Zalm

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zalm (familie)
Salmonidae
Salvelinusalpinus.jpg
Leefgebied Atlantische en grote oceaan
Leefomgeving open water, paren in rivieren
Behoort tot de Zoetwatervissen, zoutwatervissen, Beenvissen, Vissen
Portaal Portal.svg Biologie

De zalm (Salmonidae) is een vis. Hij leeft vooral in zeeën, maar trekt voor het paaien de rivieren op. Daarmee is het zowel een zoetwatervis als een zoutwatervis. Er zijn veel verschillende soorten zalmen, in totaal wel 207. De zalm is over het algemeen groot (ongever 1 meter). De bekendste soort is de Atlantische zalm. Zalm wordt vooral gevangen bij Ierland, Noorwegen en Alaska. Ze leven dus niet in warme wateren. In Nederland en België wordt zalm ook veel gegeten. Meestal gerookte zalm op een toastje (als appretief) of op een broodje. Ook wordt zalm gekookt. De meeste zalm die je eet (ook in blikjes) is roze zalm. Een van de beste zalm soorten om te eten (consumptie) is de Rode zalm, die in de Rode zee leeft. Zoals de naam al zegt is deze zalm rood. Zalm wordt ook gekweekt, maar je proeft geen verschil tussen wilde- en gekweekte zalm. Je kan het wel zien, gekweekte zalm heeft meestal een scheurtje in zijn rugvin, dat komt meestal door de netten.

Zalmachtigen hebben een relatief primitief uiterlijk onder de beenvissen, waarbij de buikvinnen ver naar achteren zijn geplaatst en een vetvin naar de achterkant van de rug. Ze hebben slanke lichamen met afgeronde schubben en gevorkte staartvinnen, en hun mond bevat een enkele rij scherpe tanden . Hoewel de kleinste zalmachtigensoort slechts 13 cm lang is voor volwassenen, zijn de meeste zalmachtigen veel groter, waarbij de grootste 2 m bereikt.

Dit is een roze zalm

Alle zalmachtigen zijn trekvissen die paaien in ondiep zoet water van de bovenloop van rivieren en kreken, maar stroomafwaarts migreren (trekken) ze op volwassen leeftijd en het grootste deel van hun volwassen leven brengen ze door in grotere wateren. Veel soorten zalmachtigen zijn euryhaline (passen zich aan aan zoet en zout water) en migreren naar de zee of brakke estuaria (kustwater) zodra ze volwassen zijn, en keren terug naar de bovenstroomse rivieren om zich daar voort te planten. Een dergelijke levenscyclus op zee wordt beschreven als anadrome, en andere zoetwaterzalmachtigen die uitsluitend tussen meren en rivieren migreren, worden als potamodroom beschouwd. Zalmachtigen zijn vleesetende roofdieren van de zogeheten middelste voedselketen, die zich voeden met kleine schaaldieren, waterinsecten, kikkervisjes en kleinere vissen, en worden op hun beurt belaagd door grotere roofdieren. Veel soorten zalmachtigen worden daarom beschouwd als hoeksteenorganismen die belangrijk zijn voor zowel zoetwater roofdieren als land roofdieren (denk aan beren).

Soorten

Samen met de nauw verwante orden snoeken en modder voorn (Esociformes), echte spiering (Osmeriformes) en mariene spiering en spookvissen (Argentiniformes), vormen Zalmen (Salmoniformes) de superorder Protacanthopterygii.

† = uitgestorven

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zalm&oldid=818500"