Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Folk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joan Baez en Bob Dylan tijdens de burgerrechten "March on Washington for Jobs and Freedom", 28 augustus 1963.

De hedendaags volksmuziek of 'folk revival music' zoals het in de Engelstalige landen wordt genoemd, leefde op in het midden van de twintigste eeuw. Dit begon vooral in de Verenigde Staten, maar waaide ook over naar Canada, Groot-Brittannië en Ierland. De Ierse volksmuziek krijgt na de jaren 1960 al een opleving met groepen als The Dubliners, Clannad, Planxty, The Chieftains, The Pogues, The Corrs en The Irish Rovers. Mede door de Ierse dansgroep 'Riverdance', die optrad in de pauze van het Eurovisie songfestival in 1994, won de (traditionele) Ierse volksmuziek enorm aan populariteit.

Veel hedendaagse folk-muziek heeft net als de traditionele volksmuziek een vertellend karakter. Muzikaal gezien is het voornamelijk van West-Europese oorsprong; taalkundig is het overwegend Engels. Het midden van de jaren zestig tot het begin van de jaren zeventig was een tijd met grote veranderingen in de muziek, politiek, levensstijl en tegencultuur. Het is de tijd van de Hippies. De volksmuziek of folk onderging tegelijkertijd een grote verandering en groeide snel uit tot een populair genre. Grote Amerikaanse namen in de folk als Bob Dylan, Joan Baez, Judy Collins en het trio Peter, Paul en Mary brachten hun folk-nummers op grammofoonplaten en later ook cassettebandjes uit. Ook door het creëren van nieuwe fusiongenres (mixen) met rock en pop veranderde de folk langzaam. In deze periode werd de term 'protestmuziek' of 'protestsong' vaak gebruikt omdat de folk teksten bevatte met actuele politieke thema's. In 1968 bracht Melanie haar eerste album uit in 1968 met verschillende populaire liedjes met een mix van folk / pop. In Nederland werd o.a. Boudewijn de Groot met dit soort protestsongs bekend. Ook in Canada bracht de hernieuwde folk-golf internationaal succesvolle artiesten voort, zoals Gordon Lightfoot , Leonard Cohen, Joni Mitchell en Buffy Sainte-Marie. Later krijgt de folk een 'rock-tintje' en ontstaat de folk-rock, met artiesten als Simon & Garfunkel en de Mamas & the Papas.

De muzikale begeleiding is vaak met akoestische instrumenten als de gitaar, banjo en mondharmonica. Later zie je ook meer elektrische gitaren en een drumstel op het folk podium verschijnen.

links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Folk&oldid=629637"