Groot-Brittannië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Groot-Brittannië, of simpelweg Brittannië, is een eiland waarop de landen Engeland, Wales en Schotland liggen. Het eiland ligt in het noordwesten van Europa. De oppervlakte is 229.848 vierkante kilometer. Er wonen 60,8 miljoen mensen op Groot-Brittannië en de grootste steden zijn Londen, Birmingham, Manchester, Edinburgh en Cardiff.

Groot-Brittannië vormt samen met Noord-Ierland het Verenigd Koninkrijk.

Naam

In 43 na Christus werd een gedeelte van het eiland door de Romeinen veroverd. Brittannië werd toen een deel van het Romeinse Rijk onder Claudius I. De Romeinse bezetters noemden hun verovering Britannia en de Keltische inwoners Britten.

Enkele eeuwen na het vertrek van de Romeinen uit Brittannië, trokken sommige eilanbewoners naar het vasteland van Europa. Geoffrey van Monmouth gebruikte later de naam Britannia minor (Klein-Brittannië) voor het Frane schiereiland Bretagne waar deze mensen naartoe waren verhuisd. Voor het eiland Brittannië gebruikte hij de naam Britannia major (Groot-Brittannië).

Tijden de regeringsperiode van koningin Elizabeth I van Engeland (1533-1603) werd door haar astroloog voorspeld dat er een groot Brits rijk zou ontstaan. Hij gebruikte de namen Great Britain en Britannia om dat rijk te omschrijven.

Een aan Brittannië gerelateerde term is het bijvoeglijk naamwoord Brits. De regering van heel het Verenigd Koninkrijk wordt de Britse regering genoemd en de nationale munt heet het Britse pond.

De naam Groot-Brittannië wordt officieel gebruikt sinds 1707. Het Engelse parlement keurde toen de Act of Union goed. Door deze wet werden de koninkrijken Schotland en Engeland officieel verenigd.

Modern gebruik

Vandaag de dag gebruikt men in Nederland en Vlaanderen vooral de naam 'Groot-Brittannië'. De namen Groot-Brittannië en Brittannië hebben dezelfde betekenis en kunnen daarom allebei gebruikt worden. De namen zijn synoniem aan elkaar.

In het Verenigd Koninkrijk spreekt men meestal over Britain (Brittannië). Zelden wordt de naam Great Britain (Groot-Brittannië) gebruikt. Je kan dit vergelijken met het woord Brabant. In Nederland spreekt men meestal over "Brabant" (zonder 'Noord-') als er Noord-Brabant wordt bedoeld.

Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië en Brittannië

Soms gebruiken mensen de naam Groot-Brittannië als zij het Verenigd Koninkrijk bedoelen. Noord-Ierland hoort niet bij Groot-Brittannië maar wel bij het Verenigd Koninkrijk.

Groot-Brittannië

  • Engeland
  • Wales
  • Schotland

Verenigd Koninkrijk

  • Groot-Brittannië (Engeland, Wales en Schotland)
  • Noord-Ierland

Klimaat

Het Britse landschap is zeer gevarieerd. Van de pieken van Schotland in de Schotse hooglanden tot de laaglanden in Norfolk die nauwelijks boven zeeniveau liggen. Bij Brittannië denken veel mensen meteen aan de lieflijk glooiend heuvellandschap met groene grazige velden, vruchtbare gronden en een gematigd klimaat. In het noorden van Groot-Brittannië (Schotland) bestaat er een wat ruigere landschap met bergen. Het zuiden van Groot-Brittannië (Engeland en Wales) staat bekend om de groene heuvellandschappen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groot-Brittannië&oldid=795147"