Vissen

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Vis)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Vissen
Pisces

Georgia Aquarium - Giant Grouper edit.jpg

Leefgebied Wereldwijd
Leefomgeving zoet- en zoutwatervissen
Behoort tot de Vertebrata (Gewervelden), Dieren
Portaal Portal.svg Biologie
Een zalm

Een vis is een dier dat in het water leeft. Een vis kan je eten of je kan er je hobby van maken. Er zijn zoetwatervissen en zoutwatervissen. Tropische vissen zijn er ook. Vissen ademen onder water door middel van kieuwen. Een grote zoutwatervis is de zalm.

Vissen hebben schubben. Het zijn koudbloedige dieren. Ze leven onder water. Vissen kunnen klein en groot zijn. er zijn een heleboel verschillende vissen, bijvoorbeeld de goudvis, de permit de karper en de snoek.

De karper en de snoek leven ook in meren. Dit zijn best grote vissen.

Onderverdeling

Zie ook Lijst van (Nederlandse) zoetwatervissen
Zie ook Lijst van (Nederlandse) zoutwatervissen

Vissen (pisces) zijn onderverdeeld in:

Vissen in de kom

Als je een vis hebt moet je hem een keer per dag eten geven. De vissenkom moet je ongeveer 1 keer per maand schoon maken. Als je een filter hebt moet je die 1 keer per week schoonmaken. Het is slim om een waterslakje in je kom te hebben, want die houd de ramen schoon. Er moeten ook waterplanten in. En een huisje is ook leuk. Er moeten ook steentjes in de vissenkom, want dat vind de vis(sen fijn, de plantjes zijn niet alleen eten maar zorgen ook voor extra zuurstof in de kom.

In een aquarium

Vissen houden in een aquarium is hartstikke leuk! Mooi om naar te kijken en hem eten te geven. Maar wat komt er allemaal bij van pas bij het houden van vissen? Wat heb je in het aquarium nodig?:

 • Een aquarium
 • Zand/Grind voor de bodem
 • Kleine vissen.
  Filter
 • Achterwand
 • Voer
 • (heel belangrijk)aquarium planten (vervang deze om de zoveel tijd)
 • (voor het verschonen)visnetje

Vissen die makkelijk zijn om te houden in een aquarium:

 • Guppy's
 • Black molly's
 • Goudvissen

Eén keer in de week dient men de aquarium te verschonen, ook al heeft men een filter.

Vissen in de vijver

Je hebt ook vissen voor in de vijver. Die zijn meestal wat groter. In een vijver moet je ook veel planten inzetten. Want Die houden de vijver schoon en de vissen kunnen er van eten en er komt extra zuurstof in de vijver. Je hoeft de vijver nooit schoon te maken maar, je moet wel eens in de paar nieuwe plantjes er in zetten. en ze soms eten geven. anders gaan ze dood

Als voedsel

Als voedsel bevatten vissen omega 3. Vis staat ook in de schrijf van vijf. Voor verse vis geld: Hoe vetter hoe gezonder. Als je vis frituurt geld dat niet omdat er dan vetten bijkomen die niet van de vis zijn. Vis is rijk aan eiwitten en voedingsstoffen, en talloze vitamines. Het eten van vis, met name de vette vissoorten, is dan ook erg goed voor je gezondheid. Je hebt dus verschillende marnieren om vis te eten, rauw (sushi), gekookt of gerookt.

Je hebt ook kunstmatige vissenvoer om mee te vissen.

Soorten

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

(Voorlopige) Lijst van vissen:

A

B

D

G

H

K

M

P

R

S

T

V

Z

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vissen&oldid=801123"