Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Muziek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Deze man heet Antonin Dvorak. Hij komt oorspronkelijk uit Tsjechië maar woonde later in zijn leven in Amerika. Antonin was een componist en schreef klassieke muziek en kon het orgel bespelen. Veel van de muziek die Antonin heeft geschreven wordt vaak in de Efteling gespeeld, omdat zijn muziek heel erg sprookjesachtig is.

Muziek is een vorm van kunst die door mensen wordt gemaakt door muziek-instrumenten te bespelen of te zingen. Ook kan je muziek opschrijven (zie verderop bij muzieknotatie); soms is dit een liedje of een rijmpje met een tekst die je zelf hebt geschreven, soms legt de muziek die op papier staat uit, hoe iemand een melodie op een instrument kan spelen. Muziek kan mensen iets laten voelen. Zo geven sommige liedjes je een erg blij gevoel. Andere maken je verdrietig en op weer andere wil je dansen.

De naam 'muziek' komt van het Griekse woord musikè, wat 'de kunst van de muzen' betekent. De muzen stonden symbool voor creatief zijn en origineel zijn.

Muziek is ook iets waar heel veel mensen geld mee verdienen. Dat zijn niet alleen sterren, maar ook gewoon straatmuzikanten die er plezier in hebben om muziek te maken. Over de hele wereld komt muziek voor, in alle culturen is wel een of andere vorm van muziek te vinden.

Soorten muziek

Muziek kan je op verschillende manieren indelen. Je kan kijken naar welke muziek-instrumenten er worden bespeeld; zo gebruikt klassieke muziek heel veel verschillende soorten instrumenten zoals een piano, die wordt bespeeld door op toetsen te drukken of een viool die wordt bespeeld door een strijkstok langs de vioolsnaren te strijken en gebruikt rock muziek veel minder instrumenten die vaak elektronisch zijn; dit betekent dat het geluid van een rockinstrument door middel van geluidboxen harder wordt gemaakt.

Je kan muziek ook indelen op basis van een bepaald doel. Zo is koormuziek bijvoorbeeld bedoeld voor in de kerk. Naar klassieke muziek kun je het beste luisteren wanneer je zit en emoties wilt voelen. Jazz en trance (muziek) zijn met name om op te dansen. Operamuziek vertelt een verhaal en marsmuziek wordt vaak gebruikt door de militairen, maar ook wel door drumbands.

Je kunt muziek ook verdelen in muziekgenres, die je weer verder kunt verdelen in muziekstijlen.

Klassieke muziekgenres voor 1900

De Klassieke muziek gaat over een hele lange tijd en begint eigenlijk al bij de Grieken en Romeinen. Hieronder zie je een overzicht van de oude klassieke muziekstijlen, te beginnen bij de oude kerkmuziek van de 11e eeuw. Meestal wordt er met klassieke muziek de periode bedoeld van 1750 - 1810. Hierbij gaat het onder andere over de walsmuziek en marsmuziek. Zie verder hoofdartikel klassieke muziek.

 1. Muziek vóór en in de oudheid
 2. Kerkmuziek (waaronder Gregoriaans)
 3. Middeleeuwse muziek
 4. Renaissance
 5. Barokke muziek
 6. Classicisme
 7. Romantiek
 8. Compositievormen als Opera, Operette, kamermuziek
 9. Theatermuziek, waaronder Musical
 10. Volksmuziek: Er bestaat niet één soort volksmuziek maar wel honderden. Elk land en cultuur heeft zijn eigen soort volksmuziek. Ook komt het voor dat er binnen in een land of cultuur verschillen bestaan tussen de volksmuziek die wordt gespeeld in de stad en de muziek die wordt gemaakt op het platteland. Beroemde volksmuziek is die van Hongarije, Ierland en Frankrijk. Nederlandse volksmuziek wordt vaak het levenslied genoemd. Beroemde Nederlandse/Vlaamse volkzangers en groepen zijn bijvoorbeeld de Amsterdamse Johnny Jordaan en het Gentse Ambrozijn. Ook veel cabaretiers zingen soms volksliederen. Het wordt ook wel Folk-muziek genoemd. Kerstliederen kun je deels rekenen tot de volksmuziek, maar deels ook tot de kerkmuziek of de popmuziek. Ook Sinterklaasliedjes en kinderliedjes kun je rekenen tot de volksmuziek.
 11. Wereldmuziek, zoals Afro.

Muziekgenres ontstaan rond of ná 1900.

Ontwikkeling van de popmuziek vanuit de klassieke- en wereldmuziek

De vooral westerse popmuziek (populaire muziek) is voortgekomen uit bovenstaande genres. Alle daarop volgende popmuziek is weer een mix of afsplitsing in genre en stijlen. Hoewel de stamboom (zie afbeelding) maar tot 2010 loopt, zijn er inmiddels weer nieuwe stijlvarianten bijgekomen. De Latin volgt feitelijk dezelfde 'takken' en is er daarom niet in de afbeelding opgenomen.

 1. Americana, met o.a. Jugband, Bluegrass, Negrospiritual, Gospel, Country (waaronder Hillbilly, en Country & Western)
 2. Folk, waaronder ook traditionele volksmuziek, Rembetiko en folkrock
 3. Latin, waaronder Bossanova, Merenque, Salsa, Samba, Tango, Latin Rock
 4. Jamaica, waaronder Dub, Ragga, Reggae, Rocksteady en Ska. Jamaica is een subgenre van Latin.
 5. Schlager en Levenslied met daarbij Chanson, Fado, Luisterlied en Smartlap
 6. Jazz, waaronder Swing, Bebop, Fusion en de vroege jazz als Bigband, Dixieland en Ragtime
 7. Rhythem 'n Blues (R&B), waaronder Blues, moderne R&B, HipHop, Motown, Nederhop, Boogie woogie, Breakdance, Funk, Rap en Soul.
 8. Rock, waaronder Rockabilly, Rock-'n-Roll, garagerock, hardrock, Indorock, Surf - Metal, waaronder New Wave - Punk, waaronder Grunge - Indie waaronder Gothic, Art- en experimentele rock, waaronder Progressieve rock en Symfonische rock
 9. Pop, waaronder Britpop, Bubblegum (muziek), Nederpop, Palingpop, K-pop, Boys & Girls groepen en kinder- of peuterpop
 10. Beat, waaronder Skiffle, Merseybeat en Nederbeat
 11. Moderne theatermuziek waaronder Cabaret, Filmmuziek en musical
 12. Elektronische (moderne) muziek, waaronder Dubstep, Dance (muziek), Disco (muziek), Hardcore, Jumpstyle, House, Eurodance, Trapmuziek, Synthesizer, Jungle, Techno en Trance (muziek)

De muziekgenres en -stijlen staan ook op volgorde van jaartal in het overzicht Stijlperioden in de muziek.

Links naar Nederlandse sites over popmuziek

Muzieknotatie

Om muziek (na) te kunnen spelen of voor later te bewaren hebben bedenkers van muziekstukken gezocht naar een manier om muziek op te schrijven. Dat gebeurde al in de middeleeuwen. Het wordt muzieknotatie of muziekschrift genoemd en gebeurt op bladmuziek. Muzieknoten herkennen we tegenwoordig als open of dichte zwarte bolletjes, met of zonder 'stokken' en 'vlaggetjes' eraan die op vijf lijnen worden geplaatst (zie verder bij muzieknoten). Vroeger werden deze noten nog letterlijk geschreven, later gedrukt.

Een muziekstuk op papier voor een heel orkest noem je een partituur. Wanneer een partituur wordt aangepast door een arrangeur, bijvoorbeeld welk instrument aan de beurt is of als de toonsoort veranderd wordt, heet dat een arrangement.

Tegenwoordig heb je ook programma's voor op de computer om muziek te 'schrijven'. Daarbij kun je meteen horen wat je bedacht hebt en als je klaar bent kun je vaak de muzieknotatie ook uitprinten. Het zijn geen gemakkelijke programma's, maar er zijn instructie video's op YouTube te vinden die je leren hoe je het programma kunt gebruiken. Voorbeelden zijn Band-in-a-box, Guitar-Pro en Cakewalk. Veel van deze programma's maken gebruik van MIDI.

Tempo

Digitale metronoom

In muziek zijn er verschillende benamingen voor hoe snel je iets speelt, hieronder staan er een paar van langzaam naar snel (dit wordt ook op het bladmuziek aangegeven):

 • Largo: langzaam
 • Andante: rustig gaand
 • Moderato: matig
 • Allegro: vlug en levendig
 • Presto: zeer snel

Vaak staat er bovenaan de bladmuziek een getal. Dit geeft het tempo aan in beats per minute (BPM - slagen per minuut). Rustgevende muziek zit rond de 60 BPM. Gabbermuziek of hardcore kan wel oplopen tot 400 BPM. Je kunt met een metronoom het tempo voor je laten voorspelen met een tikkend geluid. Daar zijn ook app's voor te vinden voor op je mobiel.

Dynamiek

Dynamiek geeft aan hoe hard je de muziek speelt, hieronder staan de meest gebruikte dynamiektermen (dit wordt ook op het bladmuziek aangegeven):

Afkorting Italiaans (volle woord) betekenis
pp pianissimo zeer zacht
p piano zacht
mf/mp mezzo forte / mezzo piano gemiddeld
f forte hard
ff forte zeer hard
< crescendo harder worden
> decrescendo zachter worden

Spelletje

Dansen

Het dansen kwam later dan de muziek. Men weet dat niet meer. Maar we weten wel dat je voor dans, muziek nodig hebt. Dus hier heb ik een paar stijlen, die als dans beschouwd worden: -HipHop -Ballet -Breakdance -Streetdance -Jazzballet -Modern -Arikaans -Surinaams

Muziekfestivals

Er zijn wereldwijd festivals van één of meerdere dagen. Daaronder ook muziekfestivals voor muziekstijlen als klassieke muziek, jazz, rock en pop. Het begon in 1969 in de Verenigde staten met het popfestival Woodstock.

Tijdens de corona-crises vanaf maart 2020 was het niet altijd mogelijk om een festival te houden vanwege het besmettingsgevaar. In de zomer van 2021 kwam dit voorzichtig weer op gang.

Overige links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Muziek&oldid=717341"