Permit

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De permit is een vis. De permit is een roofvis, maar eet ook zeeplanten. De permit leeft niet in zeer grote groepen. De permit is geen bedreigde diersoort. De zwemt heen en weer (is eigenlijk doelloos zonder eten). Het dier kan niet erg agressief worden, en is niet echt wild of woest. Het dier is best sloom, maar als die een grote slag met zijn achterstaart doet is hij pijlsnel, maar toch kalm (dit gebeurt eigenlijk alleen als hij levend voedsel ziet). De permit heeft een aparte vorm als je kijkt naar andere vissen. De permit is een aardig grote vis en hij zou zo een vishengel kunnen doorboren. De permit heeft namelijk heel veel kracht en niet veel vissen durven hem als prooi te nemen. De permit leeft voor de Mexicaanse kust. En vissers zijn dan ook heel trots als ze hem kunnen vangen!

Leefomgeving

De permit leeft voor de Mexicaanse kust en ook een langs de kust van Zuid-Amerika. De permit kan zich daar goed thuis voelen. De volwassen vissen leven graag in ondiepe kanalen of riffen. Ze houden niet van diepte. Ze houden ook van obstakels zoals grote rotsen of wrakken en ook koraal in de riffen natuurlijk. Ze zijn vooral in dat gebied getrokken, omdat ze daar hun eten makkelijk kunnen vinden en ze zitten ook nog eens in ondiep water. De permit leeft in hele kleine groepen. Maar soms kan het zijn dat er scholen permits ontstaan. De wat jongere vinden drab water ook goed. De permits houden vooral van lagen zand onder zich.

Voedsel

De permit eet vooral kleineren vissen,kreeftachtige en schelp dieren en soms als er niks te vinden is zeeplanten. Hij eet schelpdieren omdat die vlak voor de kust liggen en ook niet zo snel zijn. Kreeftachtige omdat die ook voor de kust leven en ook niet echt de snelste zijn. En kleinere vissen, omdat die lekker en ongevaarlijk zijn. De permit is een uitstekende jager als het om zijn prooi gaat. Ze prooien zijn meestal erg bang voor de permit. De permit heeft erg kleine tandjes net als de Piranha, zo kan hij zijn eten goed van te voren vermalen.

Voortplanting

De permit is een vis dus legt eieren zonder schaal. Als de permit net uit zijn ei komt is het een super klein visje en dus ook heel kwetsbaar. Bij het paren worden zo’n 10 eieren gelegd. De jonge vissen moeten dan nog ook eerst even wennen met al gelijk allemaal afval en obstakels, maar na 3 weken voelen ze zich thuis in het water. De permit plant zich in elke periode voort.

Uiterlijk

De permit heeft een slijmachtige huid. De huid is boven zwart en beneden grijs. Hij heeft 2 vinnen aan de onderkant, de eerste is klein en de tweede is wat groter. De grootste vin zit bovenop waar er ook, maar een zit. Hij grote ogen met vergelijking van zijn lichaam en ook een erg grote pupil. Hij heeft ook nog aan de zijkant een vin die niet groot is, maar wel belangrijk is voor de sturing. Zijn staart is erg groot, waardoor hij heel snel kan. Hij heeft een langvormig lijf. Zijn tanden zijn klein, maar vlijmscherp.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Permit&oldid=623421"