Welvaart

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noorwegen, volgens de HDI het welvarendste land ter wereld
Niger, volgens de HDI het minste welvarende land ter wereld

Als een land Welvarend is, betekent dat dat het land rijk is. De bewoners kunnen dus een huis kopen, een auto hebben en misschien zelfs een weekje op vakantie.

Er zijn twee soorten welvaart:

  • Als je het hebt over welvaart in enge zin, dan heb je het over het Bruto nationaal product per hoofd van de bevolking. Het Bruto nationaal product, afgekort BNP, is alle inkomsten van alle inwoners bij elkaar. Nederland heeft een BNP van 866.354 miljoen dollar, China heeft een BNP van 10.380.380 miljoen dollar. Nu lijkt het logisch om te zeggen: China is rijker dan Nederland, dus China is welvarender dan Nederland. Dat is niet zo. China heeft namelijk ook een stuk meer inwoners dan Nederland. In China is die 10.380.380 miljoen dollar verspreid over meer dan een miljard mensen, in Nederland is de 866.354 miljoen dollar verspreid over 17 miljoen mensen. We moeten dus het BNP per persoon weten: het BNP per hoofd van de bevolking (ook wel het BNP per capita genoemd). Nederland heeft een BNP per capita van $51.372, China heeft een BNP per capita van $7.589. Een Nederlander verdient dus véél meer dan een Chinees. Nederland is dus welvarender dan China. Als je het hebt over welvaart in enge zin, gaat het dus om de vraag: "Hoeveel geld verdienen de inwoners gemiddeld?"
  • Je hebt ook welvaart in ruime zin, ook wel welzijn genoemd. Je kan namelijk wel een land hebben met rijke inwoners, maar geld is ook niet alles. Er zijn ook andere belangrijke dingen: Zijn er goede ziekenhuizen? Is er goed onderwijs? Heeft iedereen genoeg vrije tijd? Je kan zo nog wel even doorgaan. Om te weten hoe welvarend een land is in ruime zin, heb je de Human Development Index, afgekort de HDI. De HDI is bedacht door de Verenigde Naties. De HDI kijkt naar de levensverwachting, het onderwijs en naar het BNP per hoofd van de bevolking. Het is een ingewikkelde wiskundige formule. Uiteindelijk komt er een getal uit tussen de 0 en de 1. Hoe hoger hoe beter. Met de HDI kunnen we dus een top tien maken van de welvarendste landen:
Rank Land HDI
1 Vlag van Noorwegen Noorwegen 0,944
2 Vlag van Australië Australië 0,933
3 Vlag van Zwitserland Zwitserland 0,917
4 Vlag van Nederland Nederland 0,915
5 Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten 0,914
6 Vlag van Duitsland Duitsland 0,911
7 Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland 0,910
8 Vlag van Canada Canada 0,902
9 Vlag van Singapore Singapore 0,901
10 Vlag van Denemarken Denemarken 0,900

België heeft een HDI van 0,881 en staat op de 21e plaats. Suriname heeft een HDI van 0,705 en staat op de 100e plek. Het Afrikaanse land Niger heeft het laagste HDI van de wereld: 0,337.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Welvaart&oldid=807433"