio wordt aangeduid, dō () waarmee Hokkaido wordt aangeduid, fu () waarmee Osaka en Kioto worden aangeduid en ken () voor de andere 43 prefecturen. De prefecturen bestaat sinds 1888 en aan het hoofd van een prefectuur staat een gouverneur. De 47 prefecturen zijn:

Regions and Prefectures of Japan 2.svg


Bevolking

Algemeen

Hoewel Japan een heel modern land lijkt in de steden, is het land nog erg traditioneel.

De inwoners van Japan worden Japanners genoemd en vormen 99% van de bevolking van het land. Door de hoge eisen is er weinig immigratie naar Japan. Slechts 1% van de bevolking is niet-Japans, waaronder veel mensen uit Korea en China. Aan het begin van de 20e eeuw had Japan 44 miljoen inwoners en aan het begin van de 21e eeuw waren dat er 127 miljoen. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de economie van Japan gestaag, waardoor ook de bevolking er hard groeide. Daarnaast steeg ook de levensverwachting. Zo werd een Japanse man in de jaren 50 rond de 60 jaar en is dat nu zo'n 80 jaar. In Azië heeft Japan het hoogste inkomen per inwoner. De economische groei werd gebruikt om sociale programma's op te zetten om de gezondheidszorg en het onderwijs te verbeteren.

Tegenwoordig heeft Japan te maken met vergrijzing en ligt het aantal mensen dat sterft hoger dan het aantal mensen dat geboren wordt. Nog steeds is er echter sprake van overbevolking. Om de vergrijzing tegen te gaan is besloten om het krijgen van kinderen te stimuleren met gratis kinderopvang. Ook wordt gemotiveerd dat steeds meer vrouwen gaan werken. Hoewel vrouwen dezelfde rechten als mannen hebben, wordt van de vrouw nog steeds verwacht dat ze stopt met werken wanneer ze kinderen krijgt. Japan is nog steeds een erg traditioneel land, waarin de samenleving niet snel veranderd. De werksfeer voor vrouwen is erg onvriendelijk. Ook wordt van werknemers in het algemeen verwacht om na lange werkdagen nog te drinken en uit te gaan. Loyaliteit aan de werkgever is erg belangrijk en hiervoor is het privéleven ondergeschikt. De laatste jaren zijn er wel meer vrouwen aan het werk gegaan; zo kwam in 1985 een verbod op discriminatie van vrouwen op het werk. Ook is er in Japan nog steeds een groot taboe over homoseksualiteit, maar de laatste jaren is hier verandering ingekomen en leidde in 2019 tot een wetsvoorstel om het homohuwelijk in te voeren.

Hoewel Japan in vergelijking met West-Europa en de Verenigde Staten erg conservatief is, is het land progressiever dan andere landen in Azië, zoals China en Zuid-Korea.

Japans en andere talen

Een lijst met kanjitekens. Kanji wordt gezien als het moeilijkste, maar ook het bekendste, Japanse schrift. Kinderen op school leren het door de tekens eindeloos over te schrijven!

De officiële taal van Japan is het Japans (日本語). Het is een taal, die vanuit het Nederlands als erg moeilijk beschouwd. Het Japans heeft geen verwantschap met het Chinees, of wat leenwoorden na. De twee talen behoren tot een hele andere taalfamilie. Het Japans heeft maar liefst drie schrijfwijzen. Als eerste is er het Hiragana, wat wordt gebruikt in het dagelijks gebruik van de Japanners. Het tweede schrift is het Katakana, wat wordt gebruikt voor de spelling van leenwoorden, buitenlandse namen en de namen van dieren en planten. Deze twee schriften bestaan specifiek uit 30 en 78 tekens. Het derde schrift is het Kanji. Het Kanji is de naam voor het officiële Japans dat in universiteiten en door de overheid gebruikt wordt. De tekens zijn afgeleid van het Chinees en moeten door alle leerlingen geleerd worden. Voor dagelijks taalgebruik moet men zo'n 3.000 Kanji-tekens kennen. Tegenwoordig leren leerlingen ook nog het Romaji, oftewel het Japans geschreven in het Latijnse alfabet. Op deze manier leren de leerlingen ook het alfabet om bijvoorbeeld Engels te kunnen schrijven.

99% van de Japanse bevolking spreekt Japans. De overige 1% wordt voornamelijk uitgemaakt door de taal van de bevolking van de Riukiu-eilanden. Deze taal is verwant aan het Japans en is daarmee de enige taal waarvan men met zekerheid kan zeggen dat het tot dezelfde taalfamilie behoort (al zijn er ook theorieën over verwantschap met het Mongools, Turks en Koreaans). De taal van Riukiu-eilanden is eigenlijk een verzameling van dialecten en talen. Op privéscholen en internationale scholen in Japan wordt in het Engels lesgegeven, waardoor er ook een kleine groep is die Engelstalig is.

Religie

Een voorbeeld van een torii-poort. Zowel torri-poorten en jinja's worden aangeduid door hun kenmerkende rode kleur.

Qua religie is Japan heel erg complex. Het shintoïsme en het boeddhisme zijn de twee belangrijkste godsdiensten in het land en hebben elkaar als het ware ook beïnvloed. Het boeddhisme kan in Japan in drie stromingen worden verdeeld, waarvan het zenboeddhisme het belangrijkst is. Het shintoïsme is een religie die typisch voor Japan is. Men aanbidt natuurgeesten (kami's) in het geloof. Sommige kami's zijn plaatselijk, terwijl andere natuurverschijnselen of grotere objecten laten zien. Natuurliefde is belangrijk in het shintoïsme. Plaatselijke kami's worden aanbeden in jinja's, een soort van tempels, en grotere objecten of natuurverschijnselen worden aangegeven door een torii-poort. Japan kent meer dan 100.000 van dit soort heiligdommen.

Japan heeft een kleine populatie christenen. Het Chinese confucianisme heeft een grote invloed op de Japanse cultuur, literatuur, kunst en architectuur gehad.

Cultuur

Tradities

Het uitvoeren van de theeceremonie

Japan is een traditioneel land, waarin nog altijd eeuwenoude tradities behouden zijn. Voorbeelden van gewoonten in Japan zijn o.a. dat men niet met schoenen of slippers over tatami-matten mag lopen en men mag zijn neus niet in het openbaar snuiten. Ook mag je nog je eetstokjes rechtop in de rijst zetten, aangezien zo de doden worden gevoerd. Daarnaast is het ongewoon om na middernacht te dansen en hebben politiekorpsen vanwege de lage misdaadcijfers verfkogels in plaats van gewone.

Het bekendste Japanse ritueel is de Japanse theeceremonie. Hierin is het drinken van thee verheven tot een kunstvorm. Het bestaat uit een aantal opeenvolgende handelingen, die ervoor zorgen dat je optimaal kunt genieten van een kopje thee. De theeceremonie wordt uiterst serieus genomen! In de Japanse cultuur wordt 4 gezien als het ongeluksgetal. In liften vind men daarom haast nooit een knop voor de vierde verdieping; er wordt dan doorgeteld of de verdieping wordt 3A genoemd.

Respect voor ouderen en het niet opdringen van iets zijn een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. In Japan is het ook doodnormaal dat kinderen het klaslokaal met elkaar opruimen, zodat de juf, meester of schoonmaker dit niet hoeft te doen. Dit doen ze elke dag aan het einde van de les.

Architectuur

Een voorbeeld van een Japanse tuin

De Japanse architectuur verschilt per keizerlijke dynastie en was oorspronkelijk gebaseerd op de architectuur van China. De boeddhistische tempel Horyu-ji wordt gezien als één van de voorbeelden van de vroege Japanse architectuur. Dit gebouw staat 1993 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De huidige architectuur is gebaseerd op die van de Edoperiode (1750-1886), maar heeft tegenwoordig ook veel westerse en moderne invloeden.

Voor de binnenhuisarchitectuur is de byōbu, het typische Japanse kamerscherm met Japanse kalligrafie erop. Ook de tokonoma is een Japanse ontvangst- of theekamer die oorspronkelijk in huizen aanwezig is. Hier werden vroeger vaak siervoorwerpen getoond en werd als een essentieel onderdeel van het interieur gezien. Ook de Japanse tuin is een belangrijk onderdeel van huizen. Zo'n tuin bevat vaak een vijver met koivissen en schildpadden. Er zijn diverse soorten Japanse tuinen, zoals de Paradijstuin, de Theetuin en de Rotstuin. Elementen van een Japanse tuin zijn o.a. de tōrō (lantaarn) en de shishi-odoshi.

Literatuur

Matsuo Basho, bekend van de haiku.

De Japanse literatuur bestaat sinds 8e eeuw, toen Japanse verhalen in kanji werden opgeschreven. Taketori Monogatari is het oudste verhaal van Japan en stamt uit de 10e eeuw. Het hoofdkussenboek (1002) van Sei Shōnagon en Het verhaal van Genji (begin 11e eeuw) van Murasaki Shikibu zijn tevens klassieke Japanse werken. Matsuo Bashō, die gedurende de 17e eeuw leefde, is één van de bekendste dichters van Japan. Hij is bekend vanwege zijn dichtvorm, de haiku. Dit is een kort gedicht van drie regels, die nog altijd populair zijn onder dichters. Veel van de oude werken uit Japan, werden eind 19e eeuw vertaald voor de Europese en Amerikaanse markt. Schrijfster Yei Theodora Ozaki werkte als vertaler van korte verhalen en Japanse volksverhalen. In haar boek Japanse sprookjes (1908) verzamelde ze veel van deze verhalen. Na de oorlog wisten bepaalde Japanse werken nog onder de aandacht te worden gebracht, zoals Norwegian Wood (1987) van Haruki Murakami. Schrijver Kazuo Ishiguro, bekend van De rest van de dag (1989), is geboren in Japan, maar officieel Brits.

De Japanse folklore (volksverhalen) is erg uitgebreid en er komen nog al aparte wezens voor. Een voorbeeld is de kitsune, een wezen dat half-mens half-vos is. De Japanse mythologie en volksverhalen vormde de inspiratie voor veel urban legends (zogeheten broodje-aapverhalen), die op het internet vrij bekend zijn. Een voorbeeld is het verhaal van Cow Head of Gozu. Dit verhaal gaat over een boek, dat zo angstaanjagend is dat mensen er aan overlijden.

Een vrouw die karaoke zingt

Muziek

De karaoke komt oorspronkelijk uit Japan en is wereldwijd bekend. Het bereikte in de jaren 60 de westerse wereld en verwierf zelf aan populariteit. Het idee van karaoke is dat een persoon meezingt op enkel de muziek van een muzieknummer naar keuze, terwijl de tekst op een beeldscherm staat. In 1993 bleek dat meer Japanners aan karaoke deden dan aan traditionele activiteiten als bloemschikken. In het land is karaoke zo populair, dat er heuse karaoke-cafés zijn ontstaan.

In de jaren 90 werd J-pop wereldwijd erg bekend; oftewel popmuziek uit Japan. Hoewel K-pop, popmuziek uit Zuid-Korea, tegenwoordig populairder is, is J-pop in Japan en andere Aziatische landen nog altijd enorm populair. Ayumi Hamasaki, Southern All Stars en B'z zijn een van de bekendste namen van de Japanse hitlijsten. Yoko Ono is één van bekendste artiesten uit Japan. Ze was getrouwd met de Britse zanger John Lennon. Samen zaten ze in bed in Amsterdam en Montreal om te protesteren voor wereldvrede in 1969; de Bed-Ins for Peace. Lennon en Ono werkte samen aan het nummer Imagine, waarin wordt gespeculeerd over een wereld met vrede.

Japanse (traditionele) muziekinstrumenten

De muziek van Japan omvat vele verschillende genres, zowel traditioneel als modern. Het woord voor "muziek" in het Japans is 音楽 (ongaku), een combinatie van de kanji schrifttekens 音 (on=geluid) met 楽 (gaku= genieten). Dus letterlijk genieten van geluid. Traditionele Japanse muziek verschilt duidelijk van westerse muziek. De traditionele Japanse muziek heeft of met het boeddhistische chanten (zingend teksten opzeggen) of met de orkesten van het hof te maken, en kent al een lange geschiedenis vanaf de Tang dynastie (618-907). Veel van de Japanse muziekinstrumenten zijn verwant aan die uit andere Aziatische landen en werden al in de traditionele muziek gebruikt. De westerse klassieke muziek en bijbehorende instrumenten vind je terug in de vele symfonieorkesten die Japan telt. Ook op de Tokyo Music School (Tôkyô ongaku gakkô) wordt er lesgegeven in de westerse klassieke muziek. Tegenwoordig is er sprake van een soort mix (kruisbestuiving) van traditionele Japanse muziek en de westerse klassieke muziek, maar ook omgekeerd hoor je Japanse invloeden in de westerse (pop)muziek.

Traditionele Muziekinstrumenten onderverdeeld naar functie:

Manga en anime

Tezuka Osamu, één van de bekendste Japanse anime-artiesten. Osamu's anime-series zijn nog altijd populair in Japan en inspireerde andere artiesten.

Manga is één van de bekendste dingen uit de moderne Japanse cultuur. Het is de Japanse versie van het stripboek en staat bekend om zijn eigen stijl. Mangaboeken zijn erg populair in Japan, zowel onder de jeugd als onder volwassenen. Manga is pas echt ontstaan rond 1946 en werd beïnvloed door de originele Japanse blokdruk en voornamelijk Amerikaanse stripverhalen en tekenfilms. In de tweede helft van de 20e eeuw won manga aan populariteit. Er zijn zelfs verschillende mangaboekenseries, zoals Death Note, die ook buiten Japan erg populair zijn.

Van manga zijn ook animatieseries en animatiefilms afgeleid; deze worden anime genoemd. Animeseries ontstonden gedurende de jaren 50 en zijn nog altijd erg populair in Japan. Er zijn zelfs hele anime-franchises, waarin verschillende series gemaakt worden. Anime was oorspronkelijk alleen in Japan erg populair, maar in de jaren 80 bereikten veel anime-series ook de westerse wereld, maar het aanbod was aanvankelijk klein. Sailor Moon werd in 1992 de eerste Japanse anime-serie, die in de Verenigde Staten en Europa doorbrak. Sindsdien zijn er diverse anime-series gemaakt, die wereldwijd veel populariteit hebben. Voorbeelden hiervan zijn Pokémon, Dragon Ball, Bakugan en Naruto. Anime-series zijn er in diverse thema's, voor diverse doelgroepen en richten zich ook op verschillende sociale thema's.

Sport

Sumo wordt gezien als de traditionele, nationale sport van Japan. Ook Japanse vechtsporten, zoals karate, judo en kendo, zijn traditionele sporten. Deze sporten zijn nog altijd populair in het land en hebben ook hun weg over de wereld gevonden. Nog altijd worden er verschillende toernooien gehouden, die veel bekijks opleveren. Basketbal en voetbal zijn ook populair in het land. Samen met Zuid-Korea organiseerde het land in 2002 het wereldkampioenschap voetbal. Ook motorsport in het land populair. Motorsport wordt gesteund door autofabrikanten, zoals Honda en Toyota. De Grand Prix van Japan is het bekendste voetbaltoernooi van het land.

Japan mocht drie keer de Olympische Spelen houden. De eerste keer waren de Zomerspelen van 1964 in Tokyo, de tweede keer de Winterspelen van 1972 in Sapporo en de derde keer de Winterspelen van 1998 in Nagano. Het land mag in 2020 de Olympische Spelen organiseren in de hoofdstad Tokyo, waarbij Tokyo de eerste stad in Azië wordt de Olympische Zomerspelen twee keer mocht organiseren.

Culinair (eten en drinken)

Sushi met sojasaus en wasabi. In Japan gebruikt men traditioneel geen mes en vork, maar eetstokjes.

De Japanse keuken is over de gehele wereld bekend en in veel landen zijn er Japanse restaurants te vinden. In westerse landen, waaronder Nederland en België, is er in elke stad wel één of meerdere van dit restaurants te vinden. Het populairste gerecht van Japan is sushi. Sushi zijn (kleine) hapjes die rijst en vaak ook zeewier bevatten. Er zijn enorm veel verschillende soorten sushi, zowel traditionele als moderne varianten. Sushi kan zalm, tonijn, komkommer, avocado, surimi, garnaal en/of andere ingrediënten bevatten. Vaak wordt er sojasaus, gember en/of wasabi bij gegeten. Mochi en macha zijn ook bekende gerechten.

Een ander bekend gerecht uit Japan is teriyaki. Dit is een bepaalde kooktechniek, waarbij het vlees of de vis wordt gemarineerd in sojasaus, suiker en rijstwijn. Ook wakame (rauwe zeewier), edamame (gekookte, onrijpe sojabonen), nikujaga, misosoep, ankimo, tataki en tempura zijn bekende Japanse gerechten. Een bekende frisdrank uit Japan is calpis, wat uit fruitwater met schaafijs bestaat. Groene thee is erg populair in het land. De Japanse zoutjes en Koala's March zijn bekende Japanse snacks.

In de Japanse keuken wordt nog altijd walvisvlees gegeten. Hoewel er internationale afspraken zijn die dit verbieden, stelt de Japanse overheid walvissen te vangen voor wetenschappelijk onderzoek. Internationale organisaties stellen echter dat dit onwaar is en het walvisvlees wordt verkocht op de markt.

Politiek

Keizerrijk

Keizer Naruhito tijdens zijn inhuldigingsceremonie

Japan heeft een keizer als staatshoofd en is daarom een keizerrijk. Dit is erg bijzonder, aangezien Japan momenteel het enige (en laatste) keizerrijk ter wereld is. Dit heeft ermee te maken dat aan het begin van de vorige eeuw veel keizerrijken een republiek werden, zoals Duitsland en Rusland. Japan wist de monarchie ook na de Tweede Wereldoorlog te behouden. Waar de keizer vroeger als een god vereerd werd en veel macht heeft, heeft de keizer tegenwoordig geen macht en goddelijke status meer. De keizer is het "gezicht en symbool van het land" en vertegenwoordigt Japan in het buiten- en binnenland.

De eerste keizer van Japan was Jimmu van Japan of kortweg Jimmu. Hoewel iedereen in Japan het er over eens is dat hij bestaan heeft, is daar geen officieel bewijs voor. Desalniettemin wordt Jimmu in de telling meegeteld. De huidige keizer van Japan is Naruhito, die in 2019 aantrad. Hij is de zoon van de voormalige keizer Akihito. Akihito maakte in 2016 bekend dat hij wilde aftreden wegens zijn gezondheid, maar dat was op dat moment onmogelijk. Een keizer kon volgens de wet alleen opgevolgd worden wanneer hij overleed. Een wetswijziging in 2017 maakte het aftreden mogelijk, waarmee Akihito de eerste keizer was die aftrad sinds 1817. Officieel mogen vrouwen geen keizer van Japan sinds 1889. Vóór 1889 hebben wel acht vrouwen geregeerd als keizer(in) van Japan.

Politiek systeem

Het parlementsgebouw van Japan, waar de Kokkai vergaderd

De huidige grondwet van Japan komt uit 1947 en maakte van Japan een democratie. Hoewel Japan een keizerrijk bleef, werd de keizer niet meer als goddelijk gezien en zorgde ervoor dat meer macht ging naar het parlement en de regering. De regering van Japan wordt geleid door de minister-president. Tegenwoordig is de huidige minister-president Shinzō Abe sinds 2012.

Het parlement van Japan wordt de Kokkai genoemd. De Kokkai bestaat uit het Lagerhuis en het Hogerhuis. Een wet moet eerst door het Lagerhuis en vervolgens door het Hogerhuis om geldig te zijn. Het Lagerhuis heeft 480 leden en het Hogerhuis heeft 242 leden. Het Lagerhuis wordt direct door de bevolking gekozen door middel van verkiezingen, maar het Hogerhuis wordt niet-democratisch gekozen en bestaat uit Japanse edelen. De grootste partij is de Liberaal-Democratische Partij. De partij was van 1955 tot 2009 de grootste partij (met uitzondering van 1993-1994). Sinds 2012 is de partij weer de grootste.

Buitenlandse politiek

Landen waar de Japanse regering op staatsbezoek is geweest.

Japan heeft met elke lidstaat van de Verenigde Naties, op Noord-Korea na, op de één of andere manier een internationale relatie. Ook heeft Japan diplomatieke relaties met Vaticaanstad en Kosovo. Het land heeft een goede band met de Verenigde Staten, Canada en veel West-Europese (en tegenwoordig ook Oost-Europese) landen. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er veel handel tussen de landen en ze waren de vertegenwoordigers van het kapitalisme. Ook met veel Latijns-Amerikaanse en Oceanische landen heeft Japan goede banden. In Palau en Peru zijn grote Japanse gemeenschappen. In Azië speelt de Japanse overheersing tijdens de Tweede Wereldoorlog nog steeds een grote rol. Hoewel Japan op economisch vlak goede banden heeft met Zuid-Korea, speelt de Japanse gruwelijkheden op (Zuid-)Koreaanse burgers nog steeds een rol. Ook heeft Japan zo'n "vreemde" relatie met China, maar ondanks de verschillen hebben de landen wel besloten om samen te werken op economisch vlak. Japan heeft politiek en economisch een goede band met democratischere Taiwan en de stad Hongkong.

Economie

Een aantal munten van de Japanse yen

De Japanse economie was door de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig stilgelegd. Alle grote steden waren gebombardeerd. In totaal waren een kwart van kapitaal, een kwart van de infrastructuur en 80% van de schepen verwoest. Daarvoor werd begonnen met een periode van wederopbouw en in 1951 lag de economie weer op het vooroorlogse niveau. Japan werd onderdeel van de handelstriade; een handelsnetwerk tussen de Verenigde Staten, Japan en West-Europa. Dit netwerk zorgde ervoor dat Japan in na de Tweede Wereldoorlog enorm welvarend werd. Veel technologie en producten werden en worden nog altijd in Japan gemaakt. Voorbeelden zijn horloges, fototoestellen, klokken, auto's, naaimachines, computers en games. Grote Japanse bedrijven zijn Panasonic, Nintendo, Mitsubishi, Sony en Toyota. De bedrijven zijn over de gehele wereld bekend.

De munteenheid van Japan is de Japanse yen (¥). Waar Japan, de Verenigde Staten en West-Europa de rijkste gebieden ter wereld zijn, komt daar de laatste jaren verandering in. Japan kreeg in de jaren negentig concurrentie van de Aziatische tijgers (Hongkong, Zuid-Korea, Taiwan en Singapore). Tegenwoordig komt de meeste concurrentie uit China, waar producten goedkoper geproduceerd kunnen worden. Daarnaast speelt ook de vergrijzing een rol en loopt de Japanse economie als het ware de laatste jaren vast. De Japanse regering komt daarom ook regelmatig met maatregelen om de economie toekomstbestendig te maken. Desalniettemin is Japan na China en de Verenigde Staten de derde economie ter wereld.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Japan&oldid=857511"